Katalonya'da bağımsızlık ilanından sonra ilk gün: Şimdi ne olacak?

Katalonya krizi tırmanıyor. Fransisco Franco'nun 1939-75 yılları arasındaki baskıcı yönetiminden sonra özerklik ilk kez askıda. Karşılıklı restleşmenin ardından bir dizi seçenek masada.

Yayınlanma: 28.10.2017 - 14:23
Abone Ol google-news

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, tek taraflı bağımsızlık ilan eden Katalonya hükümetinin görevden alındığını açıkladı. Rajoy'un aldığı kararla birlikte, General Fransisco Franco'nun 1939-75 yılları arasındaki baskıcı yönetiminden sonra Katalonya'nın özerkliği ilk kez askıda.

Madrid hükümeti, Katalonya'da başkan Carles Puigdemont dahil toplam 141 yerel yöneticiyi görevden aldığını duyurdu. Katalonya bölgesinin yönetimi Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria'ya bırakıldı.Katalonya'da yerel seçimlerin ise 21 Aralık'ta yapılacağı açıklandı. Ancak Madrid'in aldığı önlemlerin de çözüm getirmeyebileceği belirtiliyor. Nitekim görevden alınan Katalan yönetimi, Puigdemont tarafından yapılan açıklamayla geri atmayacaklarını, "özgür bir ülke için çalışmayı sürdüreceklerini" duyurdu.

Öte yandan krizin İspanyol ve Katalan halklarını birbirleriyle karşı karşıya getirdiği görülüyor. Dün gece sokaklarda marşlar söyleyerek bağımsızlığı kutlayan Katalanlar bugün evlerine ve dükkanlarına Katalonya bayrakları astı.

İspanyollar ise öfkeli. Katalonya'nın bağımsızlık ilanını protesto etmek için sokağa çıkan İspanyolların ellerinde "Puigdemont a prisión" (Puigdemont hapse) yazılı dövizler taşıdıkları görüldü.

İşte Katalonya'da belirsizliğin sürdüğü konular:

Seçimler

Katalan parlamentosunu fesheden Madrid yönetimi, Katalonya'da yerel seçimlerin 21 Aralık'ta yapılacağını duyurdu. Rajoy yönetimi, yerel seçimlerin bağımsızlık yanlısı olmayan partiler tarafından kazanılacağını umuyor. Geçtiğimiz hafta El Periodico gazetesi tarafından yayımlanan bir anketin sonuçlarına göre bağımsızlık yanlısı partilerin azınlıkta kalacağı belirtiliyor. Ancak Reuters haber ajansı, başka anketlerde ise bağımsızlığı savunan ve savunmayan partilerin oy oranlarının kafa kafaya olduğunu bildiriyor.

1 Ekim'de yapılan bağımsızlık referandumunda ortaya çıkan tablo da olası bir seçimin kıran kırana geçeceğini gösteriyor. Referandumda bağımsızlığa yüzde 90 oranında "Evet" oyu verilmiş olsa da, oylamaya katılımın yüzde 43'te kalmış olması dikkat çekiyor.

Sivil itaatsizlik çağrısı ne olacak?

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı gruplar, kamu görevlilerine sivil itaatsizlik çağrısı yaptı. Yapılan çağrı, kamu görevlilerinin Madrid'den gelen emirlere uymayarak 'barışçıl direniş' göstermelerinin öngörüyor. Katalan kamu görevlilerinin bu çağrıya uyup uymayacakları henüz bilinmiyor.

Polis kime bağlı olacak?

Katalonya'da temel sorunlardan biri de yerel polis teşkilatı Mossos d'Esquadra'nın durumu. Başbakan Rajoy, Mossos şefinin görevden alındığını açıklarken, kurum bünyesinde bir grup polis merkezi hükümetin emirlerine uymayacağını açıklamış durumda. Bu durum ciddi bir gerilime dönüşebilir çünkü Katalan bakan ve milletvekillerine görevden el çektirilmesi için bölgenin yetkili kolluk kuvveti olan Mossos'un devreye girmesi gerekiyor. İspanya Anayasası, gerekli görüldüğü takdirde Mossos'un yerine ulusal polisin devreye girmesine olanak tanıyor.

Reuters, 17000 polisin görev yaptığı Mossos'un bağımsızlık yanlısı ve karşıtı polisler arasında bölündüğünü aktarıyor.

Ekonomi

Madrid hükümeti, Katalan ekonomisini tamamen Ekonomi Bakanlığı'na bağladı. Kriz, bölgede faaliyet gösteren şirketleri korkutuyor. Yeni bir Katalan hazinesi kurularak onun için vergi talep edilmesi, olasılığına karşı binlerce şirket, merkezini Katalonya dışına taşımış durumda. Bağımsızlık yanlısı Katalanların İspanya hazinesine vergi ödemeyi reddetmeleri de olası görülüyor.

Devlet medyası

Madrid, Katalanların yaygın biçimde izlediği kamu televizyonu TV3'e şimdilik dokunmayacak. Ancak seçim sürecinde bu kanalın önem kazanacağı belirtiliyor.

Futbol: Barcelona hangi ligde oynayacak?

Katalonya krizi dendiğinde en önemli tartışma başlıklarından biri de futbol. Katalonya'da bağımsızlık tartışmaları başladığında La Liga yönetiminden İspanya'dan ayrılmaları halinde Barcelona'nın ve diğer iki Katalan takımının ligden atılacağı açıklaması gelmişti. Barcelona Başkanı Josep Maria Bartomeu ise La Liga'dan ayrılmayacaklarını dile getirmişti. La Liga'da oynayan diğer iki Katalan takımı ise RCD Espanyol ile Girona.

Katalonya krizindeki tırmanış, La Liga açısından da ilginç bir döneme denk geldi. Taraftarlarının koyu bağımsızlık taraftarları olduğu bilinen Girona, yarın akşam sahasında "kraliyet takımı" olarak bilinen Real Madrid'i ağırlayacak. Krizin Girona-Real Madrid maçına nasıl yansıyacağı merak ediliyor.

Zinadine Zidane, Girona deplasmanı öncesi konuştu

Bağımsızlık ilanından sonra İspanya özerkliği askıya aldı

Puigdemont'tan "demokratik muhalefet" çağrısı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler