Yeni bankacılık açılımı...Erdoğan ile Ruhani anlaştı

New York mahkemesinin İran ile yapılan ticaret nedeniyle Türkiye ile ilgili vereceği karar beklenirken, Türk ve İran cumhurbaşkanları olası yaptırımlara meydan okumaya karar verdi.

Yayınlanma: 03.01.2018 - 21:06
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bankacılıkta işbirliğini daha da geliştirme kararı aldı. İki cumhurbaşkanının dün sabah saatlerinde yaptığı görüşmenin ardından Türkiye Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran’da devam eden gösterilerin ele alındığı belirtilerek, Erdoğan’ın, “Türkiye olarak İran’ın toplumsal huzur ve istikrarının korunmasına önem verdiği”nin vurgulandığı aktarıldı. Erdoğan’ın “halkın barışçıl gösteri hakkını kullanırken kanunların çiğnenmemesi” gerektiğini söyleyen Ruhani’ye bu yaklaşımın “isabetli” olduğunu belirtti.

İran detay verdi

İran Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise iki liderin telefon görüşmesine dair ilginç detaylar yer aldı. Buna göre Ruhani, iki ülke arasındaki siyasi, güvenlik ve ekonomik alandaki artan işbirliğinden memnuniyetini vurguladı. Ruhani, ikili ve bölgesel işbirliğinin yeni yılda ivme kazanmasını istedi. Ruhani ayrıca, iki ülke arasındaki bankacılık işbirliğinin FOREX ve ulusal para birimleri kullanılarak arttırılmasının önemli olduğunu söyledi. Ruhani, “Bankacılık işbirliğini derinleştirmek ve gümrüğü kolaylaştırmak, iki ülke ilişkilerinin önemli yapıtaşı olacaktır” dedi.

Erdoğan ise Ruhani’nin bankacılık sisteminin önemi ile ilgili sözlerine, Ankara’nın İran ile karşılıklı çıkar alanlarının tamamında ilişkileri geliştirmeye kararlı olduğu karşılığını verdi. İran Cumhurbaşkanlığı’nın İngilizce açıklamasına göre; Erdoğan, “Bankacılık alanında işbirliğinin derinleştirilmesi ve ulusal para biriminin ekonomik ilişkilerdeki kullanımının arttırılması bu ilişkilerin daha da büyümesini sağlayacaktır” dedi. İki liderin bankacılık alanındaki işbirliğine ilişkin sözlerinin temeli İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri’nin ekim ayındaki Ankara ziyaretinde atılmıştı. Ziyarette, iki ülkenin merkez bankalarının ulusal para birimi ile ticaret yapılmasını sağlayacak çalışmaları yapması için anlaşma imzalanmıştı. Erdoğan’ın, Batılı ve İran’ın Siyonist olarak tanımladığı İsrail medyasının Türkiye dahil bazı ülkelerde karışıklık çıkarmasına yönelik sözlerine de işaret eden Ruhani, İran polisinin göstericilere karşı tavrına da değindi. Ruhani, “Bu, ülkemizde tam güvenlik ve istikrar sağlanıncaya kadar devam edecek. İran İslam Cumhuriyeti’nde insanlar, kanunlar çerçevesinde eleştirilerini ifade etmekte ve protesto gösterilerinde özgürdürler. Hiç şüphe yok ki insanların güvenliği ve barışı bizim için çok önemlidir. Bu nedenle de şiddet ve yasadışı hareketlere karşı sessiz kalmayacağız” dedi.

Deneyimlerini anlattı

Erdoğan ise İran’da “bazı güçlerin” Türkiye’de de benzer olayları yarattığına işaret etti. Erdoğan, “Türkiye; İran’ın istikrar ve güvenliğini, kendi istikrar ve güvenliğinden farklı düşünmüyor. Batılı medya propagandasının bize karşı olmasına; Trump ve Netanyahu gibi kişilerin eski, müdahaleci açıklamalarına alıştık” dedi. İran’ın açıklamasına göre Erdoğan, “batılı medyanın, üst düzey ABD’yi yetkililerin ve Siyonist rejimin” açıklamalarına atıfta bulundu ve bunların İran’daki karmaşayı teşvik ettiklerini söyledi.

Suriye için işbirliği

Ruhani, İran’ın Türkiye ile bağlarını derinleştirmek konusunda kararlı olduğunu da belirtirken iki ülkenin Soçi ve Astana’da kurduğu işbirliğinin önemine dikkat çekti ve bunun bölgede tam bir güvenlik ve istikrar sağlanana kadar sürmesini istedi. Erdoğan da Soçi ve Astana zirvelerinin önemine işaret ederek Tahran ve Ankara’nın bölgede istikrarı ve güvenliği pekiştirmek için birlikte çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Bozdağ'dan İran olayları açıklaması

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ise Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “İran’da meydana gelecek, getirilecek kriz, kaos ve çatışmaların İran, İranlılar ve bölgeye zarar vereceği aşikârdır. İran’da huzur, sükun, barış ve istikrarın korunması için iktidarın ve halkın; kışkırtma ve provokasyonlara; kurulan ve kurulacak tuzaklara karşı dikkatli, basiretli ve sağduyulu hareket etmesinin gerekliliğini ve önemini bir kez daha vurgulamakta fayda görüyoruz. Türkiye, dış müdahalelerle veya şiddet kullanarak zorla ya da anayasa ve yasaların çizdiği meşru yol dışında başka bir yöntemle iktidara gelmeye de iktidarı değiştirmeye de karşıdır” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler