Dış basının gözü Afrin’de: 'Zor bir dönem kapıda'

Afrin operasyonu, dünya basınının gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Genel yorum, ABD-Türkiye ilişkileri açısından zor bir dönemin kapıda olduğu yönünde.

Yayınlanma: 22.01.2018 - 23:20
Abone Ol google-news

Türkiye'nin Afrin'de yürüttüğü "Zeytin Dalı Harekâtı" dünya basınında da yankı buldu. ABD, İngiltere ve Almanya’nın önde gelen basın kuruluşlarında yayımlanan yazılarda öne çıkan değerlendirmeler şu şekilde:

Guardian gazetesi yazarlarından Simon Tisdall, Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı’nı değerlendirdiği yazısında, “Türkiye’nin inatçı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Rusya, ABD ve Beşar Esad rejimine rağmen Suriyeli Kürtlere karşı kesin bir zafere oynuyor. Ancak bu riskli kumar, hızla ters tepebilir” yorumunu yaptı. Yazıda “Erdoğan’ın en büyük sorununun büyük aktörlerin kendisini desteklemiyor olması” vurgusu yapıldı.

‘Krizi yaratan ABD'

Independent’ın Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn ise “ABD hiçbir zaman Afrin’de askeri varlığı olmadığını, o bölgenin Rusya’nın denetim alanına girdiğini, Afrin’de Rus askeri danışmanların bulunduğunu söyledi. Ancak ne olursa olsun, Afrin’in düşmesi, ABD’nin Kürtleri savunmak istemediğinin ya da savunacak durumda olmadığının bir sinyali olacak algılanacaktır. Krizi yaratan da ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki durumu hafife alması oldu” ifadelerini kullandı.

ABD’de yayımlanan Wall Street Journal gazetesindeki analizde ise “ABD’nin Afrin’de TSK ve müttefikleriyle çatışan Kürtlere direkt destek sunmasa da, Türkiye’nin operasyonunun IŞİD’le mücadelede kendilerine yardım eden Kürt güçlerini dağıtmasından endişe duyuyor ve bu nedenle YPG’ye destek gönderme konusu yeniden gündemde. Washington yönetimi, özellikle Türkiye ordusunun Mınbiç’e ilerlemesinden endişe ediyor” denildi.

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinin yorumunda ise “Suriye’ye yapılan müdahale nedeniyle Washington ile Ankara’nın araları açılırsa, bu Moskova’nın işine gelir. Kürtler açısından ise yüz yıldır devam eden durum değişmez. Büyük devletler aralarındaki husumet ve stratejik anlaşmazlıkların faturasını Kürtlere çıkartıyorlar. Erdoğan’ın müdahalesi IŞİD ile mücadeleye de zarar verecektir” ifadelerine yer verildi.

Ruslar pür dikkat

* Rus Kommersant gazetesi, Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi’nden Kirill Semyonov’un “Türkiye’nin Afrin’deki operasyonu için Türk Hava Kuvvetleri’nin Suriye hava sahasını kullanması sadece Türkiye’nin Rusya ile anlaşmasının sonucu olabilir. Moskova’nın Kürtlere hiçbir borcu yok” yorumuna yer verdi.

* Izvestia gazetesi ise siyasi analist Vyacheslav Matuzov’un “ABD Kürtleri kullanarak Ankara’yı kışkırtmak için her şeyi yaptı” ifadelerini büyüttü.

* Nezavisimaya Gazeta de askeri uzmanı General Yuri Netkachev’un “Kürtler Rusya-Türkiye gaz anlaşmasında değersiz paraya dönüştü. Türk ordusunun harekâtı ancak Rusya’nın sessiz onayıyla gerçekleşebilirdi. Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı Türk ordusunun PYD’yi hedefleyen askeri eylemlerinden uzak durması için ikna etmiş olması dışlanamaz” ifadelerine yer verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler