Gözaltına alınan prens ve bakanlar için Suudi Arabistan'dan ilk açıklama

Suudi Arabistan'daki gözaltına alınan 11 prens ve 4 bakan sonrası açıklama yapan Maliye Bakanlığı, "Hukukun üstünlüğünü artırarak, Suudi Arabistan'ın yatırım ortamını korudu." dedi.

Yayınlanma: 05.11.2017 - 11:18
Abone Ol google-news

Suudi Arabistan'daki 11 prensin, 4 bakanın ve çok sayıda eski bakanın tutuklanma kararı sonrası ilk resmi açıklama Maliye Bakanlığından geldi. Bakanlık, gözaltı kararlarının hukukun üstünlüğüne güveni artırdığını ve ülkenin yatırım ortamını koruduğunu açıkladı.

Suudi Arabistan'da Saray Darbesi: 11 prens ve 'onlarca' bakan gözaltında

"HUKUKİ ÜSTÜNLÜĞÜ ARTIRDI"

 Suudi Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Hukukun üstünlüğünü artırarak, Suudi Arabistan'ın yatırım ortamını korudu." ifadeleri kullanıldı.

BALİSTİK FÜZE SALDIRISI

 Yemen'den Suudi arabistan'ın Başkenti Riyad'a, yönelik dün akşam yerel saatle 8'de balistik füze saldırısı gerçekleştirildi. Saldırı sonrası ülkece sıcak saatler yaşanıyor. Al Arabiye televizyonu ve haber sitesi tarafından duyurulan saldırı haberinde, füzenin Suudi Arabistan füze savunma sistemleri ile Riyad kenti yakınlarında havada etkisiz hale getirildiği ifadesi yer aldı.Füzenin imhası sırasında meydana gelen patlamanın Riyad'ın bir bölümünden de duyulduğu belirtildi.

HAVA TRAFİĞİ NORMALE DÖNDÜ

 Saldırı nedeniyle can kaybı olmadığı ve maddi bir zararın oluşmadığı aktarılan haberde, havaalanındaki hava trafiğinin de normal seyrinde devam ettiği kaydedildi.

HUSİLER DOĞRULADI

 Öte yandan, Husiler, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı'na balistik füze attıklarını duyurdu. Husilere yakın Saba News, Burkan H2 cinsi füzenin havalimanını hedef aldığını belirtti.

TRUMP'TAN TEPKİ

Tokyo'ya giderken uçağında gazetecilere konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Husilerin İran'a yakınlığına atıfla "Bence İran Suudi Arabistan'ı hedef aldı ve bizim sistemimiz füzeyi fırlattı attı. Bizim yaptığımızı başka kimse yapmıyor, artık bunu bütün dünyada görebiliyoruz" dedi.

SALDIRI SONRASI PEŞ PEŞE GELİŞMELER

 Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, füze saldırısı sonrası hükümette ve silahlı kuvvetlerde revizyona gitti. Ekonomi ve Planlama Bakanı Adil Fakih ve Ulusal Muhafızlar Bakanı Emir Mutab bin Abdullah bin Abdulaziz ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Abdullah Sultan'ın görevlerinden alındı. Bakan Fakih'in yerine Ekonomi ve Planlama Bakanlığı'na Muhammed Al-Twaijri'nin, Ulusal Muhafızlar Bakanı Mutab bin Abdullah'ın yerine de Prens Halid bin Ayyaf'ın getirildiği öğrenildi.

11 PRENS VE ESKİ BAKANLAR GÖZALTINDA

 Arabiya TV, 11 prens ve onlarca eski bakanın gözaltına alındığını belirtti. Suudi Arabistan'ın Resmi Haber Ajansı SPA'da saat 22.20'de yayınlanan Kraliyet Kararnamelerine göre rüşvet ve yolsuzluklara bulaşmış olanlar hakkında işlemlerin başlatılması ve araştırmaların sürdürülmesi için bir komisyon kurulmasına karar verildi.

BANKADAKİ PARALARINA EL KONULACAK

 Ülkede rüşvet ve yolsuzluklara karşı mücadele amacı güden komisyonun alacağı kararlar doğrultusunda rüşvet ve yolsuzluğa bulaştığı tespit edilen şüphelilerin, yurt dışına çıkışları engellenecek, bankalardaki tüm paralarına el konulacak ve tüm şirketleri kontrol altında tutulacak. Araştırmalar sonucunda suç unsurları sabit olanların ise derhal tutuklanacakları belirtildi.

TWITTER ORTAĞI PRENS DE GÖZALTINDA

 Gözaltına alınanlar arasında Prens El Velid bin Talal'ın da olduğu belirtiliyor. Apple, News Corp, Citigroup, Four Seasons, Movenpick ve Fairmont gibi dünyaca ünlü şirketlerde yatırımları bulunan Prens Talal, sosyal medya sitesi Twitter'ın da en büyük ikinci ortağı olarak biliniyor. Prens Talal, kadın hakları savunuculuğuyla da tanınıyor.

Suudi Prens 7 günde ikibuçuk milyon lira harcadı aslan payını Nusret kaptı

Sosyal medyada eski Suudi Ulusal Muhafızları Bakanı Prens Miteb bin Abdullah'ın da gözaltına alındığı iddia edildi. Kral Abdullah'ın oğlu Prens Miteb, bu görevden alınmadan önce krallık için en önde gelen adaylardan biri olarak görülüyordu.

GÖZALTINDA BİR KADIN DA VAR

 Gözaltına alınanlar arasında bir kadının da olduğu ifade edildi. Haberde "Kolera ile ilgili ve Cidde'deki atık suyu projesi usulsüzlüğü" gibi birden fazla yolsuzluk dosyası nedeniyle gözaltıların gerçekleştirildiği kaydedilirken, resmi makamlardan henüz bir açıklama yapılmadı. Al Arabiya, 2009'da Cidde'yi mahveden su baskınları ve MERS virüsüne yönelik yönetimsel hamlelerin soruşturulduğunu duyurdu.

Kraliyet kararnamesi gereğince bu gece kurulduğu ilan edilen Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, tutuklama, malvarlığına el koyma ve gerekli diğer işlemleri yapmak ile yetkilendirilmiş, başkanlığına da Kral Selman'ın oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman getirilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler