CHP'li Aksünger: Sarraf ambargosu BM’den gelecek... Cezayı rüşvetçi bakanlar ödesin

CHP adına ABD’deki davayı izleyen Erdal Aksünger, Halk Bankası’na 10 milyar dolarlık ceza verilebileceğini belirtti. Aksünger, “Bu, yolsuzluk yapan bakanlardan tahsil edilmeli” dedi. Aksünger, konunun BM’ye götürülmesi durumunda Türkiye’ye ambargo gelebileceğini söyledi.

Yayınlanma: 02.01.2018 - 14:06
Abone Ol google-news

Dört bakanın adının karıştığı “yolsuzluklar zincirinin kahramanı” Rıza Sarraf’ın “tanıklığıyla” gerçekleştirilen Amerika’daki davada jürinin bugün karar için toplanması beklenirken, davayı CHP adına izleyen Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, ABD’nin konuyu Birleşmiş Milletler’e götürmesi durumunda Türkiye’ye ambargo gelebileceğini söyledi.

‘Atilla 5 yıl alır’

CHP İzmir İl Başkanlığı’nda gazetecilerle bir araya gelen Aksünger, davanın olası sonuçlarını değerlendirirken sanık eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın 5 yıl ceza alacağı tahmininde bulundu. Aksünger, “5 yıl ceza, suçu görüp göz yummaktan. Suç sabitlenince Halk Bankası da cezayı hak etmiş olacak. Zarrab’ın, anlaştığı için 10 yıl ceza alması ihtimali var. Tanık koruma programına alınacak. Tanık koruma programına alınacak, yeni bir kimlik verilecek, 10 yıl ABD’den çıkamayacak”dedi.

‘Bakanlar ödesin’

Aksünger, davanın Türkiye’ye etkilerini de şöyle anlattı: “Sen ABD bankacılık sistemine imza atmışsın. Yani sen buna uymazsan, buradan Rize’ye bir dolar gönderemezsiniz. Ya kendi sisteminizi kuracaksınız ya da kuralları çiğnemenin parasını ödeyeceksiniz. Ne kadar ödeyeceksiniz? 10 milyar dolar olduğu söyleniyor. Kim ödeyecek bu parayı? Rüşvet alan bakanların da malvarlıklarına el koyun. Niye bu parayı millet ödesin? ABD bunu hukuk davasına götürürse BM devreye girecek. İşte ambagor meselesi orada ortaya çıkacak.”

 

ByLock’un kurucusundan ‘manipülasyon’

Aksünger, 15 Temmuz’a ilişkin hazırladıkları raporun ardından Bylock programının kurucusu David Keynes’in kendisini ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu aradığını ancak görüşmediklerini de söyledi. Kendisine atılan mailleri ise Başbakanlık Müsteşarı’na ilettiğini kaydetti. ByLock kurucusunun kendisini ve CHP’yi aramasını “manipülasyon” olarak değerlendiren Aksünger, Keynes’in yerli veya yabancı istihbaratçı ya da cemaatçi olduğunu düşündüğünü söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler