Vize krizinde ilk adımı atan ABD: Hükümetten güvence aldık

Türkiye'den vize başvurularını askıya alan ABD yönetimi, tansiyonu düşürecek adımı attı. ABD temsilcilikleri vize konusunda sınırlı hizmet vermeye başladı. ABD Büyükelçiliği'nin Vize Bilgi Servisi, vize başvurusu yapan vatandaşların başvurularına mail olarak yanıt vermeye başladı. ABD Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, hükümetten güvence alındığı belirtildi.

Yayınlanma: 06.11.2017 - 17:37
Abone Ol google-news

ABD temsilcilikleri vize konusunda sınırlı hizmet vermeye başladı. ABD Büyükelçiliği'nin Vize Bilgi Servisi, vize başvurusu yapan vatandaşların başvurularına mail olarak yanıt vermeye başladı.

ABD Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada,"Hükümetten güvence aldık" denildi.

ABD Büyükelçiliği'nin Vize Bilgi Servisi'nden başvuru sahiplerine gönderilen mail şöyle; "Sayın Başvuru Sahibi, Türkiye'deki ABD misyonu, sınırlı ölçüde vize başvurularını kabul etmeye başlamıştır. ABD'ye seyahat etmek isteyen başvuru sahipleri artık yeniden randevu alabilirler. Ancak, sınırlı sayıda randevu verilebileceğinden normalden daha uzun bir bekleme süresi olabilir. Bazı durumlarda acil randevu alınabilir. Eğer acil bir seyahatiniz söz konusu ise ve istediğiniz tarihe randevu alamıyorsanız, lütfen boş olan en yakın tarihi seçiniz ve ardından acil başvuru için gereken adımları izleyiniz. Acil başvuru talebinde bulunurken lütfen seyahatinizin neden acil olduğunu açıklayınız ve önceki randevunuzun iptal edildiğini belirtiniz. Teşekkür ederiz! ABD Vize Bilgi Servisi"

Reuters, Türkiye ve ABD arasında yaşanan vize krizinde önemli bir adım atıldığını duyurdu. ABD'li yetkiliere dayandırılan haberde, 'ABD, vize taleplerinde sınırlı hizmete başladı.' denildi. Daha önce iki ülke arasında krizin yumuşaması için adımlar atılmış, ABD heyeti Türkiye'ye gelmişti.

 Reuters, ABD Elçilikleri'nin sınırlı bir şekilde hizmeye başladığını açıkladı. ABD'li yetkililer, ilk etapta randevu sayısı kısıtlı olmak üzere vize hizmetlerinin yeniden başladığını bildirdi.

 İki ülke arasında ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un gözaltına alınmasının ardından vize krizi patlak vermişti. Öncelikle ABD, Türkiye ile vize işlemlerinin durdurulduğunu açıklamış, daha sonra Türkiye'den misilleme yanıtı gelmişti.

 Gelişmelerin ardından ABD'li yetkilierden oluşan bir heyet Türkiye'ye gelmişti. Karşılıklı görüşmelerin ardından 'yumuşama' sinyalleri verilmiş ve sorunun kısa süre içerisinde çözüme kavuşacağının altı çizilmişti.

KİMLER BAŞVURU YAPABİLECEK?

Türkiye'deki vize hizmetlerinin kısıtlı şekilde yeniden başlamasına ilişkin ABD Diplomatik Misyonunun açıklama yapıldı. Açıklamada kimlerin başvuru yapabileceği açıklandı. Ayrıntılı bilgi için

DIŞİŞLERİ: BENZER BİR ADIM ATABİLİRİZ

Türk Dışişleri Bakanlığı kaynakları konuya ilişkin yaptığı açıklamada söz konusu yumuşama kararının 'olumlu' olduğu değerlendirilirken "Konsolosluk dairemiz atılacak adımları değerlendiriyor. Benzer bir adım atabiliriz" denildi.

 ABD Ankara Büyükelçiliği'nin resmi internet sitesinde yer alan 'Türkiye'deki vize hizmetlerinin askıya alınmasına ilişkin açıklama'nın halen yayında olduğu görüldü.

 YILDIRIM, ABD'YE GİDİYOR

 Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, 7-10 Kasım'da ABD'yi ziyaret edecek. Yıldırım'ın, ABD Başkan Yardımcısı Pence ile yapacağı görüşmede, terörle mücadele, ikili siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerin yanı sıra vize sorununun çözümü ele alınacak.

 

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Vize krizi sonrası bugün yaşanan gelişmelere ilişkin ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

 Türkiye'deki misyonumuzda yerel çalışanlara yönelik başka bir soruşturma bulunmadığına ilişkin Türk hükümetinden ilk etapta üst düzeyde güvence almış bulunuyoruz.

 Ayrıca Türk hükümetinden, yerel çalışanlarımızın kendi resmi görevlerini yerine getirirken gözaltına alınmayacakları veya tutuklanmayacaklarına ilişkin güvence de alınmıştır.

 Bundan sonra Türk hükümeti bizim yerel bir çalışanımızı gözaltına alma ya da tutuklama niyetine ilişkin önceden Amerikan hükümetine bilgi vermeyi taahhüt etmiştir.

 Bu ön güvenceler temelinde, Türkiye'de kısıtlı vize hizmetlerinin yeniden başlamasına izin verecek derecede güvenlik durumunun iyileştiğine inanmaktayız. Halihazırda tutuklu misyon çalışanlarımıza yönelik mevcut davalarla ilgili ciddi endişemiz sürmektedir. Aynı zamanda Olağanüstü Hal altında tutuklanan Amerikan vatandaşlarının davalarına ilişkin endişemiz devam etmektedir. Amerikalı yetkililer, bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması için Türk muhataplarıyla görüşmeyi sürdüreceklerdir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon