ABD'de silah lobisine boykot

ABD’de geçen hafta bir okulda yaşanan katliam sonrasında Ulusal Silah Birliği’ne yönelik baskılar artıyor... Kimi şirket desteğini çekiyor.

Yayınlanma: 24.02.2018 - 21:05
Abone Ol google-news

Bireysel silahlanma tartışmasının her katliam sonrası gündeme geldiği ve her seferinde Ulusal Silah Birliği’nin (NRA) “galip çıktığı” ABD’de, bu kez Florida’da bir okulda eski bir öğrencinin geçen hafta 17 kişiyi öldürdüğü saldırı silah karşıtı kitlesel harekete dönüşme yolunda. Protesto gösterilerinin yanı sıra 5 milyon üyesi bulunan, NRA ile bağlantılı şirketlere boykot uygulanması çağrısı, sosyal medyada #BoycottNRA (NRA’yı boykot et) etiketiyle yürütülen kampanya büyük yankı yarattı. Birlik ile bağlantısı bulunan şirketlerden bazıları, boykot çağrıları üzerine ilişkilerini kesmeye başladı.

‘18’den 21’e çıkaralım’

Hertz, National, Avis, Budget ve Enterprise araç kiralama şirketleri ile MetLife sigorta, Symantec grubu ilişkilerini kesen şirketler arasında yer aldı. Chubb, Symantec’in uzantısı LifeLock, Norton, SimpliSafe; Allied, North American Van Lines da NRA üyelerine indirimleri sona erdirdiğini duyurdu. Bazı şirket ve bankalar ürünlerinde NRA amblemini artık kullanmayacaklarını belirtti. NRA müttefiki olarak görülen Florida’nın Cumhuriyetçi valisi Rick Scott da silah sahibi olmak için gereken minimum yaşı 18’den 21’e çıkarma çağrısını desteklediğini açıkladı.

ABD’li gençler silah kontrolüyle ilgili tepkilerini ortaya koymak üzere 24 Mart’ta Washington’da büyük bir eylem gerçekleştirecek. ABD Başkanı Donald Trump, okul katliamından kurtulan öğretmen ve öğrencilerle silahlı şiddet konusunda yapılan toplantıda, öğretmenlerin silahlandırılması gibi tuhaf bir fikir ortaya atmıştı.

Manafort'a baskı arttı

ABD’de, Rusya’nın seçimlere müdahale ettiği iddiaları üzerine Özel savcı Robert Mueller’in başlattığı soruşturma Başkan Trump’ın başını ağrıtmaya devam ediyor. Trump’ın eski kampanya müdürü Paul Manafort ile birlikte Muller tarafından aralarında “kara para aklama, komplo düzenleme, yalan beyanın” da olduğu 12 suçlamanın hedefine konulan Manafort’un eski iş ortağı Rick Gates’in yetkililerle işbirliği yapmayı kabul ettiği bildirildi. Manafort’un ayrıca Moskova yanlısı lobi faaliyetleri çerçevesinde “Avrupa’da eski yetkililere ödemeler yaptığı” idddiası da dikkat çekti. Mueller önceki gün Manafort ve Gates hakkında 32 yeni suçlama getirmişti. Gates’in işbirliği kararının Manafort üzerindeki işbirliği yapması için baskıyı artıracağı yorumları yapılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler