Partisi, 93 yaşındaki Zimbabve lideri Mugabe’yi azletti... Parti yöneticileri dans ederek kutladı

Dünyanın en yaşlı Devlet Başkanı olarak tanınan Robert Mugabe ile darbeci ordu komutanları arasında Başkanlık pazarlığı hala sürerken iktidar partisi Zanu-P, Mugabe’yi parti liderliğinden azletti. Mugabe’nin yerine yardımcısı Mnangagwa geçti.

Yayınlanma: 20.11.2017 - 09:16
Abone Ol google-news
<video:869614>

Ordunun yönetimi ele geçirmesinin ardından büyük ölçüde ev hapsinde tutulan ve istifa baskısı yapılan Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, iktidar partisi Zanu-PF’deki koltuğunu kaybetti. Partiden yapılan açıklamada Mugabe’nin azledildiği ve yerine Emmerson Mnangagwa’nın getirildiği duyuruldu. Zimbabve devlet televizyonu, gün içinde Mugabe ve darbeci generallerin bir Katolik papazın arabulucuğunda görüşeceğini duyurdu. Ordu görüşmede alınan kararların en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağı sözü verdi.

Zimbabve diktatörü Mugabe: İstifa etmektense ölmeye hazırım

Ülkedeki siyasi krizin iktidar partisi Zanu-PF’nin kontrolünden çıktığı, muhalefeti de kapsayan bir geçiş hükümeti kurulması için büyük baskı olduğu belirtiliyor. Mugabe’nin geçen hafta yardımcısı Emmerson Mnangagwa’yı görevden alması ve eşi Grace Mugabe’nin cumhurbaşkanı olmasının yolunu açmasının ardından, Ordu 15 Kasım’da yönetimi ele aldığını açıklamıştı.

Mugabe Çarşamba günkü askeri müdahalenin ardından ev hapsine alınmıştı. Devlet televizyonunu ele geçiren ordu mensupları, okudukları bildiride bu müdahalenin ‘bir darbe olmadığını’ savunmuştu. Mugabe, müdahale sonrası ilk kez Cuma günü kamuoyu önüne çıkmış ve bir üniversitenin mezuniyet törenine katılmıştı. Ardından Zimbabve ordusu tarafından yapılan açıklamada ise görevinden derhal istifa etmesi taleplerine direnen devlet başkanıyla temasların sürdürüldüğü kaydedilmişti.

Kalabalıkları sokağa salarız

Bu arada Zimbabve Savaş Gazileri Birliği Başkanı Chris Mutsvangwa, Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin görevi bırakmaması durumunda kalabalıkları sokağa salacaklarını ve onların kendi işlerini göreceklerini söyledi.

Ordunun yönetimi ele geçirmesinin ardından büyük ölçüde ev hapsinde tutulan ve istifa baskısı yapılan Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin komutanlarla bir görüşme yapması bekleniyor. Devlet televizyonu, görüşmenin Mugabe’nin evinde gerçekleşeceğini ve görüşmeye bir Katolik papazın arabuluculuk yapacağını açıkladı. Ordu görüşmede alınan kararların en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağı sözü verdi.

93 yaşındaki Robert Mugabe, Zimbabve’nin İngiltere’nin sömürge yönetiminden bağımsızlığını kazandığı 1980’den bu yana devlet başkanı. Robert Mugabe’yi eleştirenler, onun çok uzun süredir iktidarı bırakmamasına dikkat çekiyordu. Ülke ekonomisi de son 10 yıldır çok kötü durumda.

DANS EDEREK KUTLADILAR

Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin kurucusu olduğu ZANU-PF Partisi’nin liderliğinden azledilmesini partililer dans ederek kutladılar.

 İktidarda bulunan Zanu-PF Partisi kurucuları ve liderleri, Mugabe’nin görevden alınıp alınmamasına karar vermek amacıyla bugün toplandı. Toplantıda istifaya zorlanan Devlet Başkanı Robert Mugabe, iktidarda bulunan Afrika Ulusal Birliği-Vatansever Cephe’nin (ZANU-PF) liderliğinden alındı. Karar, partinin sosyal medya hesabından yapılan açıklama ile duyuruldu. Mugabe’nin yerine ise Yardımcısı Emmerson Mnangagwa’nın getirileceği kaydedildi. Kararın ardından toplantının yapıldığı salonda coşku hakim olurken, binlerce partili Mugabe’nin görevden alınmasını dans ederek kutladı.

Mugabe’nin geçtiğimiz hafta Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa’yı görevden alarak yerine eşi Grace Mugabe’yi uygun gördüğünü açıklaması ülkedeki krizin fitilini ateşlemişti. Mugabe’nin ifadeleri üzerine ordu harekete geçmiş ve tanklar sokaklara çıkmıştı. Ordunun bunun darbe olmadığını savunmasının ardından Mugabe’nin ev hapsine alındığı kaydedilmişti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler