Katalonya'nın bağımsızlık ilanına dünyadan ilk tepkiler

Katalan Meclisi'nde bağımsızlık oylaması yapıldı. Bağımsızlık kararının onaylanmasının hemen ardından İspanya Senatosu da Katalonya'nın özerkliğini askıya alma kararı aldı. Bu gelişmelerin ardından tüm dünyadan açıklamalar geldi.

Yayınlanma: 27.10.2017 - 18:17
Abone Ol google-news

Katalonya krizi derinleşerek sürüyor. Madrid'in sert yaklaşımına bağımsızlık restiyle yanıt veren Katalan parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti. Bunun üzerine İspanya Senatosu Anayasa'nın 155. maddesine dayanarak hükümete Katalonya'yı doğrudan yönetme yetkisi verdi. Madrid hükümeti Katalan hükümeti ve Barselona polis şefinin de aralarında olduğu 141 yerel yöneticiyi görevden aldı. Madrid, Katalan parlamentosunu da feshetti.

Katalonya'nın bağımsızlık ilanına dünyadan tepkiler gecikmedi. BM, ABD, NATO ve AB ile üye ülkelerden İspanya’ya destek açıklamaları geldi. İngiltere ile sorun yaşadığı bilinen İskoçya'nın Katalanların yanında olması ise dikkat çekti.

AB: İspanya tek muhatap

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, “AB için hiçbir şey değişmiyor. İspanya halen bizim tek muhatabımız”dedi. Tusk, Madrid'in sorunu güçle değil diyalogla çözeceğini umduğunu da sözlerine ekledi.

ABD: Güçlü ve birleşik İspanya

ABD Katalonya’nın İspanya’nın bir parçası olduğunu belirten ABD, Madrid'in İspanya'yı 'güçlü ve birleşik' tutmak için aldığı önlemleri desteklediklerini açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, "Amerika Birleşik Devletleri, NATO müttefikimiz İspanya'yla büyük bir dostluk ve kalıcı bir ortaklık içindedir" dedi.

BM: Anayasal çerçeve içinde kalınsın

Sözcü Ferhan Hak, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in iktidarın dağılımıyla ilgili tartışmaların İspanya'nın iç sorunu olarak gördüğünü açıkladı. Hak, "Genel sekreter, ilgili tüm tarafları İspanya'nın anayasal çerçevesi içinde ve kurulu siyasal ve hukuki kanallar üzerinden çözüm aramaya teşvik eder" diye ekledi.

Almanya: İspanya'nın toprak bütünlüğü ihlal edilemez

Almanya'da hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Twitter'dan yaptığı açıklamada "İspanya'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü asla ihlal edilemez" dedi. Katalonya'nın tek taraflı tarafsızlık ilanını tanımadıklarını belirten sözcü, taraflara diyalog çağrısı yaptı.

Fransa: İspanya'da tek ortağımız Rajoy

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İspanya hükümetine tam destek vereceklerini açıkladı. Macron, "İspanya da tek ortağım var, o da Başbakan Rajoy. İspanya'da hukukun egemenliği, anayasal kurallar içinde sürüyor" dedi.

İngiltere: Katalonya'nın bağımsızlık ilanını tanımayacağız

İngiltere Başbakanı Theresa May'in sözcüsü, İngitlere'nin tek taraflı bağımsız ilanını "bugün de gelecekte de" tanımayacağını açıkladı. Sözcü, "Bağımsızlık ilanı, İspanya mahkemelerinin yasa dışı ilan ettiği bir oylamaya dayanıyor. Biz hukukun egemenliğinin sürdüğünü, İspanya Anayasası'na saygı gösterildiğini ve İspanya'nın birliğinin korunduğunu görmek istiyoruz" dedi.

İskoçya: Katalonya kendi geleceğini belirleyebilmeli

İngiltere ile gerilim yaşayan özerk bölge İskoçya'dan ise Katalonya'ya destek açıklaması geldi. İskoçya Kültür, Turizm ve Dış İlişkiler Bakanı Fiona Hyslop "İspanya'nın bağımsızlığa karşı çıkma hakkı olabilir, ama Katalonya da kendi geleceğini belirleyebilmeli" dedi. Madrid'in Katalan yönetimiyle diyalog kurmadığını vurgulayan Hyslop, "Bağımsızlık ilanı, defalarca yinelenen diyalog çağrısının reddedilmesinin üzerine geldi" diye ekledi.

NATO: Anayasal düzen içinde çözülmeli

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Katalonya sorunu İspanya'nın anayasal düzeni içinde çözülmeli" dedi. Stoltenberg, "İspanya, güvenliğimize önemli katkıları olan sadık bir müttefiğimizdir" diye eklet.

Portekiz: İspanya'yla tam dayanışma içindeyiz

Portekiz Başbakanı Antonia Costa, "İspanya'nın anayasadaki birlik ilkesinin savunusunda tam dayanışma içinde olduklarını" söyledi. 

Bağımsızlık ilanının ardından İspanya, Katalanya'nın özerkliğini askıya aldı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler