Trump’tan Asya fırtınası

Kim’den ‘Bana niye çılgın moruk diyor, ben onun şişko bücür olduğunu söylüyor muyum’ diye söz eden Trump, insan hakları sicili kötü Duterte’ye konuk oldu.

Yayınlanma: 12.11.2017 - 21:15
Abone Ol google-news

Asya turundaki ABD Başkanı Donald Trump, Japonya, Güney Kore, Çin ziyaretlerinin ardından Vietnam’da APEC, Filipinler’de ASEAN zirvelerine katıldı. Gündeminde küresel rekabet ve ekonomik ilişkiler kadar balistik füze ve nükleer silah denemeleriyle ABD’ye meydan okuyan Kuzey Kore de bulunan Trump, Asya turu sırasında Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’dan “sapkın fan tazileri olan zalim diktatör” diye söz edince Kuzey Kore medyasında kendisine“çılgın moruk” denilmesine yanıt verdi. Vietnam’ın başkenti Hanoi’den attığı tweetlerde Kim’e hitaben “Ben ondan şişko bücür diye hiç söz etmediğim halde o niye bana moruk diyerek hakaret ediyor” mesajını paylaştı. Eylülde BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Kuzey Kore’yi yok etme tehdidinde bulunmuş olmasına rağmen “Üstelik ben kendisinin dostu olmak için bu kadar çok çabalarken... Kimbilir belki bir gün gerçekten dost oluruz” diye ekledi.

Daha önce “deli adam”, “roket adam” gibi yakıştırmalarda bulunduğu Kim’den (33) “akıl hastası bunak” yanıtını almış olan Trump’ın (71) kinayeli sözlerinin, 2011’de babasının ölümüyle liderliği devraldığından beri gözle görülür şekilde kilo alan, ancak giyimine, saç biçimine özel önem veren Kim’in hoşuna gitmesi beklenmiyor. İki lider arasında yeni bir söz düellosunun başlamasına kesin gözüyle bakılsa da Trump daha sonra bu tweetle ilgili soruları yanıtlarken Kim’le dostluk ihtimalinin tümüyle şaka olmadığını belirtti. “Gerçekleşmesi tuhaf bir şey olabilir ama kesinlikle böyle bir ihtimal var. K. Kore için iyi bir şey olur, çok çok hoş bir şey olur” dedi.

Ardından Filipinler’in başkenti Manila’ya geçen Trump, geçmişte cinayet ve tecavüzlere karışmakla övünen ve 30 Haziran 2016’da koltuğa oturduğundan beri uyuşturucuyla savaş adı altında binlerce kişinin yargısız infazından sorumlu olan Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ile biraraya geldi. Dünya siyasetindeki tek adam akımının tipik örneklerinden biri olarak görülen Duterte, “Filipinler’deki insan hakları ihlallerini gündeme getireceğini” söyleyen Trump’ın selefi Barack Obama’ya en ağır küfürleri etmiş olmasıyla da tanınıyor. Ayni çzigide liderler olarak değerlendirilen Trump ile ASEAN zirvesinin evsahibi Duterte arasında açılışta sıcak bir tokalaşma gözlemlendi.

Suriye için yorumsuz

Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in APEC zirvesinin sonunda Kremlin’in web sitesinden yayımlanan ortak Suriye açıklamasıyla ilgili dün Kremlin’den değerlendirme geldi. Sözcü Dmitriy Peskov, basın mensuplarının ortak açıklama hakkındaki sorularını yanıtlarken “Burada yorum gerektiren bir durum yok. Açıklama metni okunmalı. Dolayısıyla çifte yorum yapmak gereksiz, sadece metne odaklanmalıyız” dedi. Açıklamanın uzmanlar düzeyinde hazırlandığını aktararak “Metne son halini Vietnam’da bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson verdi. Liderler de yaptıkları kısa görüşmenin sonucunda metni onayladı” diye ekleyen Peskov, iki liderin resmi görüşme yapmamasını “Maalesef ABD tarafı, Rus diplomatların tüm çabalarına rağmen görüşme yeri ve saati konusunda alternatif sunmadı. Sadece ABD tarafına uyan bir saat ve ABD’nin kiraladığı bir yer önerdiler. Ancak Hamburg’daki görüşme ABD’nin tarafından gerçekleşti ve bu kez Rusya’nın tarafında bir araya gelmeleri gerekiyordu” diye açıkladı.

ASEAN zirvesi için Trump’ı ağırlayan Filipinler başkenti Manila’da ABD Başkanı ve Amerikan emperyalizmini protesto gösterileri düzenlendi. Güvenlik güçleri protestoculara çok sert müdahale etti. Trump Filipinler lideri Duterte ile samimi pozlar verdi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler