Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye rakip çıkan eski General Sami Hafız Anan'ı ordu gözaltına aldı

Mısır'da martta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sisi'ye karşı adaylığını koyan eski genelkurmay başkanı Annan, ordu tarafından gözaltına alındı.

Yayınlanma: 23.01.2018 - 18:44
Abone Ol google-news

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi'ye rakip çıkanlardan birinin daha başı belada. Müslüman Kardeşler yönetimini 2013'te deviren eski genelkurmay başkanı Sisi'nin 2014'te seçildiği cumhurbaşkanlığını bir dönem daha uzatmasına bir diğer eski genelkurmay başkanı meydan okudu. İlk turu 26-28 Mart'ta düzenlenecek seçime adaylığını koyan Sami Hafız Anan, ordu tarafından gözaltına alındı.

'ASKERLİĞİN BİTMEDİ, ORDUDAN İZİN ALMADIN'

2005-2012 arasında genelkurmay başkanlığı yapmış olan Anan, 11 Ocak'ta cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladı. Ancak Mısır Genelkurmayı'nın resmi sitesinden ve hesaplarından yayımladığı, devlet televizyonunda da okunan bir açıklamayla Anan ordudaki resmi görevini sona erdirecek adımları atmadan ve genelkurmayın iznini almadan aday olmakla suçlandı.

'SİLAHLI KUVVETLERE YÖNELİK FİTNE'

Askeri görevini sona ermiş göstermek için belgede sahtecilik yaptığı iddia edilen Aman'ın adaylığının halk ile ordu arasında sürtüşme çıkarmayı amaçladığı ve doğrudan silah kuvvetlere yönelik bir fitne oluşturduğu ileri sürüldü.

TARAFSIZLIK ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Suçlamalarla ilgili askeri yetkililere ifade vermesinin ardından gözaltına alınan ve askeri mahkemede yargılanması beklenen Anan, Mısır'ı yanlış politikalardan kurtarmak için aday olduğunu açıklarken devlet kurumlarına tüm adaylara tarafsız davranma çağrısı yapmıştı.

İKİ RAKİP ÇEKİLDİ, ÜÇÜNCÜSÜ HAPSİ BEKLİYOR

Sisi'nin diğer rakipleri çekilmek zorunda kalmıştı. Geçen yıl adaylığını açıklayan eski hava kuvvetleri komutanı ve eski başbakan Ahmet Şefik, aralık ayında Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) gözaltına alınmasının ardından adaylığını geri çekti. Eski Devlet Başkanı Envar Sedat'ın yeğeni olan eski milletvekili Muhammed Enver Sedat, Sisi yandaşlarının siyasi lincine maruz kaldığını söyleyip güvenlik gerekçesiyle çekildi.

Geriye tek bir ciddi rakip kaldı: İnsan hakları savuncusu Halid Ali. O da eylül ayında kamusal alanda müstehcen el hareketi yapmaktan aldığı mahkumiyet temyizde onanırsa, seçimde yarışma ehliyetini kaybedecek.(Kaynak: Sputnik)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler