Oyuncaklı çocuklarla bağımsızlık özlemine

Gencinden yaşlısına, turistinden göçmenine, eline biberonu, oyuncağı alan çocuklara kadar herkes adeta Katalanlar’ın bağımsızlığı için kenetlendi.

Yayınlanma: 25.10.2017 - 20:49
Abone Ol google-news

Bağımsızlık referandumu yapıldığı günden bu yana Katalan halkı sokakları mesken tuttu. Özellikle gençlerin bağımsızlık özlemi ve direnişi daha çok göze çarpıyor. Barselona sokaklarında gezdiğinizde kafelerde, sokaklarda yapılan her sohbetin odağında referandum ve bağımsızlık var. Tabii ki her ne olursa olsun, ne pahasına olursa olsun, referandum kararından asla geri dönülmeyeceği... Katalanların ünlü şairi Juan Maragall’ın dediği gibi ‘Barcelona! Günahlarınla bizimsin’ der gibi... Geçen cumartesi günü İspanyol hükümetinin anayasanın 155. maddesi uyarınca Katalonya Özerk Yönetimi hükümetini feshetme kararına tepki olarak Katalanların büyük bölümü bankalardan 155 Avro çekti. Hemen ertesinde de sokaklara döküldü. Yarım milyon Katalanın özgürlük özlemine tanık oldum. Daha önce Avrupa ülkelerinden alışık olmadığımız bir kenetlenme örneği. Gencinden, yaşlısına, turistinden göçmenine, eline biberonu, oyuncağı alan çocuklara kadar herkes adeta Katalanlar’ın bağımsızlığı için kenetlenmişti.

Sesimizi duyun

40’lı yaşlardaki bir katalan öğretmen “Bizi özerkliğimizi almakla tehdit ediyorlar. Biz ise tüm bu tehditlere rağmen en barışçıl halimizle bu gösterileri düzenleyerek onlara ne kadar birlikte ve iyi olduğumuzu gösteriyoruz. Burada olmaya devam edeceğiz. Haklarımızı elimizden zorla alamayacaklarını bilmeleri gerekir” derken üniversite öğrencisi bir Barselonalı da “Biz Katalan gençliği olarak hak ettiklerimizin arkasındayız. Bizleri bu şekilde geri çevirmeye çalışıyorlarsa yanılıyorlar. Bizim güçlü bir geçmişimiz var. İki millete de zarar değil, yararı olsun diye sadece sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un her söylemi bizi dünyaya daha iyi duyuruyor. Sonunda da o haksız olduğunu görecek. Özgürlük herkes gibi bizim de haklı talebimiz” ifadesini kullandı. Sadece Katalanlar değil Barselona’da yaşayan başka milletler de bağım- Oyuncaklı çocuklarla bağımsızlık özlemine Gencinden yaşlısına, turistinden göçmenine, eline biberonu, oyuncağı alan çocuklara kadar herkes adeta Katalanlar’ın bağımsızlığı için kenetlendi sızlığı destekliyor. 19 yıldır Barselona’da yaşayan bir İngiliz ise “Bağımsızlık bu bölgenin çok eskiden beri hakkı oldu. Bu demokrasi ve özgürlük mücadelesine destek vermeye devam edeceğim. Buraya gelen turist arkadaşlarımız da özgürlük mücadelemizi biliyor ve yanımızdalar” diyerek dayanışma kararlılğını gösterdi.

Cezalandırılıyoruz

15 yıldır Barselona’da yaşayan rehberimizin verdiği bilgiye göre artık Katalan gençler İspanyol hükümetine güvenmiyor. Ekonomik krizin yaşandığı 2008’den bu yana en fazla kendilerinin cezalandırıldığını ve işsiz barakıldığını söylüyor. Katalanlar için 1 Ekim’deki bağımsızlık referandumu sırasında İspanyol güvenlik güçlerinin engellemeleri ve şiddeti daha büyük bir kopuşu tetikledi. Aradan geçen 25 günde Katalanlar daha milliyetçi olmaya başladı.

10 bin asker

Her ne kadar Katalan bölgesinde ve Barselona sokaklarında İspanyol güvenlik güçlerinin bulunması yasak olsa da Barselona Limanı’nda 10 bin civarında İspanyol askeri hazır bekletiliyor. Katalonya bağımsızlık ilan ederse askerlerin şehre inmesi ve Katalanların etkili gazete ve televizyonlarına ve ekonomi bakanlığına el koyması bekleniyor. Şu sıralar, her ne kadar aynı apartmandaki balkonların birinde Katalan birinde İspanyol bayrağı dalgalansa da karşılıklı atışmalarda atılan sloganlarda sertleşme de artıyor. Bağımsızlık karşıtı “Yaşasın İspanya” sloganı atarken bağımsızlık yanlısı Katalan ise “Faşit-Faşo” diye karşılık veriyor. Barselona sokaklarında referandumdan bugüne akşam 21.00’de bizim de çok alışık olduğumuz bir eyleme imza atıyor. Tencere-tava çalarak ses çıkarma eylemi yapılıyor.

Bugün karar verilebilir

1 Ekim Pazar günü Katalonya’da düzenlenen bağımsızlık referandumunda polisin güç kullanmasına yönelik görüntüler tepki çekmişti. Müdahaleler sonucu yaklaşık 900 kişi yaralanmıştı. Referanduma katılan 2.3 milyon kişinin yüzde 90’ı bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı. İspanya hükümetinin geçen cumartesi aldığı 155. maddeyle bağlantılı ‘Katalonya hükümetinin feshedilmesi’ kararının yürürlüğe girmesi için Senato’nun onayı gerekiyor. Oylamanın yarın yapılması bekleniyor. Ancak bu karar beklenmeden bugün Katalonya’nın bağımsızlık ilan etmesi bekleniyor. Bugün ne olacak bilinmez ama Katalan gençlerin ve çocukların kararlılıkları ‘bağımsızlığın’ olup olmayacağını tayin edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler