‘Tek Gezegen’ için buluştular

Trump’ın davet edilmediği Paris’teki iklim zirvesinde Emmanuel Macron, ABD’nin tutumunu eleştirdi...

Yayınlanma: 12.12.2017 - 20:44
Abone Ol google-news

Paris İklim Anlaşması’nın ikinci yıldönümünde dünya liderleri Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen “Tek Gezegen” zirvesinde bir araya geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim’in evsahipliğinde gerçekleştirilen ve 197 ülke liderinin katıldığı zirveye Paris Anlaşması’ndan ülkesini çeken ABD Başkanı Donald Trump davet edilmedi.

Zirveye dünyanın en zengin işadamlarından Bill Gates’ten Virgin Şirketler Grubu’nun kurucusu Richard Branson’a, ünlü oyuncular Leonardo DiCaprio, Arnold Schwarzenegger’den eski New York Belediye Başkanı Micheal Bloomberg’e, pek çok ünlü isim de katıldı.

Zirve öncesi ABD’nin CBS televizyonuna konuşan Macron, Trump’ın ABD’yi yeniden Paris Anlaşması’na dahil etmek istemesi halinde bunu memnuniyetle kabul edeceklerini söyledi. Ancak koşulları yeniden müzakere etmeyeceklerini söyledi.

Türkiye’den katılım olmayan zirvede, iklim değişikliği konusunda kaydedilen ilerlemeler ile bu konudaki girişimleri daha da hızlandırmak için atılması gereken adımlar tartışıldı, yenilenebilir enerji ile elektrikli araçların önemine değinildi. Paris İklim Anlaşması’nın üzerinden henüz 2 yıl geçmesine rağmen siyasi ve ekonomik alanlarda somut bir ilerleme görüldüğü kaydedildi.

Macron, bilim insanlarıyla birlikte, Trump’ın seçim sloganı “Amerika’yı yeniden büyük yapalım”a atıfla “Gezegenimizi yeniden büyük yapalım” sloganını taşıyan pankartlar eşliğinde fotoğraf çektirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler