Koalisyondan şaşırtan Kerkük açıklaması

ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon, Kerkük'teki Irak-IKBY çatışması için "Kasıt yok, yanlış anlama var" açıklaması yaptı.

Yayınlanma: 16.10.2017 - 15:38
Abone Ol google-news

ABD liderliğindeki koalisyondan, Kerkük hakkında şaşırtıcı bir yorum geldi. Reuters'ın aktardığı habere göre koalisyon, dün geceden bu yana süren ve Irak ordusunun Kerkük'te petrol şirketi merkezini, petrol rafinerisini, askeri üssü, havalimanını ve petrol sahalarını ele geçirmesiyle sonuçlanan operasyon hakkında "Yanlış anlamadan kaynaklanıyor. Kasıt yok" açıklaması yaptı.

Koalisyon, her iki tarafa da krizi tırmandırmaktan kaçınma çağrısı yaptı.

"Iraklı ve Kürt yetkililer diyalog kurmalı"

Koalisyon güçleri tarafından yapılan açıklamanın tam metni şu şekilde:

"Koalisyon Kerkük civarındaki askeri araç ve personel hareketliliğini izlemektedir. Şu ana kadarki askeri araç hareketleri, saldırı değil, koordineli hareketlerdir.

Koalisyon güçleri ve danışmanları ne Irak hükümetinin ne de Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Kerkük civarındaki faaliyetlerini desteklemekte, ancak 16 Ekim günü şafak sökmeden önceki saatlerin karanlığında tarafların birbirlerine sınırlı bir biçimde ateş açtıklarına dair raporlardan haberdardır. Bu sabah gerçekleşen angajmanın, iki unsur görüş açısının sınırlı olduğu koşullarda bağlantı kurmaya çalıştıkları için yanlış anlamadan kaynaklandığına ve kasti olmadığına inanıyoruz.

Koalisyon, tüm taraflara tansiyonu yükselten eylemlerden kaçınmaları için güçlü bir biçimde ısrar eder.

Tümgeneral Robert White, 'Iraklı ve Kürt yetkililer arasında diyaloğu savunmaya devam ediyoruz. Tüm taraflar Irak'taki ortak düşmanımız IŞİD'in yenilmesine odaklanmaya devam etmelidir' demiştir.

Koalisyon Irak ve Suriye'de IŞİD'i yenmeye kararlıdır ve bizi misyonumuzdan uzaklaştıran tüm eylemlerin karşısındadır."

ABD Kerkük operasyonunun başlangıcından bu yana tarafsız bir görüntü vermeye özen göstermiş, sorunun diyalogla çözülmesi çağrısı yapmıştı. Bugün Erbil'de IKBY Peşmerge Bakanlığı yetkilileriyle bir araya gelen koalisyon güçleri yetkilileri de durumu yakından takip ettiklerini ve sorunun diyalogla çözümlenmesini temenni ettiklerini ifade etmişti.

IRAK ORDUSU KERKÜK'E GİRDİ 

PEŞMERGE-KOALİSYON GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon