Bulgaristan, Estonya'dan dönem başkanlığını resmi olarak aldı

AVRUPA Birliği Konseyi Dönem Başkanlığı'nı üstlenen Bulgaristan, başkent Sofya'da İvan Vazov Halk Tiyatrosu'nda düzenlenen resmi törenle görevi Estonya'dan devraldı.

Yayınlanma: 12.01.2018 - 13:48
Abone Ol google-news


Bulgaristan 6 ay sürecek AB Konseyi Dönem Başkanlığı'nı Sofya'da İvan Vazov Halk Tiyatrosu'nda düzenlenen törenle Estonya'dan devraldı.  Törene Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Başbakan Boyko Borisov, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Konseyi  Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani ve diğer davetliler katıldı.

'BULGARİSTAN AVRUPA'NIN GÜNEYDOĞU KAPISIDIR'
Cumhurbaşkanı Rumen Radev yaptığı açılış konuşmasında Bulgaristan'ın Avrupa'nın Güneydoğu kapısı olduğunu belirterek, "1 Ocak tarihinden AB Konseyi’nin Başkanlığı’nı üstlendik. 11 yıldan  bu yana AB’ye üyeyiz. 13 asırdan beri ise Bulgaristan, Avrupa’nın Güneydoğu kapısıdır. Halk olarak nefret ve bölünmenin bedelini ödedik. Güvenlik önemli bir konu,  rekabet edebilirlik ise eğitime yatırımlar yoluyla sağlanmalıdır" dedi. 

Avrupa’nın anlaşılması için karşılıklı anlayışın gerekli olduğuna vurgu yapan Radev,  6 ayda bütün konukların Roma kalıntıları ve Ortodoks anıtları arasında kendini evindeymiş gibi hissedeceklerinden emin olduğunu ifade etti.

'TARAFSIZ MODERATÖR OLMALIYIZ'
Başbakan Boyko Borisov, Bulgaristan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı süresince tarafsız bir moderatör olması gerektiğini ifade ederek, "Bulgaristan’ın Dönem Başkanlığı sırasında tarafsız bir moderatör olmalıyız. Ancak bunun yanı sıra Bulgaristan vatandaşları AB’nin onlar için bir şey yaptığını hissetmelidir" dedi.

'SİZ HİÇBİR ZAMAN SAVAŞ BAYRAĞI KAYBETMEDİNİZ'
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise "Bulgaristan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nın önceliklerinden birinin Batı Balkanlar olduğu iyidir. Balkanlar’ın tarihi taht oyunları'ndan daha dramatik ve daha ilginçtir. Bölgedeki insanların hak ettiği istikrar, güvenlik. Spartaküs’ün torunları bunu yapabilir. Siz hiçbir zaman savaş bayrağı kaybetmediniz. Başkanlığınızın, Hristo Stoichkov'un Dünya Kupası’ndaki çeyrek asır önceki performansı kadar başarılı olacağına inanıyorum" dedi.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler