ABD'den Türkiye'ye Afrin operasyonu uyarısı: Böyle bir adım atmamaya çağırıyoruz

ABD Dışişleri Sözcüsü'nden olası Afrin operasyonuna ilişkin açıklama geldi.

Yayınlanma: 18.01.2018 - 22:57
Abone Ol google-news

ABD’den Türkiye’nin olası Afrin operasyonuna dair Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Pentagon’un açıklamalarından sonra bir açıklama da ABD Dışişleri Sözcüsü’nden geldi. Reuters’ın aktardığı habere göre; ABD Dışişleri Ankara’ya IŞİD’le mücadeleye odaklanmayı sürdürme çağrısı yaptı. ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Ann Nauert basın toplantısında konuya ilişkin sorular üzerine yaptığı açıklamada, “Türkiye’ye bu şekilde bir eyleme geçmeme çağrısı yapıyoruz” dedi.

Hafta başında IŞİD karşıtı koalisyondan “ABD’nin SDG’den 30 bin kişilik bir sınır gücü oluşturacağı” yönündeki açıklama, Ankara’nın yanı sıra Şam, Moskova, Tahran cephesinde de tepkilere yol açtı. Ankara’nın Afrin’e yönelik operasyon adımlarıyla birlikte Washington yönetimi üç günlük sessizliğini bozdu. İlk açıklama önceki gün ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) geldi. “Suriye’de yeni bir ordu ya da konvansiyonel sınır muhafız gücü oluşturmayacaklarını” savunan Pentagon, ABD’nin “Yerel güvenlik güçlerini geri dönen sığınmacılar için güvenliği artırmak üzere eğitmeye devam ettiğini” belirtti. “Koalisyon ortağımız ve NATO müttefikimiz Türkiye’nin güvenlik endişelerinin farkındayız” denilen Pentagon’un açıklamasının ardından, önce Stanford Üniversitesi’nde katıldığı bir panelde, ardından Washington’a dönerken uçakta konuşan Tillerson “Türkiye’ye bir açıklama borcumuz var. Bu, tamamen yanlış tanımlanmış bir durum... Herhangi bir sınır güvenlik gücü kurmuyoruz” dedi. “Türkiye’nin kaygılarını ciddiye alıyoruz” diyen Tillerson, “ABD, SDG’nin Suriye’yi IŞİD’den kurtarmada gösterdiği büyük fedakârlığın farkındadır. Fakat askeri başarılar yerel yönetimlerin önündeki doğu ve kuzey Suriye’nin temsilindeki sorunları çözmez. Tüm grup ve etnisitelerin sesine kulak veren, geçici yerel siyasi düzenlemeler oluşturulmalı ki daha geniş uluslararası destekle siyasi geçiş süreci ortaya çıksın. Her türlü geçici düzenleme gerçek temsile dayanmalı ve Suriye’nin komşularını tehdit etmemeli” dedi.

ABD birliklerinin Obama döneminde Irak’tan çekilmesinin “hata” olduğunu savunan Tillerson, Suriye’de IŞİD’in yeniden canlanmasını önlemek gerekçesiyle “ucu açık konuşlanacakları” mesajı verdi. ÖSO komutanlarının Washington’da ağırlanarak İran ve Hizbullah’a karşı ortak harekât planlamaları yaptığı iddiası gündeme düşmüşken Tillerson, ABD’nin çekilmesinin Esad ve İran’a yaraya cağını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler