Deniz Yücel'in tahliyesinde kirli anlaşma iddiası... "Tahliyeden önce silah anlaşması onaylandı"

Alman hükümetinin Türkiye'de 1 yıldır tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel'in serbest bırakılmasından bir süre önce Türkiye'ye silah satışına ilişkin bir dizi anlaşmayı onayladığı iddia edildi. Yücel, söz konusu iddialar gündeme geldiğinde 'Kirli anlaşma ile tahliye olmak istemiyorum' demişti.

Yayınlanma: 24.02.2018 - 10:47
Abone Ol google-news

DW Türkçe'nin Reuters'a dayandırdığı haberine göre,   Alman hükümeti 18 Aralık 2017 ile 24 Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye'ye yönelik silah ihracatına ilişkin 31 anlaşmaya onay verdi. Haber, Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen'in meclise sunduğu soru önergesine verilen cevaba dayandırıldı.

LEOPARDLAR HAKKINDA BİLGİ YOK

 Alman Ticaret ve Enerji Bakanlığı tarafından verilen cevapta silahların tür ve modellerine ilişkin ayrıntılı bilgi verilmezken sadece silahlara ilişkin kodlar kullanıldı. Söz konusu onayın Türkiye'nin talep ettiği ancak Alman hükümeti tarafından askıya alınan Leopard tanklarının modernizasyonunu kapsayıp kapsamadığı konusunda bir açıklama yapılmadı.

 Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Ocak ayında, mevcut hükümetin Türkiye'ye satılan tankların modernizasyonu konusunda kararı yeni hükümet kurulana kadar beklemeye aldığını açıklamıştı.

GABRİEL, 'KİRLİ ANLAŞMA YOK' DEMİŞTİ

Haber ajansının aktardığına göre önergede hükümete NATO üyesi Türkiye'ye yönelik görünüşteki sıkı denetimin terk edilmesinde, Deniz Yücel'in serbest bırakılmasının ne derece rol oynadığı soruldu. Hükümet kanadı, 'Türkiye'de politik nedenlerle tutukluluğu devam eden Alman vatandaşlarının serbest bırakılması için hükümetin her kanaldan çalıştığı' cevabını verdi.

 Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel bir yılı aşkın bir süre iddianamesiz cezaevinde tutulduktan sonra 16 Şubat'ta serbest bırakılmıştı. Yücel henüz tutukluyken 'özgürlüğünün tank ticaretiyle lekelenmesini istemediğini' ifade etmiş, buna karşılık Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de "Türkiye ile herhangi bir kirli anlaşma yok" diye konuşmuştu. Benzer açıklamaları Yücel'in serbest bırakılmasından sonra da tekrar eden Gabriel, "Yücel'in serbest bırakılması ile ilgili ortada ne kirli ne de temiz bir anlaşma yok" demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler