Katalonya referandumu iptal edildi, parlamento sözcüsü ifadeye çağrıldı

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanını iptal etti.

Yayınlanma: 31.10.2017 - 15:02
Abone Ol google-news

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya'nın bağımsızlık referandumunu iptal etti. Katalonya Özerk Bölgesi'nin bağımsızlık ilanı da geçersiz sayıldı.

İspanya Yüksek Mahkemesi'nin ise bölgeyi isyana teşvikle suçlanan eski parlamento sözcüsü Carme Forcadell ile vekillerini ifadeye çağırdı. Katalan vekillerin 2-3 Kasım tarihlserinde mahkemeye gitmeleri bekleniyor.

Puigdemont: Kaçmak gibi bir düşüncem yok

Madrid’in görevden aldığı Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont da kararın açıklanmasının hemen ardından Belçika’da basın toplantısı düzenledi. AB’nin kalbinde Katalan meselesini gündeme getirmek istediğini belirterek, adaletten kaçmak gibi bir düşüncesi olmadığını ifade etti.

Puigdemont, iltica etmek için Belçika'da olmadığını, ancak kendisine adil yargılama garantisi verilmeden Katalonya’ya da dönmeyeceğini belirtti.

Kendisine ve diğer Katalan liderlere yönelik suçlamaları 'temelsiz' olarak niteleyen Puigdemont, özerk yönetimlerinin bir kısmının Katalonya’da siyasi çalışmalara devam edeceğini belirtti.

21 Aralık’taki seçimlerin ortaya koyacağı demokratik mücadeleye katılacaklarını söyledi.

Katalan liderin basın toplantısı yaptığı salonun dışında ise İspanya ve Katalonya bayraklarını bir arada taşıyan birlik yanlısı Katalanlar, ellerinde "Yaşasın İspanya" yazılı dövizlerle gösteri yaptı.

Reuters haber ajansı, bugün Katalonya özerk bölgesinin başkenti Barselona'dan ilginç bir fotoğraf geçti. Puigdemont'un basın toplantısı sırasında Barselona'da bir barda çekilen fotoğrafta Puigdemont'un basın toplantısının yayımlandığı televizyon kanalının açık olduğu, ancak içerdekilerin yayınla ilgilenmedikleri görülüyor.

İspanya Başsavcısı Jose Manuel Maza, Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ve diğer Katalan yetkililer hakkında "devlete karşı başkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanma" suçlamalarıyla dava açılması için dün başvuruda bulunmuştu.

İspanya Ceza Yasası'nda, devlete karşı başkaldırma için 30 yıl, ayaklanma için de 15 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

1 Ekim'deki tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından, Katalonya yerel meclisi Cuma günü yaptığı oylamayla tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti. İspanya dakikalar sonra anayasanın 155. maddesini yürürlüğe sokarak Katalonya'daki yerel hükümeti fesh etmişti.

Tüm yetkileri üstüne alan Madrid yönetimi, 21 Aralık tarihinde erken seçime gidileceğini duyurmuştu.

AB tek muhatabının Madrid yönetimi olduğunu belirtmiş, ABD ise Katalonya'nın İspanya'nın ayrılmaz bir parçası olduğunu duyurmuştu.

Puigdemont'u Fehriye Erdal'ın avukatı savunacak


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler