İran-Irak sınırındaki 7.3'lük depremde tablo ağırlaşıyor

İran-Irak sınırındaki 7.3’lük depremde ölü sayısı 400’e doğru gidiyor. İran’daki tablo çok daha ağır, heyelanla kopup gelen kayalar yerleşim bölgelerine düştü. İran’da yıkılan binaların çoğu kamu binaları...

Yayınlanma: 13.11.2017 - 21:15
Abone Ol google-news

İran-Irak sınırında önceki gece meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremde can kaybı 356’ya yükselirken 6 bini aşkın kişinin yaralandığı belirtiliyor. Merkez üssü Irak Halepçe’nin güneybatısı olan deprem İran’da büyük yıkıma yol açtı. Yerel saatle 21.20 civarında gerçekleşen deprem Türkiye’nin güneydoğusunun yanı sıra İsrail’de de hissedildi. Merkez üssü Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) Süleymaniye ile Halepçe’nin kesiştiği bölge olan depremin yerin yaklaşık 25 km. derinliğinde gerçekleştiği yerel basına yansıdı. Irak’ta Süleymaniye’nin Derbendihan ilçesi yakındaki birçok ev yıkıldı. Süleymaniye’de 8 köy ve Derbendihan’daki barajda büyük hasar oluştu. Elektrik kesildi, telefon, internet hattı koptu. Derbendihan barajı çevresindeki yerleşim alanları önlem için boşaltıldı. Irak Sağlık Bakanlığı Süleymaniye’de en az 7, güneyde Diyala’da ise bir kişinin yaşamını yitirdiğini, bu bölgelerle Kerkük civarında 500’ü aşkın kişinin yaralandığını duyurdu. Felaketin İran’daki bilançosu ise çok daha ağır. Yetkililer, özellikle Kirmanşah eyaletinde etkili olan depremde onlarca binanın yıkıldığını, en az 348 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Kimi bölgede toprak kaymalarının yaşandığı, dağdan kayaların koparak yerleşim bölgelerine düştüğü de gelen bilgiler arasında. 70 bin kişinin kalacak yere ihtiyaç duyduğu yönündeki haberler İran basınına yansırken soğuk hava koşullarının etkili olduğuna da işaret edildi. Irak sınırına yaklaşık 15 km. uzaklıktaki İran’ın Kirmanşah bölgesindeki 85 bin nüfuslu Serpol Zehap’ta en az 300 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Anne ile bebeği kurtarıldı

Bölgedeki hastanenin de depremden zarar görmesi nedeni ile özellikle yaralıların tedavisinde zorluklar yaşanıyor. Kasr-i Şirin ve Selas Babacani bölgelerinde de ağır yıkım var. Arama kurtarma ekipleri enkaz altında kalanları hayata döndürmek için zamana karşı yarışıyor. Dün sabah saatlerinde Serpol Zehab’da bir anne ve bebeğinin kurtarılması umut oldu. İran’ın resmi haber ajansı İRNA, Kızılhaç’tan özellikle enerji hatları konusunda uzman 30 kişilik bir heyetin deprem bölgesine gittiğini de duyurdu. Ayrıca ordunun arama kurtarma çalışmalarına destek verdiği bildirildi. Felaket nedeniyle üç günlük yas ilan edilen İran’da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin bugün Kirmanşah’a gitme planı olduğu açıklandı. Depremin ardından bölgede önceki geceden dün akşamüstü saatlerine kadar en az yüz artçı sarsıntı gerçekleşti. Korkudan evlerine giremeyen çoluk çocuk binlerce kişi sokaklarda sabahladı. Depremin etkili olduğu bölgede çok sayıda kamu binasının da yıkıldığı iddialar arasında.

Barzani teşekkür etti

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, deprem sonrası Türkiye’nin kendileriyle irtibata geçip insani yardımları göndermeye başladığını belirterek teşekkür etti. İsrail İstihbarat Bakanı Israel Katz, “Irak ve İran’da deprem nedeniyle yaşamını yitirenler için başsağlığı diliyorum” dedi.

7 ülke hissetti

Deprem İran, Suriye, İsrail, Azerbaycan ve Kuveyt’in yanı sıra Türkiye’den de hissedildi. Hakkâri, Van, Muş, Batman, Diyarbakır, Malatya ve Şırnak’ta sarsıntıyı hissedenler sokaklara çıktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler