Çocuk cehennemi Gazze

İsrail’in sivilleri vurduğu hava saldırılarında en korunmasız hedef çocuklar. Dört günde ölen 81 kişiden 23’ü çocuk.

Yayınlanma: 11.07.2014 - 03:25
Abone Ol google-news

Dördüncü gününe girilen saldırılarda İsrail, Gazze’yi bombalamaya devam ediyor. Gece boyunca süren saldırılarda İsrail’in 300’den fazla hedef vurduğu belirtilirken Hamas’ın füzelerle karşılık vermeye devam ettiği kaydedildi. Önceki gece süren saldırılarda en az 28 kişi hayatını kaybederken bir sağlık görevlisi ise ölenlerin arasında 5 çocuğun bulunduğunu duyurdu. Pazartesi gününden beri Gazze’ye süren saldırılarda ölü sayısının 81’i aştığı belirtilirken bunların 11’nin kadın 18’inin ise çocuk olduğu kaydedildi.Yaralı sayısının ise 500’ü geçtiği ifade edildi.

İsrail ordusundan Yarbay Peter Lerner ise gece boyunca 322 toplamda 750 hedef vurduklarını kaydederken vurulan hedefler arasında Hamas’ın askeri kanadının üsleri ve kullandıkları tüneller olduğunu belirtti. İsrail savaş uçakalarının, Gazze’deki İçişleri Bakanlığı’na ait binalara hava saldırısı düzenlediği, Filistin İçişleri Bakanı’nın ofisine de üç füze atıldığı belirtildi. Han Yunus’a yapılan saldırıda ise bir kafede Arjantin ile Hollanda arasında oynanan dünya kupası yarı final maçını izleyen 8 kişi hayatını kaybederken 15’ten fazla kişinin de yaralandığı kaydedildi. Kısa bir süre sonra İsrail uçaklarının iki eve saldırdığı kaydedilirken 4 kadın ve 4 çocuğun öldüğü bildirildi. Nuseyrad mülteci kampına isabet eden bir roket nedeniyle de bir kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Dün Hamas tarafından fırlatılan 15 roket İsrail’e isabet ederken 7 tanesinin ise Demir Kubbe Savunma Sistemi tarafından bertaraf edildiği açıklandı.

Geçen pazartesi gününden beri devam eden saldırılarda ilk defa uzun menzilli füze kullanan Hamas, dün Hayfa ve yakınlarına isabet eden füzeler fırlatırken İsrailli yetkilileri Hayfa, Kudüs ve diğer illere isabet eden roketler nedeniyle herhangi bir can kaybının yaşanmadığını belirtti. Netanyahu ve bazı milletvekillerinin yaşanan son olayları görüşmek üzere Tel Aviv’de güvenlik toplantısı yaptığı sırada kente roketlerin yaklaştığını uyaran sirenlerin çalındığı, Netanyahu ve beraberindeki yetkililerin sığınağa gittiği bildirildi.

Önceki gün kötüleşen durumuun kontrolden çıkabilecek bir girdaba yol açabileceğini belirten BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun giderek artan gerginliği durdurmak için BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı. Bölgenin savaşı göze alamayacağını söyleyen Ban, yaptığı görüşmede Netanyahu’nun yaşadıkları güçlükleri anlattığını ve roketlerin atılmaya devam edilmesi sebebiyle karşılık vermek zorunda kaldıklarını belirttiğini ifade etti. Aynı zamanda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de görüştüğünü ve Abbas’ın kendisinden İsrailli yetkilelerle görüşmeye devam etmesini ve iki tarafa da denetimi elden bırakmaması gerektiğini iletmesini istediğini kaydetti. Ban, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile de konuyu derinlemesine görüştüklerini ve BM’nin neler yapabileceğini konuştuklarını söyledi. Moon’un aynı zamanda Mısır Devlet Başkanı El Sisi ile de görüştüğü kaydedildi. Bunun yanı sıra Filistin başkanı Abbas, İsrail’i soykırım yapmakla suçlarken İsrail saldırıları gece boyunca devam etti. İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu ateşkes ilan edilmesine yönelik uluslararası çağrılara rağmen Hamas’a daha sert saldırıcaklarını açıkladı.

İsrail ordusunun kara harekâtı düzenleyeceğine dair bazı haberler alındığı kaydedildi. İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, AA muhaberine yaptığı açıklamada piyade birlikleri ve zırhlı araçların Gazze’ye kara harekâtı düzenlemek üzere emir beklediğini ifade ederken sürecin bir kara harekâtını işaret ettiğini, ancak bunun işgal anlamına gelmediğini söyledi. İsrail Genelkurmay Başkanlığı ise Gazze’ye müdahele için hazırlanan planın kara harekâtı da içerdiğini ve uygun görülen en kısa zamanda gerçekleşebileceğini belirtti. İsrail ordusu salı gününden beri 40 binden fazla askeri olası kara harekâtı için hazır bekletiyor.

Londra merkezli Politika Araştırmaları ve Kalkınma Enstitüsü Direktörü Dr. Nafiz Ahmed ise Anadolu Ajansı muhaberine yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze saldırısının Gazze’de henüz çıkarılmamış doğalgaz kaynaklarını kontrol etme arzusu ile ilişkili olabileceğini belirtirken İsrail’in Hamas’ı, gaz geliştirme planlarına direkt ve en büyük tehdit olarak gördüğünü sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler