‘TT stratejisi savaş getirir’

Suriye muhalefetinin önde gelen isimlerinden Menna’ya göre, Trump-Tillerson (TT) ikilisi gerilimi artırma siyasetini sürdürürse en az 10 yıl sürecek savaş dönemine girilebilir.

Yayınlanma: 19.02.2018 - 22:01
Abone Ol google-news

 

IŞİD sonrası dönemde her geçen gün büyük güçlerin dahil olduğu yeni çatışmaların patlak verdiği Suriye’de, siyasi çözüm arayışında iktidar ve muhalefet temsilcilerinin yan yana gelebildiği düzlemlerden biri geçen ay Rusya öncülüğünde Soçi’de gerçekleşen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi oldu. Suriye muhalefetinin bir bölümünün katılmaması soru işaretlerine neden olsa da, sonuç metninde Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 2254 No’lu kararına atıf yapılması ve Cenevre sürecine işaret edilmesi olumlu karşılanan zirvenin divan kurulunda yer alan muhalif liderlerden Heysem Menna, siyasi çözüm beklentileri ve sahada artan tansiyona ilişkin değerlendirmelerini Cumhuriyet’le paylaştı. Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Komitesi’nin liderliğini yapan, Soçi zirvesinde oluşturulan Anayasa Komisyonu’nun da üyesi olan Menna, laik muhalefetin en etkin isimlerinden biri olarak biliniyor.

‘Soçi pozitif’

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin sonuçlarının “pozitif” olduğunu söyleyen Menna, iktidar temsilcileri ile çok sayıda muhalifin yan yana gelebilmiş olmasının önemli olduğuna işaret etti. “Bir sonraki zirve için acele edilmesine gerek yok. Önce kurulan Anayasa Komisyonu aldığı görevi yerine getirmeli, bir taslak üzerine çalışmalı” diyen muhalif lider, gelecek zirvenin yine Soçi’de yapılabileceğini belirtti.

‘Şam gözden geçirmeli’

Geçen hafta Şam hükümetinin, anayasa komisyonunun kendileri için bir bağlayıcılığı olmadığı yönünde yaptığı açıklamayı eleştiren Menna, Şam’ı pozisyonunu gözden geçirmeye ve sürece katkı koymaya davet etti. Heysem Menna’nın liderliğini yaptığı komite, Soçi’ye çok sayıda delegeyle katılmıştı.

‘ABD gerilimi artıyor’

Sahada artan gerilimle ilgili de değerlendirmede bulunan Heysem Menna, “TT” olarak bahsettiği ABD Başkanı Donald Trump ile ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın izlediği siyasetin çok tehlikeli sonuçlara gebe olabileceği uyarısında bulundu. “TT gerilimi artırma siyasetini sürdürürse en az 10 yıl sürecek bir savaş dönemine girilebilir” diyen Menna, geçen ay ortasında ABD öncülüğünde Britanya, Fransa, Suudi Arabistan ve Ürdün arasında yapılan Suriye gündemli toplantının gerilimi artırmaya yönelik yeni bir strateji ortaya koymasından endişeli. Britanya gazetesi Telegraph’a konuşan Ulusal Müzakere Heyeti üyesi bir Suriyeli muhalif lider de, söz konusu toplantının ABD’nin eski Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’e odaklanan stratejisinden uzaklaşılıp, siyasi inisiyatifi Astana süreci olarak bilinen Rusya-İran- Türkiye üçlüsünden geri alma yöneliminin bir işareti olduğunu savunmuştu.

‘Komşunuzu değiştiremezsiniz’

TSK öncülüğündeki Afrin harekâtına ilişkin ise Heysem Menna, “Türkiye’nin diyalog kanallarını kullanmadan tek taraflı bir adım attığı” görüşünü dile getirdi. Suriye’de sahada artan gerilimde sivillerin zarar görmesinden de endişe ettiğini vurguladı. Gerilimin başında Rusya’nın, Afrin’in Suriye güvenlik güçlerine teslim edilmesi önerisini mantıklı bulan muhalif lider, buna yanaşmayan PYD/YPG’yi de eleştirdi. “Eşinizden boşanabilirsiniz ancak komşularınızı değiştiremezsiniz” diyen Menna, Ankara-Şam ilişkilerinin düzelmesi için diyalog kanallarının açılmasından yana olduğunu da belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon