Türkler dönüyor

Bir generalin 48 saat süre verdiği Türkler dönmeye başladı. Riskli bölgede 100 kadar Türk vatandaşının kalması bekleniyor. Vatandaşlarını tahliye eden Türkiye, bir yandan da Libya’ya “Bu tür mesajlara sessiz kalmayın” mesajı verdi.

Yayınlanma: 23.06.2014 - 21:45
Abone Ol google-news

Libya’da darbe yaptığını savunan emekli Tuğgeneral Halife Hafter’in sözcüsü aracılığıyla Türk ve Katar uyruklular için yaptığı “48 saat içinde terk edin” uyarısı, ülkedeki Türklerin panik içinde kaçmasına neden olurken, Ankara’yı harekete geçirdi. 48 saat ültimatomunun ardından başta bölgedeki Türk şirketleri de son personellerini de Türkiye’ye gönderiyor. Ankara ise Trablus hükümetinden, “Türklerin istenmediği” yönündeki açıklamalara karşı açıklama istedi. Yanıt Libya’nın Ankara Büyükelçisi aracılığıyla Anadolu Ajansı’na yapılan açıklamayla geldi. Libya’nın Ankara Büyükelçisi Abdulrezzak Mukhtar, Libya’nın doğusundaki Türk vatandaşlarının güvende olduğunu söyleyerek, Türk vatandaşlarına zarar gelmesine hiçbir şekilde izin vermeyeceklerini söyledi.

Diplomatik kaynaklar, uzun süredir Türklerin tahliyesine yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtirken, Hafterden gelen ültimatoma karşı Libya devletine de “Bu tür mesajlara sessiz kalmayın” mesajının da iletildiğini belirtti. Evsahibi ülke olarak Libya’nın bu tür açıklamalara karşı en azından “kınayıcı kaşılık vermesinin beklendiğini” anımsatan yetkili, “Yeterli askeri güvenlik gücünün olmadığını söylemek yetmez. Bu tür söylemlere tepki göstermeliler” yorumunu yaptı. Ankara, iktidarı ele geçirdiğini savunan Hafter ve birliklerini, ‘silahlı çete’ olarak tanımlıyor ve tanımıyor.

Libya’daki hassas bölgeden dün ve bugün de tahliyelerin devam ettiği belirtilirken, süreç sonunda Halife Hafter yönetimindeki riskli bölgede 100 kadar Türk vatandaşının kalması bekleniyor. Kaynaklar, kalacak olanların birçoğunun kendi istekleri ile ülkeyi terk etmediğinin altını çizdi. Libya’nın doğu bölgesindeki birçok Türk, aşamalı olarak son 10 gün içerisinde yurda döndü. Doğu bölgesinde kalacak Türk vatandaşlarının ise kısmen güvenli bölgelerde olduğu belirtildi.

Libya’da darbe girişiminde bulunan emekli Tuğgeneral Halife Hafter’in sözcüsü Muhammed el-Hicazi, Et-Tedamun ajansına yaptığı açıklamada, “Doğudaki Emsa'ad Sınır Kapısı’ndan batıdaki Sirte şehrine kadar uzanan bölgede yaşayan Türk ve Katar vatandaşlarının 48 saat içinde bulundukları yeri terk etmesi gerekiyor” tehdidinde bulunmuştu. Hicazi, bölgeden ayrılmaları için tanınan sürenin dolmasının ardından gözaltılara başlayacakları uyarısı da yapmıştı.

Bakan Davutoğlu da, Türklere yönelik tehdidin anımsatılması üzerine “Bütün ülkelerle olduğu gibi son derece şeffaf bir ülkedir, hiçbir gizli gündemi olmamıştır. Bu Libya için de geçerlidir. Bu açıklamalar yersiz ve temelsizdir”dedi.

4’ncü uyarı yolda

Libya’nın özellikle doğusunda yaşanan kaos ile birlikte Ankara, Mayıs ayında ülkedeki Türklere ‘müteyakkız olun’ uyarısını yapmış, çatışmaların devam etmesi üzerine de bu uyarıyı ‘Libya’dan ayrılın’çağrısına dönüştürmüştü. 11 Haziran’daki Musul baskının hemen ardından 14 Haziran’da, Bingazi Başkonsolosluğu’nun faaliyetleri askıya alınırken seyahat uyarısı da yinelenmişti. Libya’ya yönelik seyahat uyarısının yeniden güncellenmesi bekleniyor.

Büyükelçi den zoraki açıklama

Libya Büyükelçisi Abdulrezzak Mukhtar Ankara’nın girişimleri üzerine “Türklere gelecek herhangi bir zarar Libyalılara gelmiş gibi olur. Şartlar ne olursa olsun, biz Türklerin güvenliğini sağlayacağız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler