ABD’de Rusya soruşturmasında e-posta krizi çıktı... Trump'ın kampanya ekibine ait on binlerce yazışma savcının dosyasında

ABD’de Rusya soruşturmasında Trump kampanyasının on binlerce yazışması özel savcının dosyasına girdi. Trump cephesinden ‘e-postaların yasadışı elde edildiği’ tepkisi yükseldi.

Yayınlanma: 17.12.2017 - 21:53
Abone Ol google-news

ABD’de Başkan Donald Trump cephesi, seçimlere Rusya’nın müdahil olduğu iddialarına ilişkin soruşturmada bu kez de “e-posta” kriziyle boğuşuyor. Rusya soruşturmasını yürüten özel savcı Robert Mueller’in, soruşturmanın seyrini değiştirebilecek bilgilerin olabileceği iddialarını alevlendiren, Trump’ın kampanya ekibine ait on binlerce e-postayı elde ettiği haberi gündemde geniş yankı buldu. Trump cephesinden ise e-postaların yasadışı elde edildiği tepkisi geldi.

Kushner ile Flynn yazışmaları

Rusya’nın 2016’daki ABD başkanlık seçimlerine müdahale iddiaları ile Trump’ın kampanya ekibinin Rusya’yla olası bağlantılarının araştırıldığı FBI soruşturması kapsamında elde edilen yazışmaların bir kısmının Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ile savcı Mueller’le işbirliğine giderek Rusya’yla bağlantıları konusunda FBI’ya yalan söylediğini kabul eden Beyaz Saray eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in de aralarında bulunduğu 13 kampanya ekibi üyesine ait olduğu bildirildi. Flynn’in adı Türkiye için yürüttüğü lobicilik faaliyetlerinde de geçmişti.

Trump cephesi yazışmaların elde edilmesinde yasaya aykırı hareket edildiğini iddia ediyor. Trump’ın Kasım 2016’da başkan seçildikten yaklaşık üç ay sonraki yemin törenine kadar olan geçiş döneminde Genel Hizmetler Yönetimi’nin (GSA) ofislerini ve elektronik altyapısını kullanarak faaliyet gösteren “Amerika için Trump (TFA)” adlı geçiş ekibinin danışmanı avukat Kory Langhofer, GSA çalışanlarının “TFA’nın ayrıcalıklı haberleşmeler dahil özel belgelerini yasaya aykırı biçimde kopyalayarak özel savcının ofisine ulaştırdıklarını” savundu.

Kongre’ye yazdığı mektubunda GSA’nın “yazışma kayıtlarının sahibi olmadığını”, yapılanın 1963 tarihli Başkanlık Geçiş Dönemi Yasası’na aykırı olduğu görüşünü dile getiren Langhofer, gelecekteki başkanların kampanya ekiplerinin özel kayıtlarına “devlet kurumları tarafından politik amaçlar doğrultusunda uygunsuz şekilde müdahale edilmemesi için Kongre’nin harekete geçmesi gerektiğini” ifade etti.

GSA ve Mueller ise Langhofer’ın suçlamalarını reddetti. GSA’nın hukuk müşavirlerinden Lenny Loewentritt, TFA avukatlarının adli talep halinde belgelerin paylaşılmak zorunda olduğunu bildiklerini savunarak “Bunların özel kayıt sayılması beklenemez” dedi. Soruşturma ekibi sözcüsü Peter Carr da yazışmaların elde edilişi sırasında “adli sürece uygun” hareket edildiğini savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler