Soçi'de üçlü zirve... Putin'den 'barışçıl çözüm için taraflar tavizde bulunmalı' mesajı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Suriye’de siyasi çözüm için Soçi’de buluştu. Suriye zirvesinde Putin; Erdoğan ve Ruhani’ye, ‘Barışçıl çözüm için Şam hükümeti dahil tüm tarafların tavizde bulunması gerektiği’ mesajını verdi. Liderler, toplantının ardından Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin toplanacağını açıkladı. Erdoğan ise “Milli güvenliğimize kast eden terör örgütü ile aynı çatı altında olmamız beklenmesin” dedi.

Yayınlanma: 22.11.2017 - 18:26
Abone Ol google-news

<video:871569>

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye krizine siyasi çözüm çabaları çerçevesinde kritik bir viraj olan Rusya’nın Soçi kentindeki zirvede dün bir araya geldi. Putin, çatışmasızlık bölgeleri uzlaşına varıldığı Astana sürecinin garantörlerinden Türkiye ve İran’a destekleri için teşekkür ederken diğer yandan da barışın sağlanması için Şam dahil tüm tarafların taviz vermesi gerektiği vurgusu yaptı.

Üçlü zirve, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın pazartesi günü Soçi’de Putin ile sürpriz görüşmesinin ardından daha da önem kazanmıştı. Ev sahibi Putin açılış konuşmasında, İran ve Türkiye sayesinde IŞİD’in Suriye’yi ele geçirmesinin engellendiğini, Ankara ve Tahran’ın Suriye’de ateşkes sağlanması ve çatışmasızlık bölgelerinin kurulmasında özel bir rol oynadıklarını söyledi.

ÜÇ LİDERDEN ORTAK AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Putin'in konuşmasından başlıklar şöyle:

"Barışın tesis edilmesi, güvenilğin sağlanması. Son zamanlarda birlikte yaptığımız çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini görüyoruz.IŞİD'in yok edilmesi konusunda önemli adımlar attık, ciddi aşamalar kaydettik. Bugünkü toplantının konusunda çatışmalardan sonra ne yapılacağı da. önümüze reel hedefler koyduk. Astana sürecinde etkinliği göstermiştir üç ülke. Suriyelilerin ülkelerine sönmek için koşulların uydurulması, çatışmaların tamamen durdurulması konusunda konuştuk.

İran ve Türkiye'nin Ulusal Suriye Kongresi'nin toplanması için desteğini görüyoruz. Suriyeliler kendi kaderine kendi karar vermeli.

Yeniden alt yapılarının oluşturması konusunda, ekonomi, hastaneler, kreşlerin düzenlenmesinde diğer ülkelerin de dahil edilmesi konusunu görüştük. Olumlu görüşmeler için teşekkür ediyorum. Yeni çatışmaların önlenmesini öngörüyoruz. "

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin konuşmasından başlıklar şöyle:

"Suriye'de barış ve istikrar için bu görüşmeler IŞİD'in bütün ülkeler için tehlike. IŞİD bütün günahsız insanları şehadet mertebesine getirdi. Bu toplantın çok açık bir toplantıydı. Amaç burada ulusal, milli kongrenin oluşması ve bu kongrede bütün aktif partiler, Suriye'ye karşı ya da taraftarı olanlar bu kongrede birleşecekler ve müzakare yapılacak. Bu kongrede yeni anayasa için temel oluşturacak. Özgür ve adil seçim yapılacak. Bu barış ve istikrar getirebilir. Yeniden ülkenin yapılanması için bu üç ülke fikirlerini beyan ettiler. Bu konudaki mutabakatlarını açıkladılar. Dışişleri Bakanları ve genelkurmay Başkanları bu kongrenin daha kolay yapılması için çalışacaklar. Yeni bir adım atıldığı için mutlutum. Umuyorum ki özgür bile seçim yapılabilir."     

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şöyle:

"Rusya ile görüşmelerimizin meyvelerini her alanda topluyoruz. Ruhani ile gerçekleştirdiğimiz ikili görüşmelerde ilişkilerimizi geliştirmek için mutabık kaldık. Gündemimizdeki meseleleri samimiyetle ele aldık. Gerginliği azaltma bölgelerin temel rol oynadığını tespit ettik. Cenevre sürecine sağlayacağımız katkıları konuştuk. Suriye halkının öncülüğünde kapsayıcı, adil ve şeffaf sürecin başlaması konusunda görüş birliğini sağladık. Suriye kongresinin bu ilkelerin temelinde eş güdüm içinde çalışmaya karar verdik. Suriye'de çözüm başta rejim ve muhalefetin tutumuna bağlıdır. Milli güvenliğimizi tehdit eden gruplarla aynı çatıda olmamızı kimse bizden beklemesin. Suriye'nin toprak bütünlüğü ile ülkemizin milli güvenliğine kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması önceliklerimizin arasında yer almaktadır. Suriye'de güven artıcı önlemleri kademeli olarak insani yardım gibi adımları gözden geçirdik. Halkın acılarının dinmesi için umut teşkil edeceğini inanıyorum. Ülkelerimiz arasındaki bu verimli işbirliğinin tüm bölgedeki gerginliğin azaltmasını bekliyorum"

GÖZLER SURİYE ULUSAL KONGRESİ LİSTESİNDE

Zirvenin zorlu konularından birinin Ankara’nın terör örgütü kabul ettiği PYD/YPG’nin Rusya tarafından düzenlenmesi planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne davet edilip edilmemesinin olacağı gündeme yansımıştı. Üçlü liderler zirvesinin ortak bildirisinde Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’yle ilgili “Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti temsilcilerini ve Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine, toprak bütünlüğüne ve parçalanamaz karakterine bağlı olan muhalefeti katılım sağlamaya çağırmışlardır. İran, Rusya ve Türkiye Kongre’nin katılımcıları konusunda görüş alışverişinde bulunup karar verecektir” ifadesi yer aldı.

Zirvenin açılışında Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye halkının kendi kaderlerini belirleme hakkına işaret etti. “ Rusya, siyasi çözüm bulunması için yapılacak kongreye Suriye’deki istisnasız tüm milliyet ve mezheplerin katılmasından yanadır” dedi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Bu kongrede yeni anayasa için zemin oluşacak. Ve yeni anayasa için özgür , adil bir seçim yapılacak” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Terörist unsurların süreçten dışlanması Türkiye olarak önceliklerimiz arasında yer almaya devam etmektedir” vurgusunda bulunarak şöyle devam etti: “Milli güvenliğimize kasteden bir terör örgütü ile aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir.” Konuşmasında Suriye’nin toprak bütünlüğüne dikkat çeken Erdoğan, “Bu ülkeyi bölmeye çalışan eli kanlı bir çeteyi meşru bir aktör olarak göremeyiz” ifadesini kullandı.

PUTİN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETTİ

Putin, zirve öncesinde yaptığı açıklamada, "Türk ve İranlı liderlerin üstlendikleri rol olmasaydı Suriye’de askeri sürecin sonlanması mümkün olmazdı. Suriye'de artık siyasi çözüme yönelik yeni bir aşamaya geçildi"" ifadesini kullanarak iki ülkeye teşekkür etti. 

Putin, Suriye'de barış ve istikrarın sağlanması için Türkiye ve İran'ın rolüne dikkat çekti. Rus lider, "Siyasi çözüm, Cenevre süreciyle tamamlanacak. BM kararına uygun olarak etnik uzlaşı sağlanmalı" dedi.

<video:871360>

"TÜM KATILIMCILAR" VURGUSU

Putin, "Rusya bilindiği üzere Suriye krizi başından beri çıkışın Suriye halkı tarafından bulması gerektiği görüşünü savundu ve savunuyor. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi toplama fikri de düşüncenin pratiğe dönüşmesidir. Rusya, siyasi çözüm bulunması için yapılacak bu kongreye Suriye’deki istisnasız tüm milliyet ve mezheplerin katılmasından yanadır" ifadesini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise Suriye'de siyasi çözüm için zemin hazırlandığını söylerken, "Barış süreci konusunda işbirliğinden memnunum" dedi. 

İLK GÖRÜŞME RUHANİ İLE ERDOĞAN ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

3'lü zirve öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani ilk olarak bugün Soçi’de Sanatoryum Rus’ta ikili bir görüşme düzenledi. Görüşme fotoğraf ve görüntü alındıktan sonra, basına kapalı olarak gerçekleştirildi. 

Sanatoryum Rus'ta basına kapalı gerçekleşen görüşme, 40 dakika sürdü. Görüşmede Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın da hazır bulundu.

Soçi’de Erdoğan-Ruhani görüşmesinin ardından Rusya devlet başkanı Putin’in katılımıyla üçlü zirveye geçildi. 

GÖRÜŞMEDEN ÖNCE İRAN'DAN AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hasan Kaşkavi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katılımıyla bugün Soçi kentinde yapılacak Suriye konulu üçlü zirvenin sonuçlarının verimli olmasını beklediklerini söyledi.

Asya Parlamenter Asamblesi'ne (APA) katılmak üzere Türkiye'de bulunan Kaşkavi, Suriye konulu Astana toplantılarının, görüşmelere iyi bir ivme kazandırdığını belirterek, "Beklentimiz, bu oturumun (Soçi Zirvesi) olumlu sonuçlanması yönünde." dedi.

Rusyan'ın Soçi kentinde yapılacak zirvenin, Astana görüşmelerinin devamı olan önemli ve yüksek düzeyde bir liderler zirvesi olduğuna dikkati çeken Kaşkavi, "Liderler, sürecin iyi yönde ilerlemesi için tüm hazırlıklarını yapmış durumdalar." ifadesini kullandı.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hasan Kaşkavi, komşu ve Müslüman iki ülke olan İran ve Türkiye'nin son dönemde üst düzey görüşme trafiğinde artış yaşandığını kaydederek, "Bölgesel gelişmeler, ülkelerimizi daha yakın ilişkiler içinde olmaya yöneltiyor. İki ülke ayrıca, ticari ilişkiler konusunda uygun bir ortama sahip ve umarım hedeflediğimiz 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşırız." şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul'da yaptığı konuşmada, Soçi Zirvesi'yle ilgili "Bir süreden beri ülkemiz, Rusya ve İran’ın müşterek inisiyatifiyle geliştirilen  Suriye’deki çözüm süreci bugün Soçi’de yapılacak üçlü toplantıda önemli bir karara varılmış olacak ve BM gözetimindeki Cenevre görüşmeleri için ciddi bir hazırlığın tamamlanmasına gerçekleştirmiş olacak" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler