Merkel'den Deniz Yücel tepkisi: Hukuk devleti ilkelerine sadık kalınmalı

Berlin'de Başbakan Binali Yıldırım ile Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Berlin'deki Başbakanlık konutunda bir araya geldi. Merkel, Türkiye'de tutuklu bulunan Die Welt muhabiri Deniz Yücel'in bir yıldır tutuklu olmasına rağmen hakkında hazırlanan iddianamenin tamamlanmamasına tepki göstererek "Hukuk devleti ilkelerine sadık kalınmalı" dedi.

Yayınlanma: 15.02.2018 - 19:18
Abone Ol google-news

<video:927449>

Berlin'de Başbakan Binali Yıldırım ile Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Berlin'deki Başbakanlık konutunda bir araya geldi. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Merkel, Türkiye'de tutuklu bulunan Die Welt muhabiri Deniz Yücel'in bir yıldır tutuklu olmasına rağmen hakkında hazırlanan iddianamenin tamamlanmamasına tepki göstererek "Hukuk devleti ilkelerine sadık kalınmalı" dedi. "Umuyorum ki hukuk devleti kuralları içinde gerek yapılacaktır" ifadesini kullanan Başbakan Yıldırım ise "Her duruşma bir umuttur. Duruşma yapılırsa bir umut doğabilir" açıklamasında bulundu.

Türkiye tutuklu olan gazeteci Deniz Yücel'i görüştüklerini kaydeden Merkel, " Deniz Yücel davası bizim için büyük bir önem taşıyor. Hukuk devleti ilkelerine sadık kalınmalı.İlişkilerde güven duygusu önemli. Mümkün olduüu kadar kısa zamanda iddiannamenin hazırlanması için bir umut taşıyoruz. NATO açısından ABD ile ilişkilerde endişelerimiz var. Şiddet kesinlikle Almanya'da yasaktır. Sadece devlet erkinde olan bir güçtür. Kolluk güçlerimiz Almanya'da yaşanan tüm vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak zorundadır. Güvenliğin en iyi şekilde sağlanması için elimizden geleni yapmaktayız." dedi.

Yıldırım'ın açıklamalarından başlıklar şöyle:

"Bir yıl aradan sonra tekrar bir araya geldik. Umarım ilişkilerimiz tam kapasite devam eder. Hem Türkiye hem Almanya arasında ikili ilişkilerimizi değerlendirme fırsatı bulduk. Almanya'da yaşayan 3 milyon soydaşımızın önemli olduğunun altını çizdik. Diğer yandan ülkemizde 2016 15 Temmuz'da yaşanan darbe sonrası darbecilerin yargılanması konusunda, memuriyetten çıkarılanlara ilişkin düşüncelerine Merkel düşüncelerini bizimle paylaştı.

Osmanlı tokadı açıklaması

Bir Alman vatandaşı söz konusu olduğunda kendisi için elimizden gelen her şeyi yapmak yükümlülüğündeyiz. Başka konular arasında bağlantı kurmuyoruz. NATO müttefikleri olarak savunma sanayii ile ilgili konuları da  ele alıyoruz. Her konu bağımsız olarak ele alınır. 

Okuduğum belli alanlar var. Herhangi bir şekilde bu konuya girmek istemiyorum.

"Darbeciler hukuk içinde yargılanıyor"

Darbeciler hukuk içinde yargılanıyor. Türkiye NATO sınırlarını da koruyor. AB ile müşterek çalışmalarımız var. Türkiye büyük göç akınlarını önlüyor. Merkel'in desteğin devamı konusundaki sözlerinden memnuniyet duydum. Türkiye ve Almanya arasındaki çizgilerimiz belirlidir, PKK, YPG'dir. Bunların amacı bölgede huzuru bozmak ve yeni sorun alanlarını oluşturmak. DAEŞ ile mücadele kararlılığının bunun için de devam etmesini istiyoruz. Deniz Yücel ve diğer zanlılar tabii ki belirli suçlamalara maruz olarak tutuklular. Mahkemelerin kendi yetkisi ile devam ediyor. Burada da hukuk devleti kuralları çerçevesinde gereken yapılacaktır. Bize düşen mahkemenin işini kolaylaştırmak ve önünü açmaktır.

Yıldırım'dan Deniz Yücel açıklaması: Mahkemeler çok yoğun

Gerek Deniz Yücel davası gerekse diğer davalar hukuk devleti çerçevesinde devam ediyor. Türkiye büyük bir darbeye maruz kaldı. Binlerce dava var, mahkemeler çok yoğun. İş yükünden kaynaklanan gecikmeler olabilir. Türk mahkemesinin kanunlar çerçevesinde gereğini yapmaktadır. Her duruşma bir umuttur. Her şey mahkemelerce açık ve seçik ortaya konacaktır. Buna benzer davaların ilişkilerimize zarar vermesine gönlümüz razı gelmez. FETÖ'ye karşı daha fazla hassasiyetimizin olduğunu dile getirmek isterim. 

Merkel'e 'Osmanlı tokadı' sorusu

Bir Alman vatandaşı söz konusu olduğu zaman tabii ki kendisi için elimzden gelen her şeyi yapmak yükümlülüğüne sahibiz ancak hiç bir zaman başka konuları karıştırmıyoruz. 

(Osmanlı tokadı) Herhangi bir şekilde kullanılan belli kavramlara değinmek istemiyorum. 

Yıldırım'dan Alman gazeteciye: Burada propaganda yapma, Afrin'e gel görürsün

Ortak açıklama sırasında Alman gazetecinin elindeki fotoğraflara tepki gösteren Başbakan Yıldırım, "Arkadaş meşgul herhalde.Onlar başka olayların resimleri. Burada propaganda yapma. Afrin'de olanları bilmek istiyorsan oraya gel orada görürsün. Gösterdiklerin başka olaylara ait, burada etkilemeye kalkma." dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler