Riyad’da 40 ülkeli ittifak

Suudi Veliahtı, Terörizmle Mücadele İslam Askeri Koalisyonu’nun ilk savunma bakanları toplantısını düzenledi. Toplantıya İran, Irak, Suriye’nin yanı sıra Katar da çağrılmadı.

Yayınlanma: 26.11.2017 - 23:13
Abone Ol google-news

Suudi Arabistan’da Ocak 2015’te tahta geçen Kral Selman ile Savunma Bakanı ve Veliaht Prens pozisyonlarına getirdiği oğlu Muhammed bin Selman’ın (MbS) Yemen’e saldırı başlatmalarının ardından kurdukları “Terörizmle Mücadele İslam Askeri Koalisyonu” ve bununla bağlantılı “İslam Ordusu”, tekrar gündemde. Irak ve Suriye’de başarılar elde eden İran’a karşı yeni hamlelerde bulunmaya Lübnan’dan başlayan MbS, dün ilk kez Terörizmle Mücadele İslam Askeri Koalisyonu Savunma Bakanları Toplantısı düzenledi. 40 Müslüman üye ülkenin katıldığı Riyad’daki toplantıda Türkiye’yi Savunma Bakanı Nurettin Canikli temsil etti.

‘Yeryüzünden sileceğiz’

Toplantıdaki konuşmasında “teröristlerin peşine düşüp yeryüzünden sileceklerini” söyleyen Suudi Veliaht Prensi “Geçmiş yıllarda hepimizin ülkelerinde terörizm çok etkindi, ama bizim aramızda koordinasyon yoktu. Bu durum bu ittifakla sona eriyor. Her üye ülkenin askeri, mali, istihbari ve siyasi çabalarını desteklemek için birlikte çalışacağımıza dair çok net bir sinyal gönderiyoruz” dedi. Koalisyon başkomutanlığına atanan emekli Pakistanlı general Rahil Şerif de çok karmaşıklaşan terörle mücadele için kapsamlı yaklaşımla özel hazırlık ve ortak tatbikatlar yapacaklarını belirtti.

Sünni cephe

“Pan İslamik birleşik cephe” diye tanımlanan koalisyonun üyeleri “terörist” diye niteledikleri gruplarla mücadelede birbirinden yardım isteyebilecek. Bu yardım askeri, mali, materyal ve uzmanlık düzeyinde olabilecek. Terörle mali ve ideolojik olarak da mücadele edilecek. Üyelerin hepsi Sünni ağırlıklı ülkeler: Afganistan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, BAE, Brunei, Burkina Faso, Cibuti, Çad, Fas, Fildişi Sahili, Filistin, Gambiya, Gabon, Gine, Gine Bissau, Katar, Komorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mali, Mısır, Moritanya, Nijer, Nijerya, Pakistan, Senegal, S. Leone, Somali, Sudan, S. Arabistan, Togo, Tunus, Türkiye, Uganda, Umman, Ürdün ve Yemen (Suudi destekli Hadi yönetimi).

Katar’ın bayrağı da yok

Şii İran, müttefikleri Suriye ile Irak ve hem İhvan hem de İran’la ilişkileri gerekçesiyle Riyad’ın ablukaya aldığı Katar’ın çağrılmadığı, diğer üyelerden farklı olarak Katar bayrağının kullanılmadığı dünkü toplantıya, cuma günü Sina Yarımadası’nda en az 305 can alan ve IŞİD’le bağlantılandırılan cami katliamının yasını tutan Mısır, savunma bakanı değil, askeri yetkili düzeyinde katıldı. Toplantıda Mısır saldırısını kınayan MbS, “terörizmin en büyük tehdidinin masumları öldürüp nefret yaymanın ötesinde İslamın imajını bozması ve inancı çarpıtması” olduğunu söyleyip “İslam ülkelerinde sivillerin tehdit edilmesine ve dinin saptırılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Toplantı, Riyad-Tahran geriliminin yeniden tırmandığı döneme denk geldi. Geçen ay Yemen’de Şii Husilerin Riyad Havaalanı’na gönderdiği füzeyi havada imha eden Su- udi Arabistan’da MbS, İran’ı Husilere destek ve füze vermekle suçlamasının ardından Lübnan Başbakanı Saad Hariri’yi Riyad’a getirtip İran ve Hizbullah’ı suçlayan şekilde istifa açıklaması yaptırmıştı.

İran Macron’a karşı füze kartını çıkardı

İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı General Hüseyin Selami, Avrupa’dan İran’a yönelik tehditlerin sürmesi halinde balistik füzelerin menzilini 2 bin kilometrenin üzerine çıkarabilecekleri uyarısında bulundu. Bugüne dek menzili artırmamalarının teknolojik eksiklikten kaynaklanmadığını belirten Selami “Stratejik bir ilke izliyoruz. Şu ana kadar Avrupa’yı bir tehdit olarak görmedik, bu yüzden de menzilimizi arttırma ihtiyacı duymadık. Fakat Avrupa bir tehdit haline gelmek istiyorsa, menzilimizi arttıracağız” dedi. Bu sözleriyle İran’la uluslararası nükleer anlaşmanın revize edilmesi ve İran’ın balistik füze programının kısıtlanması çağrısı yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yanıt verdi. ABD Başkanı Donald Trump tarafından hedef tahtasına konulmasından beri İran 2 bin km menzilli füze sistemlerinin sayısını arttırdı.

‘Suç ortağı ABD’

İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi de Beyaz Saray’ın Suudi saldırısı altındaki Yemen’de yaşanan insani krizle ilgili İran’ı suçlayan açıklamasının, ABD’nin Yemen’de “işle- nen cinayetlerdeki suç ortaklığının kanıtı” olduğunu dile getirdi. Kasımi, İran’ın Yemen ile herhangi bir askeri bağı olmadığın sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler