AB, Türkiye'ye eleştiri tonunu artırdı: Artık hukuki çözüm yolu şüpheli

Türkiye’de hukukun üstünlüğü ilkesi her geçen gün aksi yönde alınan kararlarla erozyona uğrarken, AB de eleştiri tonunu ardırdı. AB, Af Örgütü Yöneticisi’nin tekrar tutuklanması, TTB yöneticilerinin gözaltına alınması ve AYM’nin iki gazeteciyle ilgili verdiği hak ihlaline kararına karşın alt mahkeme kararıyla tutukluluğunun devam ettirilmesi üzerine Türkiye’de hukuki çözüm yolunun artık şüpheli olduğuna işaret etti; AYM kararının da acilen uygulanmasını istedi.

Yayınlanma: 02.02.2018 - 17:08
Abone Ol google-news

AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Genişlemeden sorumlu Komiser Johannes Hahn, yaptıkları yazılı açıklamada Uluslararası Af Örgütü Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın serbest bırakılmasına yönelik kararın tersine çevrilerek tutuklanmasını, TTB Yöneticilerinin gözaltına alınmasının Türkiye’de “hukukun üstünlüğü ile yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı” ilkelerinin altını oyan endişe verici gelişmeler olarak tanımladı.

Açıklamada, “Anayasa Mahkemesi’nin son kararına rağmen iki gazetecinin tutukluluk hallerinin devam ettirilmesi de dahil olmak üzere; mahkeme kararlarının uygulanmaması, sadece hukukun üstünlüğüne zarar vermekle kalmayıp aynı zamanda, etkin bir hukuki çözüm yolunun varlığına dair ciddi şüpheler doğurarak talihsiz bir örnek yaratma riski taşımaktadır” denildi. AB, AYM’nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan ile ilgili verdiği hak ihlali ve serbest bırakılmalarına yönelik kararın biran önce uygulanmasını isterken, “gazeteciler gecikmeksizin serbest bırakılmalı” dedi. Açıklamada, “Hukukun üstünlüğü ve temel özgürlükler alanında somut ve kalıcı iyileşmeler, AB-Türkiye ilişkilerinin geleceği açısından yaşamsal niteliğini korumaktadır” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler