Trump’a Kudüs resti

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesinin ardından İstanbul’da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler, Doğu Kudüs’ü Filistin devletinin başkenti olarak ilan etti, diğer ülkeleri kararı tanımaya çağırdı.

Yayınlanma: 13.12.2017 - 19:59
Abone Ol google-news

ABD’nin Ortadoğu ateşini körükleyen Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etme kararının ardından sert tepkisini yüksek sesle dile getiren Türkiye, dönem başkanlığını yürüttüğü İslam İşbirliği Teşkilatı’nı dün olağanüstü topladı. İstanbul’da gerçekleşen Kudüs zirvesi tarihi bir karara imza atarak Doğu Kudüs’ü Filistin devletinin başkenti olarak ilan etti, diğer ülkeleri de bu kararı tanımaya çağırdı. İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde dün gerçekleşen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi’nde, ortak duruş sergilendi. “Kudüs kırmızı çizgimizdir” mesajı verilip Ortadoğu’da iki devletli çözüm çerçevesinde başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin tanınması yönünde uluslararası baskının artırılması vurgusu vardı. Bu çerçevede Avrapa’ya seslenildi. Zirvede ABD, IIT tarafından barış sürecinin ana aktörlüğünden de çıkarıldı. Bu boşluğu hangi ülkenin dolduracağı şimdilik soru işareti. Toplantıda bu konu için BM’ye gidileceği mesajları dikkat çekerken kulislerde de son dönemde Ortadoğu’da nüfuzunu artıran, Suriye’de siyasi çözüm için gaza basan, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden Rusya’ya gözlerin çevrildiği yorumları yapılıyor.

ERDOĞAN; ‘EY TRUMP’: Hükümet başkanları zirvesinin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefinde İsrail ve ABD vardı. Katılımcılara “Kudüs’ü, Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyorum” diye seslenen Erdoğan “Bugün burada İslamın ilk kıblesi ve El Aksa’nın şehri Kudüsümüzün tarihi statüsüne yapılan tecavüzü ele almak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz” dedi Trump’ın uluslararası hukuku hiçe sayarak Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığına dikkat çekerek “Zaten işgal altında olan bu şehirle ilgili böyle bir kararın açıklanmasının hiçbir hükmü olamaz. ABD’nin veto yetkisine sahip olduğu BM Güvenlik Konseyi’nin 1980 tarihinde aldığı karara göre hiçbir ülke Kudüs’te büyükelçilik bulunduramaz” diye konuştu. 1947’den günümüze Filistin topraklarına yönelik İsrail işgalini gösteren bir haritayı da katılımcılara aktaran Erdoğan, “Kurt kuzu mücadelesinde kurt bile bunu yapmaz” dedi.

Erdoğan “İsrail bir işgal ve terör devletidir” söylemini yineledi. Konuşmasında ABD Başkanı’na “Ey Trump sana daha ne anlatalım” diye seslenirken diğer yandan da ABD ile Türkiye arasında yüksek tansiyona yol açan Suriye’de ABD’nin YPG’ye yönelik desteğine tepkisi de vardı. Filistin’le dayanışma çerçevesinde “Papa Françesko, sağduyulu Museviler ve Kıptılere” teşekkür etti. ABD’nin kararının “Vicdan hukuk ahlak ve tarih önünde hükümsüzdür. Barışı isteyen taraf olan Filistinlilerin cezalandırılması anlamına geliyor” dedi. “Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir” diyen Erdoğan diğer yandan da Filistin’de El Fetih- Hamas uzlaşı çabalarına atıfla “Filistin kendi içinde sorunlarını çözmesi lazım” çağrısında bulundu. Filistin devletini tanımayanların artık adım atması gerektiğini söyleyerek Avrupa’ya işaret etti. ABD’nin bu kararından geri atması çağrısını yineledi.

ABBAS: 100 YILIN TOKADI:Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Filistin topraklarının paylaşım pazarlıklarına ilişkin tarihi sürece işaret ederken “100 yılın pazarlığı 100 yılın tokadı” tepkisiyle şunları söyledi: “Britanya 100 yıl önce Siyonist harekete söz verdi. Kendine ait olmayan bir toprağı Siyonist harekte heba etti. Bunun en yakın partneri ABD idi. Şu an bu sözün üzerinde 100 yıl geçti. Şimdi de Trump, Kudüs’ü İsrail’e hediye etmek istiyor. Sanki ABD eyaletini veriyormuş gibi... Ancak doğudan batıya dünya buna tepki gösterdi. Bu defa Britanya, Kanada, Avustralya bile Trump’ın yanında yer almadı” Abbas, ABD’nin bundan böyle arabuluculuğunun kabul görmeyeceğini de ilan etti. BM üyeliği için diplomatik girişimlerini ısrarla sürdüreceklerini kaydetti. “Özgürlük güneşi doğacaktır” dedi. Abbas, “Dünyada din savaşından fayda görecek kimdir? Terör örgütlerini oluşturan, kullanan kim?.. İsrail’i kim kolluyor, şımartıyor... Bu soruları sormak istiyorum” diye de ekledi.

RUHANİ: İŞBİRLİĞİ YAPALIM: Zirvede konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bütün Müslüman Ülkelerin ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına karşı Filistinlilerin haklarını savunmak için işbirliği yapması gerektiğini belirtti. Ruhani, isim vermeden Riyad cephesine “İran olarak Müslüman ülkelerin her biriyle işbirliğine hazırız. Böylece Kudüs’ü korumaya hazırız. Bu konuda hiçbir çekincemiz ve ön koşulumuz yoktur” dedi. Ürdün Kralı Abdullah iki devletli çözümün şart olduğuna vurgu yaptı.

İslam İşbirliği Teşkilatı Kudüs kararını verdi

İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi'nde İstanbul deklarasyonu yayınlandı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler