Katalonya'da 2 STK lideri tutuklandı, on binler sokağa çıktı

İspanya'da ulusal mahkeme, bağımsızlık referandumu nedeniyle gerilimin tırmandığı Katalonya'da iki STK liderinin tutuklu yargılanmasına karar verdi. Karar Barselona'da bir araya gelen on binler tarafından protesto edildi.

Yayınlanma: 18.10.2017 - 09:40
Abone Ol google-news

İspanya'nın son birkaç on yıldaki en büyük siyasi krizi olarak görülen Katalonya krizi derinleşiyor. Ulusal Mahkeme'nin Pazartesi akşamı "halkı jandarmaya karşı kışkırtmakla" suçlanan iki ayrılıkçı STK Katalonya Ulusal Meclisi (ANC) Başkanı Jordi Sanchez ve Omnium Cultural Başkanı Jordi Cuixart'ın tutuklu yargılanmasına karar vermesi gerilimi tırmandırdı.

Tutuklamalara karşı on binler sokakta

Sanchez ve Cuixart'ın tutuklanması, Katalanların büyük tepkisine neden oldu. Barselona'da Diagonal Caddesi'nde bir araya gelen on binlerce gösterici de tutuklamaları protesto etti. Protestocular "Özgürlük" ve "İşgal güçleri dışarı" diye slogan attı.

Tutuklamalar siyasi liderlerin gündemini de belirledi. Katalan lider Carles Puigdemont "Ne yazık ki yine siyasi tutuklularımız var" sözleriyle tutuklamalara tepki gösterdi. Puigdemont'un sözleri, tutuklamalarla Franco rejiminin antidemokratik uygulamaları arasında benzerlik iması olarak yorumlandı.

Puigdemont'a İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala yanıt verdi. Katalan STK liderlerinin tutuklanmasının siyasi değil adli bir karar olduğunu savunan Catala, "tutuklu siyasetçiler"den söz etmek mümkün olsa da "siyasi tutuklular"dan söz edilemeyeceğini söyledi.

"Devlete başkaldırmakla" suçlanan Katalonya Eminyet müdürü Josep Iluis Trapero ve yardımcısı Teresa Laplana da pasaportlarına el konularak 15 günde bir adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Öte yandan Katalonya'dan yansıyan fotoğraflar Türkiye gündemi açısından da önem taşıyor. İki STK liderinin tutuklanması Katalonya'da on binlerin katılımıyla protesto edilirken, Türkiye'de de STK yöneticileri, milletvekilleri, belediye başkanları ve siyasi parti yöneticileri dahil çok sayıda muhalif siyasinin tutuklu olduğu biliniyor.

(Fotoğraflar: Reuters)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler