‘Zeytin Dalı’ operasyonunun ardından ABD ile kritik buluşma

Dışişleri, Suudi Arabistan, Katar, Lübnan gibi ülkelerin büyükelçilerini Afrin’le ilgili bilgilendirirken, yarın da ABD’li yetkililerle yüz yüze görüşme yapılacak.

Yayınlanma: 21.01.2018 - 23:32
Abone Ol google-news

‘Zeytin Dalı’ operasyonunun başlamasının ardından ABD ile yüz yüze ilk temas yarın kurulacak. ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen başkanlığındaki heyet önce Genelkurmay Başkanlığı’nda hem harekatı hem de Suriye’deki son gelişmeleri masaya yatıracak. İki ülke arasındaki vize krizine neden olan sorunlar ise Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün başkanlığındaki heyetle devam edecek. Zeytin Dalı operasyonuna dair ilk andan itibaren ABD ile askeri temasların sürdüğü belirtilirken, Suriye’de iki ülkenin işbirliği ise kritik buluşmada ele alınacak.

Cohen ve Gün başkanlığında Ekim ayında yapılan toplantılarının devamı niteliğinde yapılacak görüşmelerde, vize ve konsolosluk sürecine yönelik olarak son gelişmelerin ele alınması bekleniyor. Bu görüşmelere her iki ülkenin Adalet ve İçişleri Bakanlıklarından yetkililer de katılıyor. Türkiye ile ABD arasındaki bu buluşmanın altyapısı ise, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Vancouver’daki görüşmesinde oluşturuldu. Tillerson bu görüşmede, ABD personeline yönelik soruşturmalarda artık somut ilerleme sağlanmasını beklediklerini iletmişti. Çavuşoğlu’nun ise muhatabına Hakan Atilla ve Halkbank’ı kapsayan davaya yönelik olarak “bir ülkeyi mahkum etmeden bu sürecin kapatılması gerekir” mesajı verdiği ve özellikle Fethullah Gülen’in faaliyetlerinin kısıtlanmasına yönelik bir adım atılmamasından duyduğu rahatsızlığı vurguladığı öğrenildi. Zeytin Dalı operasyonunun başlamasının hemen ardından da Tillerson, Çavuşoğlu’nu aramıştı. Bakan Çavuşoğlu, bu görüşmede “Yanımızda olmalısınız” mesajını verdiğini açıklamıştı. Türkiye, ABD ile temaslarında, son 3-4 yıl içerisinde Suriye sınırında yaşanan demografi değişikliği işaret ettiği ve eski nüfus düzenin kurulmasını hedeflediğini belirtiyor; PKK’nın Türkiye için yarattığı tehdidi tekrarlıyor. Bu çerçevede de ABD’ye “İşbirliği yapmalıyız” mesajı veriyor. Dışişleri Bakanlığı ise dün Suriye’ye komşu ülkelerin Büyükelçilerine operasyon ile ilgili bilgi vermeye devam etti. Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal önce Suudi Arabistan Büyükelçisine özel olarak, ardından da Katar, Kuveyt, Ürdün, Lübnan, Ürdün Büyükelçileri’ne bilgi verdi. Benzer şekilde AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger’e de operasyonla ilgili bilgi verildi. Önal, Büyükelçilere Türkiye’nin meşru müdafa hakkını kullandığını belirtirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile telefonla görüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler