AB’den art arda açıklamalar: Kavala'nın gözaltına alınması endişe verici

AB Komisyonu Sözcüsü Kocijancic, iş insanı Osman Kavalı'nın gözaltına alınmasını 'endişe verici' olarak değerlendirdi. AP Türkiye raportörü Kati Piri ise Kavala'nın gözaltına alınmasının 'kabul edilemez' olduğunu söyledi. Öte yandan Osman Kavala’nın, gözaltı süresi 7 gün uzatıldı.

Yayınlanma: 26.10.2017 - 18:20
Abone Ol google-news

AB Komisyonu Sözcüsü Kocijancic, işadamı Osman Kavalı'nın gözaltına alınmasını 'endişe verici' olarak değerlendirdiklerini, kamuoyunda Büyükada davası olarak bilinen davada tutuklu hak savunucularının serbest bırakılmasını da memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Kocijancic’in açıklamasında “Onların davaları ve pek çok gazeteci, akademisyen, insan hakları savunucusu ve diğer sivil toplum aktivisti hakkında yürütülen soruşturma ve davalar devam ederken, Türkiye'de temel hak ve özgürlüklerin desteklenmesi ve hukukun üstünlüğü alanında var olan ciddi meselelerin ele alınması için daha fazla olumlu adıma ihtiyaç bulunmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Öte yandan AB Komisyonu açıklamasında “İş adamı Osman Kavala'nın gözaltına alınması da masumiyet karinesi ilkesi temelinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca tutuksuz yargılama uygulanarak, büyük bir hızla çözümlenmesi gereken endişe verici davaların sonuncusu niteliğindedir” denildi.

AP Türkiye raportörü Kati Piri: Kabul edemeyiz

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Kati Piri, özel yayımladığı bir mesajda Osman Kavala'nın ‘Türk sivil toplumunun önemli şahsiyetlerinden biri’ olduğunu ifade etti. “Gözaltına alınması Türkiye'de normale dönüş ümidi taşıyan herkese gönderilmiş ürpertici bir mesajdır. İnsan hakları savunucuları, akademisyenler, parlamenterler, sivil toplum liderleri ve gazetecilere hiçbir kanıt olmaksızın ve adli sürece saygı duyulmadan devlet düşmanı etiketi yapıştırılmasını kabul edemeyiz ve etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Mogherini: Kavala, Türkiye-AB ilişkilerinde güvenilir bir muhatap

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de adına bugün yapılan açıklamada, ‘Türkiye-AB ilişkilerinde güvenilir bir muhatap’ olarak tanımlanan Kavala'nın gözaltına alınması ‘kaygı verici bir gelişme’ olarak değerlendirildi. Suçsuzluk karinesi ve geçici gözaltı koşulları konusunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile uyumlu hareket edilmesi mesajı verildi.

Fransa da tepkili: Temel özgürlüklere saygı, Demokrasinin işleyişi için kaçınılmaz

Osman Kavala’nın gözaltına alınması Fransız Dışişleri Bakanlığı tarafından da ‘kaygı verici’ olarak yorumlandı. Fransız Dışişleri Bakanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Fransa'nın, diğer Avrupa ülkeleri gibi, Osman Kavala ile ‘düzenli iş birliği’ içinde olduğu belirtilip, bu konuyla ilgili gelişmelerin yakından ‘takip edileceği’ bildirildi. ‘Hukuk devleti çerçevesinde insan haklarına ve başta ifade özgürlüğü olmak üzere temel özgürlüklere saygının demokrasinin işleyişi için kaçınılmaz’ olduğuna vurgu yapılan açıklamada, Türkiye'nin bu alanlarda Avrupa ve uluslararası plandaki yükümlülüklerine hatırlatmada bulunuldu.

Osman Kavala’nın gözaltı süresi yedi gün uzatıldı

İstanbul’da 19 Ekim’de gözaltına alınan işadamı ve Anadolu Kültür Derneği Başkanı Osman Kavala’nın, gözaltı süresi 7 gün uzatıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, meclis grubunda yaptığı konuşmada, işadamı Kavala için, “Türkiye’nin Soros’u dedikleri kişinin bağlantıları çıkıyor ortaya. Gereken hesabı soracağız” demişti.

Avrupa Parlamentosu’nda grubu bulunan partiler, Kavala’nın derhal serbest bırakılması için çağrı yapmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler