Trump, ölümüne silahın arkasında

Teksas’ta kiliseye düzenlenen ve en az 26 kişinin hayatını kaybettiği katliamın failinin Devin Patrick Kelley olduğu açıklandı. Saldırı, bireysel silahlanmayı yeniden gündeme taşırken Trump, “Bu bir silah meselesi değil” açıklaması yaptı.

Yayınlanma: 06.11.2017 - 22:50
Abone Ol google-news

ABD, Teksas eyaletinde bir kiliseye düzenelenen ve en az 26 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırının şokunu yaşarken Başkan Donald Trump olayı kınasa da bireysel silahlanma tartışmalarınının yeniden alevlenmesini engellemeye çalışma fırsatını da kaçırmadı. ABD basını polis kaynaklarına dayanarak yaşları 5 ile 72 arasında değişen 26 kişiyi hayattan koparan zanlının kimliğini Devin Patrick Kelley (26) olarak duyurdu. Teksas’taki en kanlı saldırı olarak tarihe geçen olayda saldırganın tamamen siyah giyindiği ve üzerinde taktik kıyafetleri ve kurşun geçirmez yelek bulunduğu kaydedildi. Saldırganın kilisenin bulunduğu Sutherland Springs’e komşu Comal County kasabasında yaşadığı ve aracında çok sayıda silahın bulunduğunu ileri sürüldü. Olay yerinden kaçtıktan sonra aracının içinde ölü bulunan saldırganın intihar mı ettiği yoksa kendisini takip eden mahalle sakini tarafından vurularak mı etkisiz hale getirildiği netlik kazanmış değil.

Hava kuvvetlerinden atılmış

ABD Hava Kuvvetleri’nden bir sözcü saldırganın 2012 yılında askeri mahkeme tarafından eşi ve çocuğuna saldırdığı için ceza aldığını, iki yıl sonra ise Hava Kuvvetleri’nden atıldığını söyledi. Her katliamın ardından sonu gelmeyen bir silahlanma tartışmasının başladığı ABD’de silah kontrolünün sıkılaştırması çağrısı yapanların elleri her seferinde boş kalıyor. Seçim kampanyası döneminde silah lobilerinin desteklediği Cumhuriyetçi Başkan Trump, Asya ziyareti kapsamında bulunduğu Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlendiği basın toplantısında zanlının “çok sorunlu ve dengesiz biri” olduğunu söyledi. Silah politikalarıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Trump, “Başka ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de pek çok akıl sağlığı sorunu var. Ama bu bir silah meselesi değil. Şükür ki silahı olan başka biri de ona ateş ediyordu” diye konuştu. ABD’nin Las Vegas kentinde geçen silahlı bir saldırgan 58 kişiyi öldürmüştü. Trump, saldırgan Stephen Paddock’u “hasta ve deli bir adam” olarak nitelendirirken gazetecilerin silah kontrolünün herhangi bir zamanda başlayıp başlamayacağı sorusuna “Şimdi zamanı değil” yanıtını vermişti.

Trump, Tokyo ile ticarette...

ABD Başkanı Donald Trump, 12 günlük Asya turunun ilk ayağı olan Japonya’da Başbakan Şinzo Abe ile biraraya geldi. Tokyo hükümetinin ABD’den büyük miktarda askeri ekipman satın alacağını açıklayan Trump, bu ekipmanlarla “stratejik sabır” döneminin sona erdiği uyarısını yaptığı Kuzey Kore’nin füzelerinin havadan vurabileceğini öne sürdü. Trump silah satışının hem “Japonya’nın güvenliği’ne katkı yapacağını hem de ABD’liler’e iş olanağı sağlayacağını” ifade etti. Bu arada Washington’un gündemini oluşturan konulardan birisi de Trump’ın tartışmalı vergi reformu oldu. Temsilciler Meclisi Mali Tedbirler Komitesi geçen hafta Cumhuriyetçi Parti tarafından sunulan vergi yasa tasarısını dün incelemeye aldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler