Danimarka’da bir ilk: Türk IŞİD'linin vatandaşlığı iptal edildi

Danimarka ve Türkiye vatandaşı IŞİD üyesi Enes Çiftçi Danimarka'da 'terör örgütü üyeliği' suçundan hapis cezası aldı. Çiftçi, Danimarka’da doğup büyüyen biri olarak bu nedenle vatandaşlığı elinden alınan ilk kişi oldu.

Yayınlanma: 16.11.2017 - 13:36
Abone Ol google-news

Danimarka'da ilk kez IŞİD üyesi olmak suçundan ülkede doğup büyüyen bir kişinin vatandaşlığı iptal edildi. Daha önce Yüksek Mahkeme sadece Fas doğumlu bir cihatçının Danimarka vatandaşlığını iptal etmişti.

AYNI ZAMANDA IŞİD'E KATILMAKTAN HÜKÜM GİYEN İLK DANİMARKALI

Aynı zamanda IŞİD'e katılmak suçundan hüküm giyen ilk Danimarkalı olan ve Türkiye vatandaşlığı da bulunan 25 yaşındaki Çiftçi, 2015'te 2. kez Suriye'ye gitmeye çalışırken tutuklanmıştı.

Kopenhag'da ailesi ile birlikte yaşayan ve ailesinin işlettiği pizzacıda çalışan Çiftçi, 2013 yılında Suriye'ye giderek IŞİD saflarına 'Ebu Aya Dinimarki' mahlasıyla katılmıştı.

Çiftçi'nin orada silah eğitim aldığı ve örgüt için 20.000 kron (yaklaşık 3.000 dolar) topladığı da açıklandı. Çiftçi'nin topladığı paraya yetkililer el koymuştu.

TÜRKİYE'YE SINIRDIŞI EDİLECEK

Sputnik'in haberine göre; Çiftçi, 6 yıllık hapis cezasını çektikten sonra Türkiye'ye gönderilmek üzere sınırdışı edilecek. Çiftçi, hapishanede bir süre önce adını Hamza Çakan olarak da değiştirmişti.

Avustralya, Kanada ve Hollanda gibi ülkeler IŞİD'e katılan cihatçıların dönüşü karşısında çareyi çifte vatandaşların vatandaşlıklarını iptal etmeye izin veren yasalar çıkarmakta bulmuştu.
Bu kişilerin tek ülke vatandaşlığı bulunması halinde ise 'haymatlos' olacakları için vatandaşlık iptali bu durumlarda tercih edilmiyor.

İngiltere'nin de çifte vatandaşlığı bulunan cihatçıların vatandaşlıklarını iptal ederek 150 kadar cihatçının ülkeye dönüşünü engellediği belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler