Die Welt: Türkiye, AB vizesi karşılığı gazetecileri bırakabilir

Türkiye vatandaşlarına Avrupa Birliği'nde vize serbestisi sağlanması konusunda yıllardır süren anlaşmazlığın aşılabileceği iddia edildi. Alman gazetesi Die Welt, Türkiye’nin geçen ay yaptığı önerilerin Brüksel’de olumlu karşılandığını, Türkiye'nin, AB vizesi karşılığında gazetecileri serbest bırakabileceğini yazdı.

Yayınlanma: 08.03.2018 - 18:40
Abone Ol google-news

Avrupa Birliği’nin (AB), Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması konusunda Ankara’nın sunduğu önerileri olumlu değerlendirdiği, gelecek yılki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde çözüme ulaştırılmasının beklendiği öne sürüldü. Buna göre sonbahara doğru Türkiye’de tutuklu bulunan gazeteciler serbest bırakılabilir.

 Şubat ayı başında AB ile ilişkileri düzeltmek için yedi maddelik bir yol haritası belirleyen hükümet, vize serbestisi için şart koşulan terörle mücadele yasasına ‘habercilik sınırını aşmayan ve eleştiri amacıyla dile getirilen düşüncelerin suç sayılmayacağı’ hükmünü koymayı gündeme almıştı.

 Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, birliğin Türkiye’den seyahat edeceklere vizeyi kaldıran anlaşmanın yürürlüğe girmesi için şart koştuğu 72 kriterin tamamının yerine getirildiğini açıklamıştı. Bu 72 kriterin iki taraf arasındaki en tartışmalı maddesi, AB’nin Türkiye’nin Terörle Mücadele Kanunu’nu fikir özgürlüğünü engelleyici mahiyette bulmasıydı.

 Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre AB ile vize pazarlığı konusunda hareketlilik yaşanıyor. Almanya merkezli Die Welt gazetesinin üst düzey AB yetkililerine dayandırdığı haberine göre, Türkiye’nin vatandaşları için vize serbestisi önündeki engellerin aşılması için bir ay önce yaptığı öneriler Brüksel’de olumlu yankı buldu. Gazeteye konuşan ve isimleri açıklanmayan üst düzey AB yetkilileri, Türkiye’nin sunduğu önerilerin çok önemli ilerlemelere işaret ettiğini belirtti.

 Haberde, AB Komisyonu’nun önerilerle ilgili değerlendirmesini bu hafta içinde Türkiyeli yetkililere ileteceği ve üç noktada iyileştirmeye gidilmesini talep edeceği de aktarıldı. Brüksel’in bu bağlamda, terörle mücadele yasasında daha fazla orantılılık talep edeceği, ayrıca veri koruma ile Avrupa polis teşkilatı Europol çerçevesindeki işbirliği anlaşmasında da iyileştirmelere gidilmesini isteyeceği belirtildi.

 ‘İhraç edilen memurların bir kısmı dönebilir’

AB Komisyonu’nun kurum içi yol haritasına göre Türkiye hükümetinin iki hafta içinde talep edilen iyileştirmelere gitmesinin beklendiği, ardından AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in 26 Mart’ta Varna’da yapılacak AB liderler zirvesinde Türkiye’ye vize serbestisi konusunda olumlu mesaj verebileceği belirtiliyor. Yol haritasına göre yaz aylarında da Türkiye’nin değişiklikleri yasalara uyarlaması öngörüldü.

 AB’nin vize serbestisi karşılığında bu yıl sonbahar aylarından itibaren Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin serbest bırakılmasını ve tasfiye edilen devlet memurlarından bir kısmının görevlerine geri dönmesini beklediği de haberde yer alıyor. Türkiye’nin ise Avrupa Parlamentosu’nun (AP) önümüzdeki yıl şubat ayı sonuna kadar vize serbestisine yeşil ışık yakmasını beklediği, oylamanın AP seçimleri sonrasına sarkmaması beklentisi içinde olduğu belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler