Sarraf, ABD Ceza İnfaz Kurumları kayıtlarına göre yine serbest bırakıldı: Savcılıktan yalanlama geldi

ABD'de tutukluların isimleriyle kontrol edilebildiği federal hapishaneler bürosunun internet sitesinde, Rıza Sarraf'ın ismi aratıldığında, 8 Kasım tarihinde, yani 3 gün önce serbest bırakıldığı görülüyor. 9 Eylül 2017 tarihinde de Sarraf'ın salıverildiği iddiası gündeme gelmiş ancak iddia resmi kaynaklarca yalanlanmıştı. New York Güney Bölgesi Federal Başsavcılığı, Sarraf'ın serbest kaldığı ile ilgili iddiaları yalanladı.

Yayınlanma: 11.11.2017 - 18:51
Abone Ol google-news

ABD’de tutukluların isimleriyle kontrol edilebildiği federal hapishaneler bürosunun internet sitesinde, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını deldiği iddiasıyla Mart 2016’dan bu yana tutuklu bulunan Türkiye ve İran vatandaşı Rıza Sarraf’ın 8 Kasım 2017’de salıverildiği bilgisi yer alıyor.

ABD Federal Hapishane Bürosu’nun (BOP) internet sitesindeki kayıtlarda 9 Eylül 2017 tarihinde de benzer bir bilgi yer almış ancak avukatlar ve resmi kaynaklar bu bilgiyi yalanlayarak, durumun teknik bir hatadan kaynaklandığını söylemişti.

'09135-104' kayıt numaralı 33 yaşındaki Zarrab'ın salıverildiğine dair internet sitesi görüntülerini paylaşan Avukat Aslı Kazan, “Zarrab’ın ‘etkin pişmalık yasasından yararlanmış olabileceğini” öne sürdü.

Uzun süredir ABD’li yetkililerin Rıza Sarraf’a itirafçı olması yönünde teklifte bulunduğu iddia edilirken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da konuya ilişkin  “Vatandaşımızı itirafçı yapmanın gayreti içindeler, bu işler bittiği zaman dünyayı ayağa kaldırmasını biliriz” ifadelerini kullanmıştı.

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a gıyabında tutuklama kararı verilen dosyada Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla da tutuklu olarak yargılanıyor. Sarraf’ın avukatları eylül ayının başından beri duruşmalara ve jüri seçimlerine katılmadı. 

Sarraf'ın Avukatı: Yine teknik bir hata 

Hürriyet gazetesi New York muhabiri Razi Canikligil, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Sarraf'ın avukatı Şeyda Yıldırım ile görüştüğü ve Yıldırım'ın iddiayı yalanladığını bildirdi. Canikligil, "Avukatı Seyda Yıldırım Bırakılmadı, yine teknik hata oldu diyor" ifadelerini kullandı.

Savcılık: Sarraf hâlâ hapiste

New York Güney Bölge Savcılığı, iddiaları yalanlayarak Zarrab'ın hâlâ federal hapishanede tutulduğunu bildirdi. 

Uzun süredir ABD’li yetkililerin Rıza Sarraf'a itirafçı olması yönünde teklifte bulunduğu iddia edilirken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da konuya ilişkin olarak “Vatandaşımızı itirafçı yapmanın gayreti içindeler, bu işler bittiği zaman dünyayı ayağa kaldırmasını biliriz” ifadelerini kullanmıştı.

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında da gıyabi tutuklama kararı verilen dosyada Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla da tutuklu olarak yargılanıyor.

Bu arada Zarrab’ın avukatlarnını eylül ayının başından beri duruşmalara ve jüri seçimlerine katılmadığına işaret ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler