Yıldırım-Pence görüşmesi sonrası açıklama

Başbakan Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Pence ile görüştü. Başbakan Binali Yıldırım ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Beyaz Saray'daki görüşmesi 1 saat 20 dakika sürdü. Görüşme sonrası Beyaz Saray ve Başbakan Binali Yıldırım'dan açıklama geldi.

Yayınlanma: 09.11.2017 - 19:06
Abone Ol google-news

 

Beyaz Saray Roosevelt Salonu'nda basına kapalı gerçekleşen görüşme, TSİ 19.00'da başladı. Yaklaşık 1 saat 20 dakika süren görüşme sona erdi.

Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Başbakan Yıldırım'ın Dışişleri Başdanışmanı Kerim Uras ve diğer yetkililer katıldı.

Başbakan Yıldırım ve ABD Başkan Yardımcısı Pence'in görüşmesinde, ABD-Türkiye arasında yaşanan vize krizi gündeme gelen konulardan biri oldu. Öte yandan YPG ve PYD'ye sağlanan silahların geri alınması ve Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi konuşuldu. 27 Kasım'da görülecek Rıza Sarraf konusu da ikili arasında görüşülen konulardan biriydi.

Beyaz Saray'dan Yıldırım ve Pence görüşmesi açıklaması


Başbakan Binali Yıldırım’ın ABD ziyareti sırasında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence yaptığı açıklamada Türkiye’ye ABD misyonlarında çalışanların, gazetecilerin ve sivil toplum kuruluşu yöneticilerinin tutuklanmasına ilişkin dava süreçlerinde  şeffaflık ve hukuka uygunluk çağrısı yaptı. 

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre iki lider görüşmenin ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasına yardımcı olacağını umduklarını söyledi ve ortak zorluklar karşısında dost ve müttefik ülkeler olarak yapıcı diyaloğa itiyaç duyulduğu konusunda anlaştı. ABD ve Türkiye’nin Ortadoğu’daki ortak çıkarları istikrar ve güvenliğin altını çizen iki lider, bu bağlamda hükümetler arası istişarelerin devam etmesi konusunda anlaştı. ABD Başkan yardımcısı Pence Başbakan Binali Yıldırım’a Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye ve küresel güvenliğe katkılarından dolayı teşekkür etti ve ABD’nin PKK ve diğer terör tehditlerine karşı Türkiye’nin tarafında durduğunu vurguladı.

ABD Başkan Yardımcısı Pence ABD’nin Türkiye’deki temsilciliklerindeki yerel çalışanların, gazetecilerin, sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin olağanüstü hal kapsamında tutuklanmasına dair derin endişelerini dile getirdi ve bu davalardaki hukuki sürecin şeffaf ve esaslara uygun olarak yürütülmesi çağrısı yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım'dan görüşme sonrası açıklama

Görüşmenin ardından gazetecilere kısa bir açıklama yapan Yıldırım, Guterres ile görüşmesinde bölgesel ve küresel sorunları ele aldıklarını söyledi. Başbakan Yıldırım, "Özellikle Türkiye'nin etrafında var olan istikrasızlıkların doğurduğu sonuçların ve göçlerin, mülteci krizinin ortaya koyduğu yükün Türkiye tarafından ne kadar büyük bir fedakarlıkla karşılandığını Sayın Genel Sekreter ifade etti. Tabii bizim burada beklentimiz bütün BM'ye üye ülkelerin bu yüke ortak olmaları" dedi.

Yıldırım, görüşmede Myanmar'da Rohinga Müslümanlarına uygulanan etnik temizlik konusunda BM'nin daha aktif hareket etmesi ve uluslararası toplumu harekete geçirmesi gerektiğini BM Genel Sekreteri’ne aktardıklarını belirterek, "Bu konuda bir karar oluşturulma yolu zorlanmalıdır. Oradan evlerinden, yurtlarından uzaklaştırılan o insanlara insanı yardımın BM koordinasyonunda akması hem de o insanların yurtlarına dönmesi gerektiğini belirttik. Onların seslerinin yeterince duyurulamadığını, yalnızca Türkiye'nin oradaki etnik temizliği dünya kamuoyunun dikkatine getirdiğini ifade ettik" dedi.

Yıldırım; Suriye, Irak, Libya, Lübnan ve çevre konularına değinilerek, Kıbrıs üzerinde durulduğunu da söyledi.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler