Irak'ta 7.3 büyüklüğünde deprem: 355 ölü en az 5953 yaralı... Türkiye'den de hissedildi

Irak'ın güneydoğusunda yer alan Süleymaniye ve Halepçe kentlerinin kesiştiği noktada 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Irak ve İran'da ilk belirlemelere göre 355 kişi öldü. Olayda en az 5953 kişinin de yaralandığı belirtildi. Deprem, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde birçok şehir ile birlikte İran, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri ülkelerinde de hissedildi.

Yayınlanma: 12.11.2017 - 21:39
Abone Ol google-news

<video:864893>

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKYB) bağlı Süleymaniye kenti yakınlarında dün saat 21.18’de deprem oldu. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’ne göre;  7.3 büyüklüğündeki ve 33.9 kilometre derinlikte meydana gelen depremin merkez üssü Halepçe kentinin 32 kilometre güneybatısı olarak belirlendi. Deprem, Irak ve Türkiye'nin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildi. Deprem İran, Suriye, İsrail, Azerbaycan ve Kuveyt’in yanı sıra Türkiye’den de hissedildi. Hakkâri, Van, Muş, Batman, Diyarbakır, Malatya ve Şırnak’ta sarsıntıyı hissedenler sokaklara çıktı.

Irak'ta 7 kişi öldü

Merkez üssü Süleymaniye olan depremde Irak sınırları içerisinde 7 kişinin öldüğü belirtildi.

Üç artçı sarsıntı daha meydana geldi

Süleymaniye'de meydana gelen 7.3'lük depremin ardından bölgedeki panik ederken, Richter ölçeğine göre 4.8, 4.6 ve 4.1 büyüklüğünde üç artçı sarsıntı daha meydana geldi.

 Irak'taki deprem güvenlik kamerasında... Panikle kendilerini dışarı attılar



İran'da 348 ölü, en az 5953 yaralı

Depremin İran sınırında yaşanması nedeniyle ülkenin batısındaki 8 köyde hasar meydana geldi. İran devlet televizyonu resmi yetkililere dayandırarak, depremin en çok his edildiği Irak sınırındaki Kirmanşah ilinde şu ana kadar 348 kişinin yaşamını yitirdiğini en az 5953 insanın da yaralı olduğunu bildirdi. 

Ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney, yayımladığı mesajla, Silahlı Kuvvetler ve Devrim Muhafızları Ordusunu hızla enkaz kaldırma ve yaralıların nakline yardımcı olmaya çağırdı.
Deprem bölgesindeki bazı ilçelerde elektrik kesintisinin devam ettiği kaydedildi.

Kirmanşah ilinde 3 gün yas ilan edildi.

Enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Derbendihan Barajı'na yakın yerlerde tahliye cağrısı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Ziraat ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid, yaptığı yazılı açıklamada, Süleymaniye'deki barajda hasar meydana geldiğini, zararın boyutlarının tespiti için çalışma başlatıldığını bildirdi. 

Mecid, zararın tespiti ve olası bir felaketin önüne geçilmesi için özellikle Derbendihan Barajı'nın zemininde incelemelerin yapılacağını belirterek, evleri baraja yakın olanlara can güvenlikleri için bölgeden uzaklaşmaları çağrısında bulundu.

Cizre'de hastalar tahliye edilidi

Irak’ın Süleymaniye kentinde meydana gelen deprem Şırnak’ın Cizre ilçesinde de hissedildi. Deprem nedeniyle Devlet Hastanesi acil servisindeki hastalar tedbir amacıyla tahliye edildi.

Irak’ın güneydoğusundaki Süleymaniye kentinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem, Cizre’de de hissedildi. Deprem nedeniyle büyük korku yaşayan vatandaşlar evlerini terk ederek, sokaklara çıktı. Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi acil servisindeki hasta ve hasta yakınları da tedbir amacıyla tahliye edildi. Hastanede görevli polisler, deprem sarsıntısının hissedilmesiyle birlikte vatandaşlardan dışarı çıkmalarını istedi. Bazı hastalar kollarına takılı serumlarla birlikte hastaneyi terk etti. Sarsıntının ardından hasta ve hasta yakınları yeniden içeriye alındı.

Irak'taki depremzedelere ulaştırılmak üzere ilk yardım TIR'ları yola çıktı

<video:864972>

Türkiye'den de hissedildi

Deprem, hissedildiği Diyarbakır, Mardin ve Batman'da korkuya neden oldu. Yaklaşık 40 saniye süren deprem nedeniyle panik yaşayan vatandaşlar, kendilerini sokağa attı. Depremin ardından Süleymaniye'deki 8 köyde büyük hasar olduğu belirtildi.

 

Başbakanlık: İlk yardım konvoyu yola çıktı

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada "Deprem acısını yaşayan kardeş Irak halkının ihtiyaç duyacağı tıbbi ve gıda yardımı başta olmak üzere bütün talepleri için Türkiye harekete geçmiş, ilk yardım konvoyunu yola çıkarmıştır." denildi.

Türk Kızılayı'ndan açıklama: Ekiplerimiz bölgeye sevk edildi

Türk Kızılayı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen ve ülkemizde de hissedilen deprem sonrası ekiplerimiz bölgeye sevkedilmiştir" dedi.

Sağlık Bakanı Demircan'dan açıklama

Sağlık Bakanı Demircan Irak'ta meydana gelen depreme ilişkin, "Kuzey Irak'tan gelecek talebe göre her türlü hazırlığımızı yaptık, bekliyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın:Tüm birimlerimiz yardım için harekete geçti

Irak’ın kuzeyinde meydana gelen deprem nedeniyle AFAD, Kızılay ve diğer birimlerimiz arama-kurtarma çalışmaları ve ilaç, battaniye vd. insani yardımlar için harekete geçmiş durumda. Büyük geçmiş olsun.

Deprem Türkiye'deki fayları tetikler mi?

CNN Türk canlı yayınına katılan Prof. Dr. Ali Pınar Irak'taki 7.3'lük depremin Türkiye için oluşturacağı riski değerlendirdi. Pınar konuyla ilgili, 'Güneydoğu bölgesindeki faylara 300-400 kilometre uzaklıktadır. Dolayısıyla bu büyüklükteki bir depremin bizim bölgelerimizdeki fayları tetikleyeceğini düşünüyorum" dedi.

FOTO GALERİ: Irak'taki 7,3'lük deprem sonrası doğu illerinde büyük panik

<video:864896>

Canlı yayında depreme böyle yakalandılar

Irak'ın Güneydoğusunda yer alan Süleymaniye kentinde 7.3 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Deprem anında canlı yayın yapmakta olan bir Irak kanalında, sunucu ve konuğunun yaşadıkları korku dolu anlar, kameralara saniye saniye yansıdı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler