Bağımsızlık ilanı sonrası İspanya hükümeti, Katalonya parlamentosunu feshetti

Katalan Meclisi'nde bağımsızlık oylaması yapıldı. Oylama sonucunda, İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti. İspanya yönetimi ise, Katalan Özerk Bölgesi Yönetimi'ni görevden aldı.

Yayınlanma: 27.10.2017 - 16:17
Abone Ol google-news

İspanya merkezi hükümeti ile Katalan bölgesel hükümeti arasındaki restleşme, Katalan Cumhuriyeti’nin ilanının ardından Madrid’in Katalonya’ya kayyım atamasına sahne oldu.İspanya Senatosu, Katalonya'nın yönetimini devralma kararı aldı. İspanya hükümetinin anayasanın 155. maddesine dayanarak Katalan özerkliğinin feshedilmesi için Senato’da oylama yaptırması öncesi Katalan parlamentosu bağımsızlık ilanını oyladı. Madrid merkezli Halk Partisi, Sosyalist Parti, Yurttaşlar Partisi’nin vekilleri boykot etti, bağımsızlık yanlısı “Junts pel Si”, CUP ve Podemos bağlantılı “Catalunya Si Que Es Pot” partileri katıldı.

141 yerel yönetici görevden alındı

Katalonya'nın bağımsızlık ilanının ardından İspanya yönetiminin Katalan parlamentosunu feshettiği bildirildi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, anayasanın 155. maddesi gereği, Katalonya özerk yönetimi hükümetini ve yerel polis müdürlerini görevden aldıklarını açıkladı. Katalonya yerel yönetimi içinde toplam 141 kişi görevden alındı. Görevden alınanların arasında Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ve 11 yerel bakanının yanı sıra, Katalonya İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Cesar Puig ile Katalonya Yerel Polisi (Mossos d'Esquadra) Genel Direktörü Pere Soler'in olduğu bildirildi.

Rajoy, 21 Aralık'ta erken yerel seçime gidileceğini de belirtti.

Katalonya Özerk Yönetimi parlamentosu İspanya'dan ayrılmak için anayasal süreci başlatmayı bugün yayınladığı açıklamayla duyurmuştu. Parlamento kararı sonrası, Katalan vekiller bağımsızlık için gizli oy kullandı. Oylama sonucunda, İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti. İspanya yönetimi ise, Katalan Özerk Bölgesi Yönetimi'ni görevden aldı.

‘Katalan Cumhuriyeti’

135 vekilli parlamentodaki gizli oylamada bağımsızlık lehine 70, aleyhine 10 ve 2 boş oy çıktı. Ardından “Katalonya parlamentosu, hukukun üstünlüğü uyarınca bağımsız, egemen, demokratik, sosyal devlet olarak Katalan Cumhuriyeti’ni kurdu” açıklamasıyla bağımsızlık ilan edildi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, tüm İspanyollara itidal çağrısı yapıp bölgeyi Madrid’den yönetmeye atıfla “Hukuk devleti Katalonya’da yasallığı yeniden tesis edecek” dedi. Ardından Madrid’deki Senato’da yapılan oylamada Madrid’e Katalonya’yı doğrudan yönetme yetkisi verildi. İspanyol kabinesi acilen toplandı.

Beklendiği gibi bugün 155. madde uygulanırsa Katalan Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont, yardımcısı ve tüm bakanları görevden alınacak. Daha önce Rajoy’un başvurusu üzerine İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalan parlamentosunun referandum düzenlemesinin de referandum için çıkardığı yasanın da “yasadışı” olduğuna hükmetmişti.

Franco sonrası en büyük siyasi kriz

Puigdemont, yüzde 40 katılımlı referandumun bağımsızlık sonucu vermesi sonrası parlamentoya hitabında bağımsızlık ilanını askıya almış ve Madrid’e diyalog teklifinde bulunmuştu. Teklifi reddeden Madrid’in kayyım tehdidinden vazgeçmemesi yüzünden ise erken seçime gitme seçeneğinden vazgeçmişti. Katalan liderlerin Madrid’in kayyımına karşı halkın sivil itaatsizliğe gideceğine dair açıklamalarından ötürü İspanya’nın diktatör Franco sonrası demokrasiye geçilmesinden beri en büyük siyasi kriziyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. AB’nin kıtanın diğer bölgelerinde ayrılıkçılığı tetikleyeceği endişesiyle Madrid’e tam destek vermesi de Puigdemont’un “uluslararası arabuluculukla müzakere” tekliflerinin Rajoy tarafından reddedilmesine yol açtı.

AB'den ilk tepkiler

Katalonya'daki gelişmelerin ardından AB yetkililerinden de açıklamalar geldi. Avrupa Komisyonu sözcüsü Mina Andreeva, "Rutin brifingde söylediklerimize ekleyecek bir şey yok" dedi. Söz konusu brifingde komisyon başkanı Jean-Claude Juncker, Katalonya krizinin İspanya'nın iç işi olduğunu söylemişti.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ise İspanya'yı destekleyen bir açıklama yaptı. Tusk, "AB için hiçbir şey değişmedi. İspanya, bizim tek muhatabımız olmayı sürdürüyor" dedi. 

Dünyadan ilk tepkiler

Türkiye'den Katalonya açıklaması

Barcelona hocası Vallerde'den bağımsızlık sorusuna yanıt

Özerklik askıda: Şimdi ne olacak?

Zinadine Zidane, Girona deplasmanı öncesinde konuştu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler