Barzani istifa etti, yetkileri IKBY Parlamentosu'na devredildi

2005’ten beri Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı olan Mesud Barzani, 1 Kasım’da başkanlığı bırakacağını açıkladı. Peşmerge ve Barzani yanlılarının protesto için bastığı parlamento ise Barzani’nin yetkilerini devretmesini onayladı. “Kerkük’te meydana gelen büyük bir ihanetti” diyen Barzani, ABD’yi de “sessiz kalmakla” suçladı.

Yayınlanma: 29.10.2017 - 17:01
Abone Ol google-news

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumu sonrası Bağdat-Tahran- Ankara’nın karşısında tek cephe olması ve Washington’dan beklediği desteği bulamaması üzerine tarihi hezimet diye nitelenen şekilde statüsü tartışmalı bölgelerden çekilmenin ardından görevi bıraktı. Kısa ömürlü Mahabad Cumhuriyeti’nin kurucularından Molla Mustafa Barzani’nin oğlu, 1979’dan beri Kürdistan Demokratik Partisi’nin (KDP) lideri, 2005’ten beri IKBY Başkanı olan Barzani (71), 1 Kasım itibarıyla başkanlığı bırakacağını ve mücadeleye peşmerge olarak devam edeceğini parlamentoya bildirdi. Bunu protesto için Barzani yanlılarının bastığı ve silah seslerinin duyulduğu parlamento, Kürt liderin yetkilerini devretmesini onayladı.

İran yanlıları güçlendi

İçerde Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) ile Goran’ın desteklemediği, dışardan İsrail dışında kimsenin destek vermediği tek taraflı bağımsızlık referandumunu “çocukluk düşünü gerçekleştirmek” diye açıklayan Barzani, dün IKBY parlamentosuna gönderdiği mektupla yetkileri Parlamento Başkanlığı, Hükümet ve Adalet Yüksek Konseyi’ne devretti. Bırakma açıklaması, İran’ın Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin KYB ve Goran nezdinde devreye girmesi, İran destekli Iraklı milis gücü Haşdi Şabi’nin Kerkük dahil statüsü tartışmalı bölgelerden peşmergeyi çekilmek zorunda bırakması ve sonunda IKBY’nin Türkiye ve Suriye sınırına ulaşmasının ardından geldi. Önce parlamento sonra halk tarafından seçilen Barzani’nin 2013’te dolan başkanlık süresini seçimsiz uzattırması da son iki yıldır Goran ve KYB ile kriz yaşamasına yol açıyordu.

‘Tek dostumuz dağlar’

Barzani’nin “1 Kasım’da bitecek görevimin uzatılmasını reddediyorum. Başkanlık yasasının değiştirilmesi ya da süresinin uzatılması kabul edilemez. Başkanlık yetkisini devralmasını parlamentodan talep ediyorum” açıklaması dün parlamentoda oy çokluğuyla kabul edildi. Ardından bir konuşma yapan Barzani, kendilerinin demokratik şekilde haklarını istediklerini, peşmerge olmasaydı Irak güçlerinin tek başlarına Musul’u asla kurtaramayacaklarını savunup isim vermeden KYB’yi ihanetle suçladı. “16 Ekim gecesi Kerkük’te büyük ihanete uğradık. Saldırı kararı çoktan alınmıştı, referandumu bahane ettiler. Peşmerge ve halkımıza zehirli hançer sapladılar” diyen Barzani “Irak ordusu ile Haşdi Şabi, ABD’nin gözleri önünde Amerikan silahlarıyla, Abrams tanklarıyla Kürdistan’a saldırdı. ABD buna neden sessiz kaldı? Bunları sormamız lazım, çünkü onların silahlarıyla peşmerge şehit edildi. Washington niye Kürdistan’ı cezalandırmak istedi” diye sitem etti. Barzani, “Kürdistan’ın bağımsızlığı için 3 milyon oyla tarih yazıldı, kimse bunu silemez” diye ısrar ederken “Dağlardan başka kimse bizimle birlikte durmadı” dedi.

Barzani'nin yetkileri hükümet, Parlamento ve Adalet Konseyi'ne devredildi

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil Milletvekili Aydın Maruf, Parlamento'nun, görev süresi dolan Barzani'nin başkanlık yetkilerinin hükümet, Parlamento veya Adalet Konseyi'ne devredilmesini oy çokluğuyla kabul ettiğini ifade etti.

Maruf, Parlamento'da ayrıca IKBY Başkanlık Divanı Kurumu'nun da lağvedilmesine karar verildiğini söyledi.

Ankara: Kendi kararı, karışmayız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Körfez’in arabulucu ülkesi Umman’ı ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı değerlendirmelerde, “Son iki hafta içinde Mesud Barzani’nin istifa edeceği yönünde birçok haber çıktı, bilgi geldi. Ama bugüne kadar somut bir şey görmedik” dedi. Barzani’yi daha önceki görüşmelerinde bunların olabileceğine dair uyardığını belirten Çavuşoğlu şunları söyledi: “Oradaki görüşmelerimizde birçok Kürt partisi referanduma karşıydı. ‘Ne içeride ne dışarıda destek var. Bu referandum bize hiçbir şey getirmez. Bizi böler parçalar’ diyorlardı. Mutlaka bunu Barzani’ye de söylediler ama Barzani akıl hocalarını dinledi ve böyle vahim bir hata içine düştü. Kendi geleceğiyle ilgili kararı kendisi verir. Biz onların iç işlerine karışmayı doğru bulmuyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon