Merkel'den Ankara'ya: Gelişmeler son derece olumsuz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brüksel'de yapılan AB liderler zirvesinde, Türkiye'yi mültecilere yardım konusunda överken, "hukukun üstünlüğü alanındaki gerilemeden" kaygılı olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 19.10.2017 - 21:01
Abone Ol google-news

Brüksel’de dün başlayan Avrupa Birliği (AB) zirvesinde beklenildiği üzere gündem maddelelerinden biri Türkiye’ydi. Birliğin lokomotif üyesi Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin sığınmacı krizi konusunda çabalarını överken diğer yandan hukukun üstünlüğü alanındaki gerilemeden kaygıları olduğunu belirtti. Bu çerçevede Türkiye’ye yönelik AB fonlarında kesintiye gidilmesinden yana tavır sergiledi. AB devlet ve hükümet başkanlarının bir araya geldiği iki günlük zirvenin ilk oturumunda konuşan Merkel, Ankara’ya sert çıkışını sürdürdü. “Bizim demokrasi anlayışımız açısından bakıldığında Türkiye’deki gelişmeler son derece olumsuz olarak değerlendirilmektedir” diyen Merkel “Sadece Almanların tutuklanması konusu değil, Türkiye’de hukukun üstünlüğü tümüyle yanlış bir yöne doğru gidiyor. Bu konuda çok kaygılıyız” vurgusu yaptı. Merkel, üyelik müzakereleri sürecinde AB’den Türkiye’ye verilen fonların azaltılmasını destekleyeceğini, mali yardımlarda kesinti konusunu AB liderleriyle görüşmek istediğini ifade etti.

Kurz: Müzakereler dursun

Merkel’e destek Avusturya Dışişleri Bakanı ve müstakbel Başbakanı Sebastian Kurz’dan geldi. Kurz, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin tamamen durdurulmasını talep ederek, böylelikle AB’nin katılım yardımlarında tasarruf sağlayacağını savundu. AB, 2014-2020 yılları arasında Türkiye’ye AB’ye katılım öncesi mali yardım kapsamında yaklaşık 4 milyar 450 milyon Avro verilmesi taahhüdünde bulunmuştu. Müzakereler çerçevesinde verilen bu yardımın bugüne kadar yaklaşık 258 milyonu ödenmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler