Kudüs'teki 'Öfke Cuması' eylemlerinde kan aktı

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı üzerine Filistin'de "Öfke Günü" ilan edildi. Protesto gösterilerinde bir Filistinli yaşamını yitirirken en az 760 kişi yaralandı.

Yayınlanma: 08.12.2017 - 14:27
Abone Ol google-news

<video:882329>

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı üzerine Filistin'de "Öfke Günü” ilan edildi. Sokaklara dökülen Filistinliler lastik yakıp İsrail askerlerine taş atarken, İsrail ordusu da göstericilere gözyaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale etti.

Filistin Kızılayı’nın verdiği bilgilere göre İsrail ordusunun müdahalesi sonucunda 30 yaşında bir Filistinli hayatını kaybederken en az 760 kişi yaralandı. 261 vakada mermi yarasının tespit edildiği bunların çoğunluğunun plastik mermi olduğu açıklandı.


Filistin'de 'Öfke Cuması'ndan görüntüler... İsrail, protestoculara müdahale ediyor

İsrail askerleri Filistinli göstericilere plastik mermi ile müdahale etti

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, İsrail Ordu Sözcüsü ise Batı Şeria’da havaya uyarı ateşi açıldığını, Gazze Şeridi’nde ise huzursuzluk çıkaranların üzerine ateş edildiğini söyledi. Sözcü, Filistinli göstericilerin büyük çoğunluğunun gözyaşartıcı gazdan etkilendiğini ileri sürdü.

İsrail Ordusu ayrıca akşam saatlerinde Gazze Şeridi’nden fırlatılan bir roketi etkisiz hale getirdiklerini duyurdu. Roket atışına yanıt olarak havalanan İsrail savaş jetlerinin Hamas militanlarına ait olduğu belirtilen bir askeri mevkiyi bombaladığı bildirildi. Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'ye yönelik hava saldırısında 6'sı çocuk olmak üzere 25  kişinin yaralandığını duyurdu.

 HAMAS'TAN ÇAĞRI

Hamas lideri İsmail Haniye dün "yeni intifada" çağrısı yapmıştı. Ayrıca bugün "Öfke Cuması" olarak ilan edilmiş ve başta Filistin olmak üzere tüm dünyada Müslümanların karara tepki göstermesi istenmişti.

 Hamas'ın intifada çağrısının yanısıra Filistinli Alimler Birliği ve diğer Filistinli gruplar da sokağa çıkma çağrısı yapmıştı.

 İsrail ise "Öfke Cuması"na güvenlik güçlerinde artışa giderek yanıt verdi. Mescid-i Aksa'nın kapısına ek polisler yerleştirmişti.

İsrail'den yapılan açıklamada, "Kudüs ile Eski Şehir bölgesinde ve çevresine ek polisler konuşlandırıldı. Polis zaruri olması halinde protestoculara karşılık vermek için hazır" ifadeleri kullanılmıştı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler