Katalonya krizi tırmanıyor: Özerkliğin iptali için düğmeye basıldı

İspanya hükümet sözcüsü Inigo Mendez de Vigo, bugün Katalonya krizi hakkında açıklama yaptı. Vigo "Anayasal düzenin yeniden tesisi için elimizdeki tüm araçları kullanacağız" dedi. İktidar, özerkliğin iptalini parlamentodaki diğer partilerle müzakere ediyor.

Yayınlanma: 19.10.2017 - 12:52
Abone Ol google-news

 

Reuters haber ajansı, İspanya hükümet sözcüsü Inigo Mendez de Vigo'nun bugün Katalonya krizi hakkında açıklama yaptığını duyurdu. Başkent Madrid'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Vigo "Hükümet kanunun ve anayasal düzenin tesisi, yurttaşlar arasında barış içinde bir arada yaşamı yeniden sağlamak ve Katalonya'daki hukuki belirsizliğin yol açtığı ekonomik zararı durdurmak için elindeki tüm araçları kullanacaktır" dedi.

İSPANYA DÜĞMEYE BASTI

Madrid kağıt üzerinde yerel hükümeti görevden alma, yeni bir yönetimi görevlendirme, yerel polis ve ekonominin kontrolünü devralma ve baskın seçim ilan etme yetkisine sahip. İspanya Anayasası'nın 155. maddesi, özerk bölge yasaları çiğnediği takdirde özerkliğin askıya alınmasına olanak tanıyor.

Özerkliğin askıya alınması için parlamento onayı gerekiyor. Halk Partisi hükümeti, 155. maddeye başvurulması için diğer partilerden de destek gördüklerini söylüyor. Nitekim konuya dair konuşan bir Sosyalist Parti sözcüsü, atılacak adımların orantılı olması kaydıyla hükümeti desteklediklerini ve atılacak adımların kapsam ve zaman bakımından sınırlı olmasını önerdiklerini belirtti. Bu gelişme, Halk Partisi (PP) hükümetinin Katalonya özerkliğini askıya almakta zorlanmayacağını ortaya koyuyor. 

Ancak Katalan hükümeti, anayasanın bu şekilde yorumunu sorguluyor. İspanya hükümetinin bağımsızlık kampanyasının tamamen geri çekilmesi çağrısını yanıtsız bırakan Katalan lider Carles Puigdemont, İspanya'ya rest çekmiş durumda. Puigdemont, 1 Ekim referandumundaki polis şiddeti ve iki STK liderinin tutuklanmasının da İspanya'nın artık otoriter bir yönetim altında olduğunu gösterdiğini savunuyor. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise, Katalan yönetiminin yasayı defalarca çiğnediğini ifade ediyor.

Rajoy hükümeti Cumartesi günü Katalonya'nın özerkliğinin askıya alınması gündemiyle toplanacak. Bu durum, AB'nin dördüncü büyük ekonomisi olan İspanya'daki siyasi krizi tırmandırırken, özerklik iptali gündeminin, İspanya'nın demokrasiye döndüğü 1970'lerden bu yana 'emsalsiz' olduğu belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler