YPG'ye ‘içerideyiz’ mesajı

Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekâtı’nın görünmeyen yüzü olan istihbarat çalışmalarıyla belirlenen hedeflerin içeriden teyit edildiği ve PYD/YPG’ye gözdağı verildiği belirtildi.

Yayınlanma: 22.01.2018 - 23:48
Abone Ol google-news

Zeytin Dalı Harekâtı’nın planlaması ve uygulamasının yanı sıra istihbarat boyutunun da başarıyla yürütüldüğü yorumları yapılıyor. Harekâtın başlamasının ardından Afrin ilçe merkezinden geçilen fotoğrafların, YPG’ye “içeriden izliyoruz” mesajı olduğu değerlendiriliyor. Türk istihbaratının hedeflerin tespiti ve vurulmasının ardından bizzat yerinden gelişmeleri raporlaştırdığı dile getiriliyor.

Zeytin Dalı Harekâtı’nın planlamasında ayrıntılara ve hedeflere yönelik kapsamlı çalışma yapıldığı ortaya çıktı. Askeri harekâtın yalnızca sınır bölgesinden değil, bizzat harekât bölgesi olan Afrin içinden sağlanan bilgilerle yönlendirildiğine dikkat çekiliyor. Bu noktada Türk istihbaratının Afrin’in kritik noktalarına yerleştiğine dikkat çekiliyor. Harekâtın başlamasıyla Afrin ilçe merkezinden geçilen bir fotoğrafta önde Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı, arka planda ise Türk uçaklarınca vurulmuş bir bölgedeki patlama dumanı yer alıyordu. Basına servis edilen bu fotoğrafın örgüte “içeriden izliyoruz” mesajı olduğu kaydediliyor.

Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre havadan ve karadan vurulan hedeflerin belirlenmesinde de istihbarat birimlerinin önemli katkısı oluyor. Buna örnek olarak da Afrin’de bir dağın altına açılan tünel ile Afrin ilçe merkezinde yer alan cephaneliğin vurulması gösteriliyor. PYD/YPG’nin uluslararası kamuoyunda kara propaganda yapmasını engellemek için de istihbaratın yoğun çalıştığı dile getiriliyor. Bu kapsamda hedefler hassas olarak belirleniyor, vurulmadan önce raporlaştırılıyor. Kritik hedeflere atış yapıldıktan sonra da verilen hasar ve sivillere zarar gelip gelmediği de hem havadan hem de bizzat merkezden fotoğraflanıp raporlaştırılıyor.

Türk istihbaratının ayrıca YPG’nin haberleşme sistemini tamamen çözdüğü, buradan elde edilen verilerin anında sahada operasyon yapan birliklere ve operasyon merkezine aktarıldığı dile getiriliyor. Bu bilgilerin özellikle hareketli hedefler açısından önemli olduğu, uçaksavar yüklü kamyonetlerin yer değiştirmesi durumunda boşa atış yapılmadığı kaydediliyor.

Harekâtın ilk günü belirlenen hedeflerin küçük bir bölümünün vurulmamasının da isabet ettirememek anlamına gelmediği, bazı hedeflerin hareket ettiği için atış yapılmamasından kaynaklandığı öğrenildi.

Havadan ve karadan bölgenin yoğun ateş altına alınması, eşgüdümlü olarak üç noktadan kara harekâtının başlamasının ardından YPG’nin, Afrin ilçe merkezinde güçlerini toplayarak burada direnme arayışında olduğu da tespit edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler