ÖSO militanları sınırdan Suriye tarafına geçirildi... Bakan Canikli: Afrin operasyonu fiili olarak başladı

ÖSO mensuplarının içinde bulunduğu yaklaşık 20 araçtan oluşan konvoy Suriye tarafına geçerken, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli'den, Afrin harekatının yapılacağı açıklaması geldi. Rus askerlerinin bölgeden çekildiği iddialarına Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yanıt verdi.

Yayınlanma: 19.01.2018 - 12:25
Abone Ol google-news

<video:908480>

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarından oluşan güçler, otobüslerle Suriye tarafına taşındı. Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçen yaklaşık 20 otobüs, Azez tarafına ilerledi. CNN Türk canlı yayınına bağlanan DHA Muhabiri Kenan Şener, ÖSO mensuplarının Türkiye'den sivil plakalı otobüslerle Suriye tarafına taşındığını söyledi.

AA: RUS ASKERİ UNSURLARI ÇEKİLMEYE BAŞLADI

Anadolu Ajansı'nın iddiasına göre operasyon öncesi bölgedeki Rus askeri unsarları da çekilmeye başladı.

Al Jazeera ise AKP İstanbul Milletvekili ve Türk - Rus Toplumsal Forumu Eş Başkanı Ahmet Berat Conkar'a dayandırdığı habere göre "Rusya, Türkiye'nin operasyon gerçekleştirmeyi düşündüğü bölgelerde bulunan güçlerini Afrin'den çekiyor."

RUSYA'DAN AA'NIN İDDİALARINA YANIT

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Afrin'deki güçlerimizi çektiğimize yönelik haberlerin gerçekle alakası yok" dedi. "Suriye'deki varlıklarının İŞİD ile mücadele için olduğunu söylüyorlar ama silahlı güç oluşturuyorlar. İŞİD ile mücadele ediyoruz diyorlar ama, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin terörist örgütler listesinde bulunan El Nusra'yı Suriye'de görmezden geliyorlar. ABD'nin başını çektiği koalisyon El Nusra'ya karşı mücadele etmiyor"dedi. Lavrov, bir soru üzerine Rusya'nın Afrin bölgesinden askerlerini çektiği bilgisinin doğru olmadığını söyledi. Türkiye'nin kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını da vurgulayan Lavrov, 'Bize bölgede 23-24 ayrı güvenlik noktası oluşturacaklarını söylemişlerdi. Ancak 2-3 güvenlik noktası oluşturdular' dedi.  Lavrov' Türkiye'nin Afrin'e müdahalesi konusunda da gerilimin düşürülmesinden yana olduklarını, bölgede istikrarın sağlanması için Türk yetkililerle diplomatik ve askeri kanallar ile görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi.

ÇEKİLME İDDİASINI DUYURAN RUS GAZETECİDEN DÜZELTME

 Al Masdar, Şam yönetimine yakın Damascus Now'a dayandırdığı haberinde iddiayı yalanladı.

Çekilme haberini duyuran Rus gazateci de haberini düzeltip Rusların birkaç yüz metre yer değiştirdiğini duyurdu. 

Ancak Suriye Muhalif İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından yapılan açıklamada, ''Rus güçleri şu ana kadar Afrin’den çekilmiş değil. Yüzlerce silahlı ise Halep kuzeyinden Afrin’e yönelmiş durumda'' ifadeler yer aldı.

ÖSO GÜÇLERİ, AFRİN SINIRINDA NÖBETTE

Türkiye’nin olası operasyonunun ardından gözlerin çevrili olduğu PYD kontrolündeki Afrin ile sınır komşusu olan Suriye’nin Azez kentinde Özgür Suriye Ordusu askerleri eli tetikte görev yapıyor.

DHA'nın aktardığı habere göre, Özgür Suriye Ordusu güçlerine bağlı gruplar, Afrin sınırında oluşturulan çok sayıdaki kontrol noktası ve mevzide konuşlandı. Onlarca ÖSO askeri, oluşturulan mevzi ve siperlerde eli tetikte sürekli olarak Afrin tarafında yaşanan hareketliliği gözlemliyor. Ağır silahlarla siperde nöbet tutan ÖSO güçleri zaman zaman Afrin bölgesindeki PYD’lilerin düzenlediği saldırılara da anında karşılık veriyor.

CANİKLİ: ŞARTLARI OLGUNLAŞTIRIYORUZ

A haber canlı yayınına katılan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de, ''Afrin harekatı yapılacak. Harekat için şartları olgunlaştırıyoruz. Afrin'de tüm terör hatları ortadan kaldırılacak. Ama zamanı, saati tamamen harekatın gerekliliği çerçevesinde, harekatın en etkili, en başarılı şekilde yürütülmesiyle alakalı planlamanın bir parçası. Dolayısıyla o çerçevede şu anda gereği yapılıyor. Suriye'nin kuzeyindeki bütün terör hatları, varlığı ortadan kaldırılacaktır. Bunun başka çaresi yok.'' dedi.

<video:908595>

İşte Türkiye'den sivil plakalı otobüslerle Suriye'ye taşınan ÖSO militanları:

Canikli'nin açıklamaları şu şekilde:

 "BU HAREKAT YAPILACAK"

Muhtemel kayıplarımızın da en aza indirilmesi için gerekli tüm şartların olgunlaştırılması gerekiyor. Bu hassasiyetimizi harekatın her aşamasında uygulamaya geçireceğiz. Türkiye'ye yönelik tehdit seviyesi her geçen gün yükseliyor. "Bu operasyon gerçekleştirilecek, yapılacak, Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi. Ama zamanı, saati tamamen harekatın gerekliliği çerçevesinde, harekatın en etkili, en başarılı şekilde yürütülmesiyle alakalı planlamanın bir parçası. Dolayısıyla o çerçevede şu anda gereği yapılıyor. Suriye'nin kuzeyindeki bütün terör hatları, varlığı ortadan kaldırılacaktır. Bunun başka çaresi yok. Temel hedefimiz PYD terör örgütünün tamamen ortadan kaldırılması. PYD'ye en büyük silah desteğini ABD sağlıyor.

Suriye'de yapılan bütün ülkelerin orayla ilgili politikaları vardır. Bir şekilde oradaki grupları da etkileyebilecekleri yönde, onları da kolaylaştırıcı adımlar atmaya çalışıyorlar.

Suriye'nin "Türk savaş uçaklarını düşürürüz" açıklamasına karşılık olarak "Rejimin bu sözü hayata geçirme kapasitesi sınırlı. Rusya'nın rejime büyük destek verdiklerini biliyoruz. Rejimin kendi başına söylemleri hayata geçirme kapasitesinin sınırlı olduğunu biliyoruz. Bu hamleyi sadece rejimin bir düşüncesi olarak görmemek gerekiyor. Bunlar mücadele masasında konuşulması gereken konular. O kadar kaygan bir zemin söz konusu ki.

"YPG'NİN SAHİP OLDUĞU SİSTEMLERİ BİLİYORUZ"

Hepsinin bilgileri bizde var. YPG'nin sahip olduğu tüm sistemleri biliyoruz. Onların aşağı yukarı büyük bölümünün nerede tutulduğunu da biliyoruz. Şu anda yapılan atışlar söz konusu. Misilleme çerçevesinde bunlar gerçekleştiriliyor. Bu yapılırken bütün bunlar dikkate alınıyor.

 25-30 bin kişiyi donatacak kadar silah ve mühimmat verdiler.

"ANTİ TANK FÜZELERİNE KARŞI SİLAH SİSTEMİMİZİ GELİŞTİRDİK"

Anti tank füzeleri var ellerinde ama bizim de onlara karşı silah sistemi geliştirdiğimizi söyleyeyim. Elektronik olanlar dahil olmak üzere her türlü imkanımız var. O saldırı sistemlerini bertaraf edecek, bloke edecek, hem silah olarak hem elektronik olarak bizim ürünlerimiz var. Uçaklarımıza monte vaziyette.

Biz şu anda bilinen en gelişmiş anti tank füze mühimmatına karşı koyacak sistemi çok yeni geliştirmiş bulunmaktayız.

ABD'NİN AÇIKLAMALARINA YANIT

Boş ve anlamsız bir değerlendirme. Bir defa DEAŞ bitti. Aslında şu ifade bile DEAŞ'ın, Amerika tarafından özellikle Suriye'de, belli bölgelerde nüfuzunu oluşturması, kurması, orada hakim olmak için araç olarak kullandığının bir yansıması. 'En büyük tehdit DEAŞ'tır, dolayısıyla herkes DEAŞ'e yönelik olarak bütün politikalarını belirlemeli, ona göre hareket etmeli' gibi bir yaklaşım bugün itibarıyla son derece anlamsız, içi boş bir sözdür, açıklamadır. DEAŞ tehdidinin bittiği resmi olarak ilan edildi zaten. DEAŞ tehdidi artık hem Suriye'de hem Irak'ta ortadan kaldırılmıştır. Bu gerçek ortadayken halen 'DEAŞ'a karşı odaklansın' gibi açıklama gerçekten çok anlamsız bir açıklama. Bunlar günlük taktiksel açıklamalarda ibaret.

HAREKAT NE ZAMAN OLACAK?

Bu harekatın ne zaman, hangi koldan yapılacağına ilişkin değerlendirme burada olmaz. Bizim söylediğimiz şudur, bu harekat yapılacak. Terör örgütleri oradan temizlenecek. Bugün olabilir, yarın olabilir, akşam olabilir. Afrin merkezdeki harekat uzun sürebilir ama terör örgütü orada çabuk çözülecek.

AFRİN OPERASYONU BAŞLADI MI?

Murat Akgün'ün Afrin operasyonu başladı mı? şeklindeki soruya Bakan Canikli, "Fiili olarak operasyon başladı." şeklinde cevap verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler