4.5 dakikada bir bomba

İsrail, beşinci günde de Gazze’yi bombalamaya sürdürdü.

Yayınlanma: 12.07.2014 - 00:28
Abone Ol google-news

 İsrail, beşinci günde de Gazze’yi bombalamaya sürdürdü. Ölü sayısı 100’ü aşarken, Filistin Sağlık Bakanı Eşref el Kudra İsrail uçaklarının dün gerçekleştirdiği saldırılarda 6 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, ölenlerden 5’inin Refah kentine yapılan saldırıda yaşamını yitirdiğini kaydetti. Kudra, kente yapılan saldırıda ölenlerin birinin kadın, birinin de 7 yaşında bir çocuk olduğunu belirtirken 15 kişinin de yaralandığını ifade etti. Kudra dün yaptığı açıklamada, aynı zamanda geçen pazartesiden beri devam eden saldırılarda en az 95 kişinin hayatını kaybettiğini belirtirken Hamas militanlarının da 407 havan topu ve roket fırlattığını, 118 roketin de İsrail savunma sistemi tarafından imha edildiğini duyurdu. Gazze tarafından dün atılan bir roketin ise İsrail’in Aşdod kentinde bir benzin istasyonuna isabet ederek biri ağır 3 kişinin yaralanmasına neden olduğu bildirildi.

İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, Gazze’de büyük miktarda patlayıcılarla Hamas’ın altyapısını vurmaya devam ettiklerini belirtirken 4.5 dakikada bir hedef vurduklarını ifade etti. Geçen pazartesi gününden bu yana 1100 hedef vurduklarını kaydeden Adraee, vurmaları gereken daha birçok hedef olduğunu sözlerine ekledi. Bunun yanı sıra İsrail ordusu, Gazze’den Beerşeba kentine 20 füze atıldığını, kentte füze isabet eden bir evin ağır hasar gördüğünü belirtti. Öte yandan İsrail’in attığı füzelerden birinin dün Refah kentindeki bir iftar sofrasını da vurduğu kaydedildi.

Bunun yanı sıra İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre Hamas militanları tarafından fırlatılan 3 roket, Tel Aviv yakınlarında Demir Kubbe Savunma Sistemi tarafından yok edildi. Hamas’ın askeri kanadı El Kassam Tugayları ise Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’na 4 adet M75 füzesiyle saldırdığını öne sürmüştü. Havalimanı yetkilileri “Cuma günü de (dün) havalimanı her zamanki gibi işleyecek” ifadelerini kullanırken havalimanındaki görgü tanıkları sirenler çaldıktan hemen sonra 4 ya da 5 patlama sesi duyduklarını belirttiler. El Kassam Tugayları’nın aynı zamanda uluslararası havayolu şirketlerini İsrail’e uçmamaları konusunda uyardığı bildirildi. Yaptıkları açıklamada İsrail’in Gazze’de sivillere yönelik terör saldırıları düzenlediklerini ifade eden El Kassam’ın, şirketlere İsrail’in 27’nci Askeri Hava Üssü’nün bulunduğu Ben Gurion Havalimanı’na uçmamaları konusunda ikazda bulunduğu kaydedildi.

Mısır’ın ise İsrail’in Gazze’ye saldırılarında ağır yaralananların tedavisi amacıyla geçişi için önceki gün açtığı Refah Sınır Kapısı’nı dün kapattığı bildirildi. Filistin İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mısır’ın herhangi bir neden göstermeden sınır kapısını kapattıklarını ilettiği duyuruldu. Mısır önceki gün sınır kapısını ağır yaralıların geçmesi için istisnai oalrak 3 günlüğüne açtığını açıklamıştı.

Lübnan tarafından fırlatılan bir füzenin ise İsrail’in kuzeyini vurduğu bildirilirken İsrail’in topçu atışıyla karşılık verdiği ifade edildi. Fırlatılan füze Metula yakınlarında açık alana düşerken İsrail ordu sözcüsü Yarbay Peter Lerner, ordunun şüpheli olarak gördüğü bir baraja atış yaptığını kaydetti. İsrail Devlet Radyosu iki Katyuşa füzesinin Kiryat Shmona’ya düştüğünü duyururken askeri yetkililer radyoya yaptığı açıklamada Lübnan tarafından gelen füzelerin Hamas güçleriyle dayanışma içinde olan küçük bir Filistinli gurup tarafından atıldığını tahmin ettiklerini ifade etti. Yapılan açıklamada füzenin Hizbullah tarafından atıldığının düşünülmediği belirtildi. Bilinmeyen bir grup tarafından İsrail tarafına 3 füze atıldığnı açıklayan Lübnan ordusu, füzelerin fırlatıldığı yeri bulduklarını ve alanda fırlatılmaya hazır iki füzenin daha tespit edildiğini duyurdu.

BM dün yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’de evleri vurmasını savaş yasalarının ihlali olabileceğini açıkladı. Sözcü Ravina Shamdasani yaptığı açıklamada, çocuklar dahil sivil ölümlerinin evlere isabet eden bombalar nedeniyle gerçekleştiğine dair rahatsız edici raporlar aldıklarını ifade ederken şüphe durumunda sivil amaçlarla kullanılan binaların meşru askeri hedef olarak kabul edilmemesi gerektiğini belirtti.

Hamas’a yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre ise Almanya, Mısır, Katar ve ismi verilmeyen bir Arap ülkesinden arabulucuların İsrail ile Hamas arasında ateşkeş sağlamak amacıyla çalışma yürüttüğü belirtildi. İsrail ile Hamas arasında makul bir yol bulmaya çalışan arabulucular, Hamas’ın ateşkes için öne sürdüğü Kasım 2012’deki ateşkes anlaşmasının şartlarına uyulması, Gazze’deki ambargonun hafifletilmesi ve esir takası anlaşması talep ettiğini ifade etti. Arabulucular, İsrail’in ambargoyu hafifletme şartını kabul etmediğini kaydettdi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın önceki gün İsrail Devlet Başkanı Binyamin Netanyahu’yu arayarak Gazze’deki durum hakkında görüştüğü bildirildi. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada başkanın İsrail ve Hamas arasındaki gerginliğin artmasından endişe duyduğunu dile getirdiğini ve her iki tarafın da sivillerin hayatlarını korumak ve sükûneti yeniden tesis etmek için üzerine düşeni yapmaları gerektiğini ilettiği kaydedildi. Açıklamada “ABD, 2012 Kasım’daki ateşkes anlaşmasına geri dönülmesi dahil, düşmanlıkların sona erdirilmesine katkı sağlamaya hazırdır” ifadelerine yer verilirken Obama’nın tekrar İsrail’in kendini savunma hakkını anladığını ve Hamas tarafından gerçekleştirilen saldırıları kınadığını duyurdu. Görüşmede ABD başkanının, ölü bulunan 3 Yahudi yerleşimci hakkında yeniden başsağlığı dilerken İsrail’in öldürülen Filistinli genç konusunda yapılan tutuklamalardan memnuniyet duyduğu ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler