Cenevre görüşmesi öncesi Esad krizi

Şam hükümeti, Suriyeli muhaliflerin Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın görevini bırakması ısrarı nedeniyle delegasyonun gidişinin ertelendiğini açıkladı.

Yayınlanma: 27.11.2017 - 21:54
Abone Ol google-news

Gözler Suriye’de krizin çözümü ile ilgili bugün sekizinci turu başlayacak olan Cenevre görüşmelerine çevriliyken dün Şam hükümetinden görüşmelere katılacak delegasyonun Cenevre’ye gidişinin ertelendiği açıklaması geldi. Suriye’de yayımlanan El Vatan gazetesinin Cenevre’deki diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre ertelemenin nedeni ise geçen hafta Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da biraraya gelen Suriyeli muhaliflerin herhangi bir siyasi geçiş sürecinden önce Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın koltuğunu bırakması ısrarı olarak gösterildi. Gazetenin haberinde Suriye hükümetinin bu talebi “başladığı noktaya geri dönmek” olarak nitelendirdiği belirtildi. Bu arada Suriye Dışişleri Bakanlığından yetkili bir kaynak Şam’ın Rusya’nın Soçi kentinde gerçekleştirilmesi planlanan Suriye Ulusal Diyalog Konferansı’nı memnuniyetle karşıladığını ve bu konferansa katılmaya hazır olduğunu ilan etti.

SANA’ya açıklama yapan yetkili Suriye ordusunun müttefik içinde elde edilen zaferlerin siyasi süreci ilerlettiğini ve Suriyeliler arasında diyalog ortamı yarattığına dikkat çekti. Bakanlık yetkilisi, Suriye ordusunun sahadaki zaferlerinden sonra siyasi diyalog yolunun açıldığını belirterek, “Suriye toplumunun çok sayıda kesiminin katılacağı kongreyi memnuniyetle karşıladıklarını” söyledi. Kongre’ye Ankara’nın terör örgütü olarak gördüğü PYD’nin katılacağı yönündeki haberler tepki çekmiş, geçen hafta Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla düzenlenen zirvenin ardından konuşan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ankara’nın PYD konusundaki düşüncelerini bildiklerini, katılımcı listesinin henüz netleşmediğini belirterek PYD’nin katılıp katılmayacağı konusuna açıklık getirmemişti.

Bu arada Londra merkezli muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye’nin doğusundaki Deyr ez Zor’da bir köye Rus uçakları tarafından yapılan saldırılarda, 21’i çocuk en az 53 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Saldırının IŞİD’in kontrolü elinde tuttuğu son birkaç yerden biri olan Al-Shafah köyünü hedef aldğı ve saldırıda sivillerin yaşadığı binaların da vurulduğu da duyuruldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler