Gözler Mınbiç’te

Washington’ın ‘kaygılıyız’ tepkisi verdiği Afrin operasyonunun, birliklerinin konuşlu olduğu Mınbiç’e ilerlemesi durumunda tutumunu değiştirebileceği savunuluyor.

Yayınlanma: 24.01.2018 - 05:37
Abone Ol google-news

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunun Washington’la ilişkilere yansıması tartışılırken ABD’li bir yetkili kendileri için asıl soru işaretinin, Afrin’in doğusunda bulunan Mınbiç ile ilgili olduğunu söyledi. Reuters’a isim vermeden konuşan üst düzey yetkili, Afrin’in aksine Mınbiç’te ABD askerleri bulunduğunu belirtti. “Mınbiç IŞİD’e karşı koalisyon güçleri tarafından özgürleştirildi ve eğer Türkiye o yöne gitmeye başlarsa, buna daha farklı bir gözle bakılacaktır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan operasyonun başlamasından önce TSK’nin Mınbiç’e de girmeyi planladığını söylemişken ABD’li yetkili “Türkler bundan söz etti ama bizim de bulunduğumuz doğuya doğru ilerleyeceklerine dair bir işaret yok. Şu aşamada Afrin’de çok zor bir mücadele var ve daha doğuya gelmelerinden çok farklı bir durum söz konusu” yorumu yaptı.

IŞİD vurgusu yinelendi

Mınbiç’teki ABD askerlerinin geçen mart ayında Türkiye ile ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında bir çatışmayı engellemek için konuşlandırıldığını aktaran Reuters’e konuşan ikinci bir ABD’li yetkili ise “Bu bir kaygı sebebidir. Gelişmeleri çok yakından izliyoruz. Askerlerimizin korunması en önemli önceliklerimizden birisi” dedi.

Asya turunun ilk durağı için Endonezya’nın başkenti Cakarta’da bulunan ABD Savunma Bakanı James Mattis ise Afrin operasyonu ile ilgili açıklamasında “IŞİD ve El Kaide tehlikesine” dikkat çekti. ABD’nin daha önceki açıklamalarındaki “itidal” çağrısını yineleyen Mattis, operasyonun, “IŞİD’i yok etme çabalarını sekteye uğrattığını” savundu. Operasyonun “bölgedeki göreceli istikrarı bozduğunu” belirterek bu durumun IŞİD tarafından saldırılar düzenlemek için kullanılabileceğini öne sürdü, bunun da “Suriye’deki insani krizi derinleştirebileceğini” söyledi.

‘5 bin kişi evini terk etti’

mi Temsilcisi Francois Delattre, Güvenlik Konseyi’nin önceki günkü Suriye konulu toplantısında, Türkiye’nin Afrin operasyonunun da gündeme geldiğini belirterek üyelerin Türkiye’ye itidal çağrısı yaptığını açıkladı. BM’den de Afrin’de pazartesiden bu yana 5 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı uyarısı geldi. Örgüt, Afrin’de 50 bin kişi için yardım göndermeye hazır olduklarını duyurdu.

Bu arada Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in önceki gün mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nu telefonla arayarak operasyon ile ilgili Berlin’in kaygılarını dile getirdiği duyuruldu. Berlin’in tepkisi ise muhaliflerce yeterli görülmedi. Hür Demokrat Partili Alexander Lamsdorff Afrin harekâtını kınadı, uluslararası toplumdan siyasi çözüm için çaba göstermesi çağrısında bulunmasını talep etti. Yeşiller Eşbaşkanı Simone Peter ise TSK’nin Afrin harekâtında Alman Leopard tanklarının kullanıldığına ilişkin haberler üzerine Türkiye ile askeri alanda işbirliğine son verilmesini talep etti.

'Zeytin Dalı' harekâtı 4'üncü gününde: Üçüncü şehit haberi geldi

Votel, Rakka’dan mesaj verdi

Ankara’nın terör örgütü gördüğü YPG’nin ana bileşenini oluşturduğu SDG tarafından alınan Rakka’ya önceki gün giden ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel dün kentin merkezinde yer alan stadı gezdi. IŞİD’in toplu infazları gerçekleştirdiği stadyumda açıklamalarda bulunan Votel, “Savaş tamamlandı; fakat işimiz, burada henüz bitmedi. ABD, Avrupa ve diğer ülkelerin BM gözetiminde Cenevre’de yürütülen barış görüşmelerini desteklemelerini ve IŞİD’le mücadeleyi sürdürmelerini istiyoruz’’ dedi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler