ABD 'çatışmalar utanç verici' dedikten saatler sonra Irak Ordusu ve Peşmerge arasında ateşkes

Irak Ordusu ve Peşmerge, ABD'nin çağrısından saatler sonra ateşkeste anlaştı. Ateşkes, ABD'li albay Ryan Dillon tarafından duyuruldu.

Yayınlanma: 27.10.2017 - 14:59
Abone Ol google-news

Irak ordusu ve Peşmerge arasında ateşkes kararı alındı. IŞİD'le mücadele için kurulan ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon sözcüsü Albay Ryan Dillion, Irak Ordusu ve Peşmerge arasında ateşkes kararı alındığını açıkladı. Dillion, “Peşmerge ve Irak ordusu ateşkes konusunda anlaştılar, bizim amacımız bu ateşkesin devam etmesidir” ifadelerini kullandı.

Ancak Dillon, kendi yaptığı açıklamayı birkaç saat sonra yalanladı. Twitter'dan açıklama yapan Dillon, "Bugün Rudaw'a verdiğim röportajda yanlışlıkla Irak ve Kürt güçleri arasında bir 'ateşkes olduğunu söyledim. Taraflar birbirleriyle görüşüyor, ancak resmi bir 'ateşkes' yok. Koalisyon, yeni bir çatışma olmaksızın diyaloğu teşvik ediyor" dedi.

ABD: ÇATIŞMALAR UTANÇ VERİCİ

Ateşkes çağrısı, ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert'in açıklamalarından birkaç saat sonra geldi. Nauert, Irak’ta merkezi hükümetle Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında yaşanan çatışmaları, “Utanç verici” olarak niteledi.

Nauert, taraflara diyalog çağrısını yineledi. Günlük basın toplantısında konuşan Nauert, tarafların IŞİD’e karşı ortak mücadele verdiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Iraklı Kürtlerle Iraklıların birbirleriyle savaşıyor olması utanç verici. IŞİD’i yok etmek için birlikte zorlu bir mücadele verdiler. Bu konuda başarılı oldular. Referanduma karşı ikazda bulunmamızın nedeni de buydu. Çünkü dikkatlerinin oradaki asıl mücadeleden, IŞİD’le savaştan başla yöne çekileceğini biliyorduk.” Nauert, Irak Başbakanı Haydar Abadi ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’ye diyalog çağrısını yineledi.

Ateşkese gidildiği bilgisini IKBY de doğruladı. Dillon'ın açıklamalarını doğrulayan IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Bağdat’daki merkezi hükümetle müzakerelerin ne zaman başlayacağına dair bir tarih belirlemek için diplomatik çabaların yürütüldüğünü de belirtti.

 ÇAVUŞOĞLU: DETAYLARINA BAKMAZ LAZIM

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak ordusu ile Peşmerge'nin ateşkese vardığı haberleri için, "Şimdi tabii hangi kapsamda yaptılar, hangi sonuçları doğuracak bunları göreceğiz. Sadece başlık olarak haber geçti, bunların detaylarına bakmak lazım. Bu sınır kapılarının teslimi yapılacak mı hiçbir çatışma olmadan? Nasıl olacak bunları göreceğiz çünkü bizi de ilgilendirir sınırın diğer tarafında kimin olduğu. Takip edeceğiz." diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler