Pentagon Sözcüsün'den Münbiç açıklaması

Suriye'de devam eden 'Afrin' Operasyonu sonrası Türkiye'nin hedefinin Münbiç olduğunu açıklamasının ardından ABD bölgedeki askerlerini çekmeyeceğini duyurdu. Pentagon Sözcüsü Binbaşı Adrian Galloway de "Müttefikimizin yanındayız, bu sorun ancak karşılıklı işbirliği ile çözülebilir" açıklamasını yaptı.

Yayınlanma: 31.01.2018 - 09:33
Abone Ol google-news

Suriye'de devam eden 'Afrin' Operasyonu sonrası Türkiye'nin hedefinin Münbiç olduğunu açıklamasının ardından ABD bölgedeki askerlerini çekmeyeceğini duyurdu. Pentagon Sözcüsü Binbaşı Adrian Galloway de "Müttefikimizin yanındayız, bu sorun ancak karşılıklı işbirliği ile çözülebilir" açıklamasını yaptı.

ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çatısı altında eğitim ve destek verdiği PKK bağlantılı PYD/YPG unsurlarının Afrin’e geçtiği yönündeki haberler, ABD’nin başkenti Washington’da yakından takip ediliyor. Pentagon Sözcüsü Binbaşı Adrian Galloway Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin Afrin’den sonra Münbiç’e harekât yapacağını açıklamasının ardından Pentagon Sözcüsü Binbaşı Adrian Galloway’e, “Türk ve Amerikan güçleri Münbiç’te karşı karşıya gelebilir mi?” sorusu yöneltildi.

"Müttefikimizin yanındayız"

Binbaşı Galloway’ın bu soruya yanıtı, “Türkiye’yle her seviyedeki soruna çözüm için çaba gösteriyoruz. Bunu yaparken de Türkiye’nin güvenlik kaygılarını göz önüne alıyoruz ve IŞİD'e yapılan baskının azalmamasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu sorun ancak karşılıklı işbirliğiyle çözülebilir. NATO müttefikimizin yanındayız, Türk yetkililerle çözüm müzakerelerimizi sürdüreceğiz” şeklinde oldu.

Sözcü Galloway, “Afrin operasyonunu şu ana kadar nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise "Kuzeybatı Suriye’deki durum nedeniyle endişeliyiz. Tüm tarafları IŞİD'i yenmeye odaklanmaya ve masum sivilleri korumaya çağırıyoruz. Ayrıca PKK’nin müttefikimiz Türkiye’ye herhangi bir saldırısını da kabul etmeyeceğimizi belirtmek isterim” yanıtını verdi.

'Afrin'deki gruplarla işbirliği yapmadık'

Habertürk ve Hürriyet gazetelerinin sorularını yanıtlayan Binbaşı Galloway'in ABD’nin desteklediği iki grubun, Özgür Suriye Ordusu ve PKK’nin Suriye uzantısı YPG’nin Afrin’de karşı karşıya gelmesine ilişkinse Galloway’ın değerlendirmesi ise şöyle oldu: "Afrin’deki silahlı gruplar IŞİD’le mücadelede işbirliği yaptığımız gruplardan değil. Bu konuda onlara silah, eğitim ya da danışman desteği vermedik. Fakat Afrin’de artan şiddet sivillerin yerinden olması ve ölümleri artırma riski taşıyor.”

Sözcü Galloway “ABD’nin Türkiye sınırında çoğu YPG’lilerden oluşan 30 bin kişilik sınır gücü kurma kararı Türkiye’den sert tepki çekti, bu adımda ısrarcı mısınız?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“ABD işbirliği yaptığı gruplarla kapasitesini geliştiriyor, bunun nedeni daha önce IŞİD’den temizlenen alanları korumak. İŞİD’le mücadele evrildikçe, örgütün Suriye ve Irak’ta yeniden ortaya çıkmasına mani olmak için yeni yollar aramamız doğal. Bu güç tamamen iç istikrar amacı taşıyor. Amaç kaçan IŞİD’lilerin Suriye dışına çıkmasına engel olmak.”

Yakından takip ediyoruz

Galloway'in sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle;

- Kuzeybatı Suriye’deki durumu yakından takipteyiz. Türkiye’nin meşru kaygıları var ve sınırlarının güvenliğini sağlamak durumundalar. Yerel halk için IŞİD’in ve ideolojisinin yeniden ortaya çıkmasına karşı güvenliğin sağlanmasının hayati olduğu böylesi bir dönemde bölgede Amerikan güçlerinin varlığının durumu istikrarsızlaştıracak şiddet söylemlerinin yatıştırılmasına yardımcı olduğuna inanıyoruz.

- SDG ile ortaklığımız IŞİD’i yenmeye yönelik operasyonlarla sınırlı. SDG’nin son dönemdeki gerilimler nedeniyle bazı kuvvetlerini kaydırdığının farkındayız. Ancak bu koalisyonun yönlendirmesiyle olmadı. Kuzeybatı Suriye’deki durumla ilgili çok endişeliyiz. Bütün taraflara IŞİD’e, Suriye krizini çözmeye ve masum sivilleri korumaya odaklanmaya davet ediyoruz.

İntihar saldırısı iddiası

- ('Afrin' Operasyonu harekâtı kapsamında Türk kuvvetlerine yönelik intihar saldırısı yapan PYD/PKK’lilerle ilgili) Afrin’de Kürt bir kadın savaşçının çatışmada öldüğünün farkındayız. Bu kişinin ölüm şekli konusunda medyada çıkan haberler dışında elimde ek bir bilgi yok. Bu kişinin koalisyonun askeri eğitimini alan biri olduğuna dair şu anda yeterli bilgimiz yok. Afrin’deki Kürt gruplar IŞİD karşıtı koalisyonun ortakları değil.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler