Esad'a yakın güçler Afrin'e girdi... Erdoğan: Geri dönmek zorunda kaldılar

Reuters haber ajansı, Hizbullah'ın yayın organına dayandırdığı haberinde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a yakın güçlerin Afrin'e girmeye başladığını duyurdu. YPG sözcüsü de Suriye hükümet güçlerinin Afrin'e girdiğini doğruladı. Suriye Devlet Televizyonu'nun haberine göre Türk jetleri konvoyun Afrin'e girdiği bölgeyi bombaladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iddialara ilişkin "Top atışları ile geri dönmek zorunda kaldılar" dedi.

Yayınlanma: 20.02.2018 - 17:02
Abone Ol google-news

<video:930480>

Reuters haber ajansı, Hizbullah'ın yayın organına dayandırdığı haberinde Halep'ten yola çıkan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a yakın güçlerin Afrin'e girmeye başladığını duyurdu. Haberde Suriye hükümetini destekleyen grupların Afrin’e Nubul’un kuzeyindeki el Ziyara üzerinden geçiş yaptığı öne sürüldü.

TSK top atışı ve jetlerle bombaladı

Suriye devlet ajansı SANA ise haberi, “Halk güçleri, Türk rejiminin 20 Ocak’tan bu yana şehre yönelik saldırganlığına karşı yerel halka destek vermek amacıyla Afrin’e girdi” ifadeleriyle verdi. 

Habertürk muhabiri Çetiner Çetin'in aktardığı bilgilere göre, 270 kişilik bir grup Afrin'e giriş yaptı. 

Sureiye Devlet Televizyonu'nun haberine göre Türk jetleri konvoyun girdiği yeri bombaladı. 

ANHA'nın geçtiği habere göre, Suriye ordusuna bağlı savunma birliklerinin geçtiği Dercemal nahiyesindeki yol güzergahına TSK tarafından top atışları yapıldı.

‘Suriye hükümeti yanlısı birlikler geri döndü’ iddiası

Reuters son dakika bilgisi olarak Anadolu Ajansı’nın iddiasına yer verdi. Reuters’da yer alan haberde “Türkiye devler televizyonu, uyarı amaçlı topçu atışı üzerine milisler kente 10 kilometre kala çekildi duyurdu” denildi.

Suriye devlet televizyonu dün, hükümete bağlı güçlerin Afrin’e birkaç saat içinde’ gönderileceğini duyurmuş, bölgede harekât düzenleyen Türkiye buna tepki göstermişti. 

Erdoğan: Top atışları ile geri çekilmek zorunda kaldılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan Makedonya Cumhurbaşkanı ile düzenlediği ortak basın açıklamasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Esad'a yakın güçlerin Afrin'e girdi iddialarına ilişkin şöyle dedi:

"Bugün akşam saatlerine doğru oradaki HTŞ, bunların pick-uplarıyla 10 kadar kişi Afrin'e hareketleri tespit edildi. Daha sonra top atışları yapılınca geri dönmek zorunda kaldılar. O dosya da şuan kapanmak durumunda kalmış durumda.

Maalesef bu tür terör örgütlerinin bazen biliyorsunuz kendilerine göre aldıkları kararlarla yanlış adımlar atıyorlar. Buna müsaade etmeyiz. Bunun bedelini çok ağır öderler."

YPG sözcüsü iddiayı doğruladı

Sputnik'e konuşan YPG Afrin Sözcüsü Brusk Haseke, Suriye hükümet güçlerine bağlı askerlerin Afrin'e girdiğini doğrulayarak, "Ne kadar askerin girdiği konusunda rakam veremeyiz. Bu askeri meseledir" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı telefon görüşmesinde "Suriye rejimi bu yola girerse sonuçları olur" ifadelerini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, da "Eğer rejim, YPG'yi temizlemek için girerse problem yok, YPG'yi korumak için giriyorsa bizi, Türk askerini hiç kimse durduramaz" açıklaması yapmıştı.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ise "Suriye Resmi Haber Ajansı SANA Suriye rejimine dair bazı güçlerin Afrin'e gireceğine dair haber geçtiyse de bu resmi kaynaklar tarafından doğrulanmamıştır. Suriye rejim güçlerinin Afrin'e gireceği haberi gerçek dışıdır. Böyle bir adımın Türkiye, Suriye ve bölge için önemli sonuçları olacaktır. Suriye rejiminin YPG'yi korumak için Afrin'e girmesi felakete yol açar" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'dan Türkiye'ye Suriye önerisi

JÖH ve PÖH timleri Afrin'e gidiyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler